Niekur negirdėti faktai ir mitai apie kačių sterilizaciją

Katės – gyvūnai, pasižymintys itin dideliais reprodukciniais pajėgumais, kitaip sakant, tai labai vislūs gyvūnai. Įprastai pirmą kartą susilaukti palikuonių katė gali būdama 5-9 mėnesių amžiaus. 

Kačių sterilizacija.<br>123rf.com nuotr.
Kačių sterilizacija.<br>123rf.com nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-08-19 10:49

Vidutiniškai per metus katės pajėgia atsivesti 12 kačiukų. Tai reiškia, kad vidutiniškai 15 metų gyvenančios katės per savo gyvenimą gali susilaukti net 180 mažų kačiukų.

Pagrindinė priemonė, padedanti suvaldyti kačių dauginimąsi, yra kastravimas ir sterilizavimas.

Faktai apie kačių kastraciją ir sterilizaciją

– Kastracija – veterinarinė procedūra, atliekama vyriškos giminės katinams. Šios procedūros metu pašalinamos katinų sėklidės.

Sterilizacija – gimdos ir kiaušidžių pašalinimas, padedantis suvaldyti moteriškos giminės kačių dauginimąsi. Kadangi sterilizacijos metu reikia chirurginiu būdu prapjauti katės pilvą, ši procedūra yra sudėtingesnė nei kastracija.

– Kastracijos ir sterilizacijos metu gyvūnas nieko nejaučia, nes jam taikoma narkozė. Tačiau tai nereiškia, kad veterinarijos klinikoje katei teks praleisti daug laiko. Jei gyvūnas sveikas, o procedūra praėjo sklandžiai, keturkoję namo galima vežtis procedūros atlikimo dieną.

– Sterilizuoti galima ir jauniklių jau susilaukusias kates. Jei nusprendžiama leisti katei atsivesti vieną ar kelias vadas kačiukų, katę sterilizuoti galima ir vyresniame amžiuje.

– Kastruoti katinai dažniausiai nustoja žymėti savo teritoriją, todėl, iškastravus keturkojį, galima pamiršti nemalonų katino šlapimo kvapą namuose.

– Kastruotų ir sterilizuotų keturkojų priežiūra pasižymi tam tikrais ypatumais – pagrindinis dėmesys turėtų būti teikiamas mitybai. Dėl mitybos patariama konsultuotis su veterinarijos specialistu, kuris, žinodamas fiziologinius katės ypatumus ir sveikatos būklę, gali geriausiai subalansuoti augintinio dietą.

Dažniausiai rekomenduojama kastruotas ir sterilizuotas kates šerti maistu, skirtu būtent sterilizuotiems ar kastruotiems augintiniams. Tokio maisto maistinių medžiagų formulės yra suformuotos taip, kad katė negautų daugiau kalorijų nei gali sunaudoti.

Mitai, susiję su kačių kastracija ir sterilizacija

– Kastruotos ir sterilizuotos katės turi daugiau sveikatos problemų. Anaiptol. Kastracijos ir sterilizacijos procedūros gali užkirsti kelią daugeliui ligų, susijusių su gimdos, kiaušidžių, prostatos, sėklidžių uždegimais ir kitais susirgimais.

– Sterilizuoti ir kastruoti galima tik jaunas kates. Tai klaidingas įsitikinimas. Katės lytiškai subręsta 5-6 savo gyvenimo mėnesyje, patinėliai pilnai subręsta kiek vėliau. Kastruoti ir sterilizuoti pateles ir patinus rekomenduojama iškart, kai jie sulaukia lytines brandos. Tačiau taip pat sėkmingai galima sterilizuoti ir vyresnes kates.

– Kačių sterilizavimui ir kastravimui tinkamas bet koks laikotarpis – tikrai ne. Rujos laikotarpiu katės nėra sterilizuojamos.

– Sterilizuotos ir kastruotos katės yra nutukę – mitas. Taip, išties dėl hormoninės sistemos pokyčių kačių medžiagų apytaka gali sulėtėti. Tai reiškia, kad katei iškyla grėsmė priaugti nepageidaujamo svorio.

Tačiau jei kastruotų ir sterilizuotų keturkojų mityba bus subalansuota, jie turės pakankamai fizinės veiklos, o su maistu negaus per daug kalorijų, problemų dėl katės antsvorio kilti neturėtų.

– Kastracijos ir sterilizacijos procedūros yra brangios. Šių veterinarinių procedūrų kaina vidutiniškai siekia 15-50 eurų, tačiau rujos sukeliamų problemų padeda išvengti visą katės gyvenimo laikotarpį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.