Žiauriai gyvūnus Lazdijų r. kankinęs vyras išgirdo griežtą žinią: pavojus kilęs ir arkliams

Kauno apygardos teisme šią savaitę priimtas galutinis sprendimas byloje dėl netinkamai prižiūrėto šuns konfiskavimo iš Lazdijų rajono Tezininkų kaimo gyventojo. Išnagrinėjęs buvusio šuns savininko skundą, aukštesnės instancijos teismas paliko galioti jau anksčiau Alytaus apylinkės teismo priimtą nutartį, kuria pagal Administracinių nusižengimų kodeksą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu ir jo kankinimo, šuns laikytojui buvo skirta 1 050 eurų bauda ir konfiskuotas gyvūnas.

Teismo sprendimas: VMVT inspektorių veiksmai konfiskuojant netinkamai prižiūrėtą šunį – pagrįsti.<br>VMVT nuotr.
Teismo sprendimas: VMVT inspektorių veiksmai konfiskuojant netinkamai prižiūrėtą šunį – pagrįsti.<br>VMVT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 5:10 PM

Teismas patvirtino, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių veiksmai pagrįsti, rašoma tarnybos pranešime.

Sprendimą kreiptis į teismą dėl šuns konfiskavimo VMVT inspektoriai priėmė po kartu su savivaldybės atstovais atlikto neplaninio patikrinimo ūkyje praėjusių, 2018 m. spalio pabaigoje.

Šio patikrinimo metu iš savininko buvo paimtas ir perduotas laikinai globai netinkamai prižiūrėtas, paliegęs šuo, kuriam buvo reikalinga skubi veterinarinė pagalba. Sergantis, išliesėjęs šuo buvo perduotas gyvūnų globėjams, jam prireikė ne vienos operacijos ir intensyvios veterinarijos gydytojų priežiūros. Šiuo metu gyvūnas sveikas, normalaus kūno svorio, mielai bendrauja su jį prižiūrinčiais laikinaisiais globėjais.

„Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme nustatyta, kad visas gyvūno laikinosios globos, gydymo, laikymo ir kitas su konfiskuoto gyvūno išlaikymu susijusias išlaidas, susidariusias kol teismas priima sprendimą ir jis įsiteisėja, atlygina gyvūno savininkas.

Ginčas teismuose užsitęsė net keletą mėnesių, tad buvusiam šuns savininkui teks sumokėti paskirtą baudą ir padengti laikinojo globėjo patirtas išlaidas šuns operacijoms, gydymui ir išlaikymui.

Šis atvejis galėtų pasitarnauti pavyzdžiu kitiems asmenims ir paskatinti objektyviau įvertinti auginamų ūkinių gyvūnų ar augintinių laikymo sąlygas ir sveikatos būklę, nes klausimą ėmus spręsti atsakingoms institucijoms (įskaitant teismus), pasekmės dėl gyvūnų nepriežiūros gali būti skausmingos“, – sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Minėto Tezininkų kaimo gyventojo ūkis priskirtas padidintos rizikos grupei ir yra VMVT inspektorių nuolat prižiūrimas dėl netinkamai prižiūrimų arklių. Už nepakankamą auginamų arklių priežiūrą ir kitus pažeidimus ūkininkui buvo skirta ne viena administracinė nuobauda.

Anot specialistų, konfiskavus netinkamai prižiūrėtą šunį, ūkininkas ėmėsi priemonių, kad išvengtų grėsusio arklių konfiskavimo. Šiuo metu savininkas laiko mažiau arklių, yra pasirūpinęs ne tik šieno, bet ir avižų atsargomis, o arklių fiziologinė būsena liudija, kad jie šeriami pakankamai. Nepaisant pasitaisiusios padėties, šis ūkis ir toliau bus nuolat prižiūrimas ir stebimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.