Veterinarė apie svarbiausias gyvūnų mitybos taisykles: jas sulaužius, kentės jūsų augintinis

Ar jūsų keturkojis draugas bus sveikas, pirmiausia lemia ne kas kitas, o visavertė mityba, tačiau šeimininkai, per daug lepindami savo augintinius, neretai pridaro daug klaidų, sąlygojančių prastą augintinio savijautą bei sveikatos problemas.

 Veterinarė pristato svarbiausias augintinių mitybos taisykles.<br> Org. archyvo nuotr.
 Veterinarė pristato svarbiausias augintinių mitybos taisykles.<br> Org. archyvo nuotr.
 Veterinarė pristato svarbiausias augintinių mitybos taisykles.<br> Org. archyvo nuotr.
 Veterinarė pristato svarbiausias augintinių mitybos taisykles.<br> Org. archyvo nuotr.
 Veterinarė pristato svarbiausias augintinių mitybos taisykles.<br> Org. archyvo nuotr.
 Veterinarė pristato svarbiausias augintinių mitybos taisykles.<br> Org. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2022, 9:45 AM

KIKA veterinarijos gydytoja Rasa Bičiulaitienė tikina, jog tam, kad jūsų augintinis džiaugtųsi ilgu, sveiku ir visaverčiu gyvenimu, užtenka laikytis vos kelių paprastų mitybos taisyklių.

Kaip turi atrodyti augintinio mitybos piramidė?

R. Bičiulaitienės teigimu, sveikos augintinio mitybos pagrindą sudaro sausas pašaras. „Sausas pašaras turi sudaryti 80 procentų augintinio mitybos, apie 10–12 procentų yra skirta konservuotam pašarui, apie 3–5 procentai – skanėstams, o likusi dalis, kuri gali sudaryti apie 1–3 procentus augintinio mitybos piramidėje yra papildai“, – tvirtina ekspertė.

Svarbu, kad augintinio mitybos pagrindas būtų sveikas ir kuo labiau natūralus, todėl, anot R. Bičiulaitienės, svarbiausia yra pakankamas baltymų kiekis, kurį galima nesunkiai įvertinti pagal ant pakuotės pateiktą informaciją.

„Augintiniai iš prigimties yra medžiotojai ir jiems reikalingas gyvūninės kilmės baltymas“, – pastebi ekspertė ir priduria, kad toks pašaras kartais gali atstoti gyvūnui netgi skanėstą. Ypatingai tai aktualu, jei esate kelionėje ir su savimi neturite skanėsto, tuomet vietoje jo galite duoti pašaro granulę ar net papildą, nes jis yra praturtintas visomis reikalingomis medžiagomis.

R. Bičiulaitienė atkreipia dėmesį, kad šiais laikais veterinarinių vaistinių ar parduotuvių lentynose galima rasti paruošto, visaverčio, aukščiausios kokybės pašaro, pritaikyto pagal augintinio sveikatos būklę, veislę ir kitus kriterijus – tai itin palengvina šeimininkų kasdienybę rūpinantis augintinio sveikata ir tinkama mityba, nes jiems nebereikia gaminti patiems ir svarstyti, ar jų paruoštas maistas augintiniui bus visavertis: „Šeimininkai gali būti tikri, jog pirkdami kokybišką pašarą sutaupys ne tik laiko – kartu bus pasirūpinta, kad augintinis gautų visas jam reikalingas maistines medžiagas, o išskaidžius pašaro pakuotės kainą padieniui, pagal augintiniui nustatytą dienos normą, šis kainuos net pigiau, nei kavos puodelis.“

Taip pat, anot ekspertės, pašaro gamintojai vis daugiau dėmesio skiria ir ilgesniam gyvūno maisto kokybės išlaikymui, šis tvarumo principas taikomas ne tik žmonių maisto pramonėje: „Kas labai aktualu vasaros metu ir į ką atkreipia dėmesį pašarų gamintojai, yra pakuočių funkcionalumas ir ilgesnis pašaro išsaugojimas. Pavyzdžiui, jau dabar veterinarinių vaistinių ar parduotuvių lentynose galima rasti pašaro, kurio pakuotes praplėšus jos ir vėl sandariai užsidaro, todėl augintinio maistas ne tik kad neišsibarsto keliaujant, bet ir laikant jį nurodytomis sąlygomis, skonis ir kvapas išlieka nepakitę ilgesnį laiką. Tad jei ruošiamasi ilgesnėms kelionėms, rekomenduoju atkreipti dėmesį ir tai.“

Skanėstai ir papildai

Pasak R. Bičiulaitienės, skanėstas gyvūnui – kaip saldainis vaikui, todėl juos reikia atsakingai normuoti ir, svarbiausia, atkreipti dėmesį į skanėstų sudėtį. „Skanėstai, kurių pagrindą sudaro grūdinės kultūros ar įvairūs užpildai, yra menkaverčiai ir nemaistingi. Idealiu atveju, skanėsto sudėties pagrindas turi būti mėsa, o papildytas jis gali būti įvairiais funkciniais ingredientais, tokiais kaip vitaminų, mineralų, probiotikų ir prebiotikų kompleksas ar kitais natūraliais ingredientais, tokiais kaip jūros dumbliai, palaikantys tinkamą dantų higieną, ispaninio šalavijo sėklos, kurios yra puikus kalcio šaltinis, ar lašišų aliejus, skirtas imuniteto stiprinimui bei kailio ir odos būklei palaikyti, o sudėtis turėtų būti begrūdė“, – pristato ji.

Maži skanėstai, vadinamieji kąsneliai, pasak R. Bičiulaitienės, puikiai tinka dresavimui, o ilgam graužimui skirti skanėstai pasitarnauja namuose augintinį paliekant ilgesniam laikui vieną: „Taip jis nenuobodžiaus ir savo poreikį patenkins grauždamas ne batus, o skanėstus.“

Papildai augintiniui turi būti duodami pagal poreikį ir sudaryti vos 1–2 proc. jo mitybos, tačiau ekspertė atkreipia dėmesį, kad jei augintinis maitinamas aukščiausios klasės, kokybišku pašaru, įprastai jie jam nėra reikalingi – visas gerai organizmo veiklai reikalingas medžiagas jis gauna su maistu.

„Jei šeimininkas visgi mato poreikį, parinkti papildus augintiniui galima pagal jų atliekamą funkciją. Pavyzdžiui, kalcis reikalingas keičiantis dantims bei augant skeletui. Jei sutriko virškinimas ar gyvūnas vemia, rekomenduoju turėti kiekvieno šeimininko vaistinėlėje būtiną augintiniui vulkaninės kilmės klinoptilolito ir kalcio kreidos papildą, kuris yra pirmoji pagalba, ištikus negalavimams – sumaišome jį su vandeniu, sušvirkščiam augintiniui į nasrus, o papildas tuomet atlieka savo darbą – surenka toksinus, išvalo skrandį, sutvarko virškinimą“, – pristato R. Bičiulaitienė.

Pasak ekspertės, tokios pačios mitybos proporcijos turėtų būti taikomos tiek šunims, tiek katėms, o kadangi pastarosios yra lepesnės, galima pagudrauti ir sausą pašarą suvilgyti šiltu vandeniu – taip geriau atsiskleis jo kvapas ir skonis, o ir skanėstais piktnaudžiauti neprireiks.

Rinkdamiesi skaitykite etiketes

Nors kokybiškas pašaras padeda užtikrinti gyvūno sveikatą, ne mažiau svarbu mokėti jį tinkamai pasirinkti. Pasak R. Bičiulaitienės, pirmoji to sąlyga – mokėjimas skaityti etiketes: „Aukštesnės klasės pašaro pakuotės įprastai yra labai iškalbingos, tad daugybę dalykų galima suprasti netgi be konsultanto pagalbos.“

Anot ekspertės, pašaro pasirinkimą turėtų lemti ne vien jo sudėtis, bet ir paties augintinio ypatumai, tokie kaip amžius, alergijos, sveikatos būklė ir kt. „Pirmiausia, renkantis pašarą, reikia atsižvelgti į augintinio amžiaus grupę. „Puppy“ kategorijos maistas yra maistingesnis, turintis daugiau kalorijų, todėl patenkina augančio organizmo poreikius. Iki vienerių metų augintinis turėtų būti maitinamas „Junior“ maistu – jis užtikrina pakankamą maistinių medžiagų kiekį. Vėliau, augintiniui suaugus, maistą rekomenduojama keisti kuo rečiau“, – kalba R. Bičiulaitienė. Ekspertė atkreipia dėmesį, kad jei visgi augintinio pašarą nusprendėte pakeisti, derėtų rinktis to paties gamintojo, tačiau papildytą kitu baltymų šaltiniu.

„Viena priežasčių, kada keisti maistą būtina, yra alergijos. Kadangi specialūs alergijų testai augintiniams kol kas atliekami tik užsienyje, nustatyti, nuo ko augintiniui pasireiškė alergija, ganėtinai sudėtinga, todėl dažniausiai bandoma duoti kitokį maistą. Tokiu atveju, jei, pavyzdžiui, augintis ėdė ėrieną ar paukštieną, juos reikėtų keisti į baltą žuvį, nes ji yra hipoalerginis baltymų šaltinis. Taip pat šitas baltymų šaltinis puikiai virškinimas, lengvas ir maistingas, užtikrina gerai organizmo būklei reikalingų A ir D vitaminų kiekį“, – sako ekspertė.

Dar vienas atvejis, kai augintiniui rekomenduojama rinktis specialų maistą, yra sterilizacija. „Pavyzdžiui, hormonų balansas katei pasikeičia jau kitą parą po sterilizacijos, todėl šeimininkas negali laukti ir tikėtis, kad jo katė nenutuks. Iš karto po sterilizacijos reikia rinktis pašarą, skirtą sterilizuotiems gyvūnams“, – pataria R. Bičiulaitienė.

Ypatingai atkreipti dėmesį į auginių mitybą turėtų baltakailių šunų augintojai, nes, pasak R. Bičiulaitienės, mityba lemia net 80 proc. sėkmingo rezultato, siekiant išvengti kailio rudavimo „Akys ruduoja maždaug 85 proc. visų augintinių, tačiau baltakailiams gyvūnams rudos ašarų dėmės yra itin aktualu dėl estetinio vaizdo. Specialus, baltakailiams skirtas pašaras skaidrina ašarą, todėl kailis po akimis neruduoja, – pasakoja ekspertė ir pastebi, kad nors mityba lemia didelę dalį rezultato, visgi, vien jos nepakanka. – Ne mažiau svarbi ir higiena – maudymas natūralia kosmetika, akių bei ausų valymas šarminiu vandeniu bei natūralios molio kaukės naudojimas tarp procedūrų.“

Nutukimas – tik viena grėsmių

R. Bičiulaitienė dalinasi, kad vienas didžiausių iššūkių, su kuriuo vis dar susiduria daugelis gyvūnų šeimininkų – neperšerti augintinio. Siekiant to išvengti, ji rekomenduoja vadovautis ant pašaro pakuotės nurodytomis konkrečiomis dienos normos rekomendacijomis ir maistą sverti – tam galima įsigyti ir specialų matavimo samtelį ar išmanų dubenėlį, kurie yra puikūs matavimo įrankiai, skirti tiksliai pagal rekomendacijas pasverti augintinio maistą ir išlaikyti tobulą porcijos dydį.

„Nutukimas yra viena netinkamos mitybos grėsmių, tačiau dar didesnė grėsmė yra žmonių duodami „kąsniukai“ nuo stalo. Augintiniams griežtai negalima duoti šokolado, razinų, avokadų, serbentų, alkoholio, bulvių ir daugelio kitų produktų, nes jie gali ne tik sukelti alergijas ir nemalonius pojūčius, bet taip pat ir rimtesnius sveikatos sutrikimus, tokius kaip kepenų ir kitų vidaus organų pažeidimai“, – grėsmes vardija R. Bičiulaitienė.

Ji apibendrina, jog jei norime turėti sveiką, judrų, ilgaamžį augintinį ir kuo rečiau lankytis pas veterinarus, reikia laikytis paprastų mitybos taisyklių: pasirinkti kokybišką, aukščiausios kokybės pašarą, laikytis šėrimo normų ir vietoj maisto nuo stalo duoti sveikus skanėstus, sukurtus augintiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.