Klausimų sukėlė Jurbarke užfiksuotas automobilio numeris: suglumo net pareigūnai

Lapkričio 24 d. į redakciją kreipėsi skaitytojas, suabejojęs, ar legalus po miestą važinėjusio automobilio „Peugeot“ numeris. Ant transporto priemonės, registracijos numerio vietoje, buvo pritvirtinta balta lentelė su raudonu užrašu „Suverene“.

Lapkričio 24 d. į redakciją kreipėsi skaitytojas, suabejojęs, ar legalus po miestą važinėjusio automobilio „Peugeot“ numeris.<br>„Jurbarko šviesa“ nuotr.
Lapkričio 24 d. į redakciją kreipėsi skaitytojas, suabejojęs, ar legalus po miestą važinėjusio automobilio „Peugeot“ numeris.<br>„Jurbarko šviesa“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2022, 3:37 PM

Greičiausiai nelegalus

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė sako, kad greičiausiai toks numeris negalėtų būti legalus.

„Tiksliai atsakyti į klausimą gali tik VĮ „Regitra“, kuri išduoda automobiliams valstybinius numerius. Valstybiniai numerio ženklai turi atitikti reikalavimus, kurie yra numatyti Motorinių transporto priemonių ir jų priekabų registravimo taisyklėse“, – sakė J. Liutkienė.

Pasak pareigūnės, būtent „Regitros“ transporto priemonei išduodamas valstybinis numeris atitinka jau minėtose Taisyklėse nustatytus reikalavimus (registracijos numerio simbolių išdėstymą, numerio ženklo plokštelės matmenis ir dizainą).

„Jeigu transporto priemonės vairuotojas tokį numerį užsidėjęs nelegaliai – jam gresia bauda.

Administracinio nusižengimo, numatyto ANK 415 straipsnio 5 dalyje, padarymas (Transporto priemonių su suklastotais valstybinio numerio ženklais (ženklu), uždengtais ar kitaip užmaskuotais valstybinio numerio ženklais (ženklu) arba su pritvirtintais ne tai transporto priemonei išduotais valstybinio numerio ženklais (ženklu), užtraukia baudą nuo dviejų šimtų keturiasdešimt iki trijų šimtų keturiasdešimt Eur ir gali būti nuo 6 iki 12 mėn. atimta teisė vairuoti transporto priemones“, – teigiama J. Liutkienės atsakyme.

Nėra išdavusi

Įmonės „Regitra“ atstovė spaudai Justina Kazragytė tikina, kad Jurbarke matyto numerio įmonė nėra išdavusi ir jo legalumą turėtų vertinti teisėsauga.

Ji taip pat priminė, kad „Regitros“ išduodami numerio ženklai atitinka tikslius nustatytus reikalavimus: yra numatyta, koks turi būti jų formatas, simbolių šriftas ir dydžiai, spalvos bei kitos detalės.

Dalį bendrų reikalavimų numerio ženklams nustato Europos Sąjunga, o kitą dalį – šalys nusistato individualiai.

Lietuvoje išduodamų bendrojo naudojimo numerio ženklų paviršius yra baltas ir atspindintis šviesą, kad jie būtų gerai matomi kelyje.

Jų kairiajame krašte yra mėlyna juosta, o numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys yra juodos spalvos. Be to, numerio ženklo mėlynoje juostoje yra Europos Sąjungos simbolis, t. y. dvylika geltonų žvaigždučių, ir baltas skiriamasis ženklas „LT“.

Numerio ženkluose naudojami ir pasikartojantys saugos ženklai, taip siekiant užtikrinti aukštą jų apsaugos lygį. Juos galima pamatyti plokštelę pakreipus tam tikru kampu.

Nuo 1992 m. iki 2018 m. buvo naudojamas pasikartojantis saugos ženklas „LT“, o nuo 2018 m. iki dabar išduodamuose numerio ženkluose galima išvysti „Regitros“ logotipą.

„Skirtingais laikotarpiais galiojo skirtingas standartas.

Pavyzdžiui, iki 2004 m. numerio ženkluose buvo naudojama Lietuvos vėliava, tačiau po įstojimo į Europos Sąjungą, juose pradėta naudoti ES simbolika. Numerio ženklai, kurie buvo išduoti su Lietuvos vėliava, šiuo metu yra galiojantys, tačiau nebeišduodami“, – teigia J. Kazragytė.

Dar vienas suverenas?

Šio automobilio su galimai nelegaliu registracijos numerio ženklu lapkričio 24-ąją Jurbarke dairėsi ir policijos patruliai. Tačiau pareigūnų ir „suvereno“ keliai prasilenkė. Todėl lieka tik spėlioti, kas ir kodėl savo automobilį paženklino tokiu „registracijos numeriu“.

Neatmetama, kad tai galėtų būti asmuo iš daug populiarumo nesulaukusio „suverenų“ judėjimo. Šio, Rusijoje sukurto, o vėliau pasaulyje bandyto išplatinti judėjimo nariai neigia valstybę ir skelbiasi kovojantys su sistema. Jie tikina esantys suverenai, todėl esą jiems galioja tik jų pačių sukurti įstatymai.

Lietuvoje šis judėjimas taip pat egzistuoja, dalis jo narių visuomenei žinomi kaip nuolatiniai Rusijos politikos rėmėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.