Kai išgirdo, kiek gaus pensijos po naujos valdžios reformos, negalėjo patikėti

Vis paskaitau senjorų laiškus, vis pasidomiu jų godomis ir negaliu tylėti, kai mano likimo broliai ir sesės eilinį kartą bus nuskriausti valdžios. Ne tas žodis, kad valdžia gėdos neturi – tokio žodžio žodyne pas juos nėra.

 Skaitytoja po valdžios reformos pensijos gaus beveik 100 eurų mažiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja po valdžios reformos pensijos gaus beveik 100 eurų mažiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja po valdžios reformos pensijos gaus beveik 100 eurų mažiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja po valdžios reformos pensijos gaus beveik 100 eurų mažiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja po valdžios reformos pensijos gaus beveik 100 eurų mažiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytoja po valdžios reformos pensijos gaus beveik 100 eurų mažiau.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irena

May 22, 2018, 8:55 PM

Kodėl taip sakau? Todėl, kad ir aš, kaip ir kiti nelaimėliai, pataikė į tą nelaimingą skaičiavimą po naujos reformos. Viską, ką uždirbau iki 1994 metų – nubraukė... Nubraukė man, nubraukė ir visiems kitiems, kurie tada tikrai gerai uždirbdavo... 

Gerai dar, kad stažas liko, nes jei dar ir aną būtų nubraukę, kas bebūtų likę... Bet pensiją tai smarkiai sumažino, kažkur 70 ar 80 eurų. Man anksčiau buvo paskaičiavę vienokią pensiją, bet va pernai nuėjau į Sodrą ir man suprognozavo, kad gausiu mažiau nei suskaičiavo. Girdėjau, kad kitiems dar ir daugiau nuėmė...

Ir keistai man parašė, kad tais keliais metais po Nepriklausomybės uždirbau minimumą, nors tais laikais tokio dalyko kaip minimumas nebuvo, o buvo pareigybiniai atlyginimai. 

Ir tikrai uždirbau pakankamai gerai, o kelis metus dirbau dviejose darbovietėse oficialiai, nes taip reikėjo, kad išlaikyčiau šeimą ir mokesčius visus mokėčiau... Gal ta pati „Sodra“ ir pasakys, kodėl man minimumą užrašė? Kas taip nusprendė, kad man ir kitiems reikia nupjaut pensijas?

Taip išeina, kad tie mūsų seimūnai sumąstė, kad pensijai iki 1994 metų nieko neuždirbau... Vat taip absoliučiai nieko! Tik pamaniau – o tai kaip pensijas už tuos metus paskaičiavo seimūnams pensininkams, kurie sovietmečiu dirbo? Kaip jie pensijas uždirbo? Ar jiems užskaitė minimumus? O kodėl tokie kaip aš neuždirbo? Ar čia ne diskriminacija? O gal tie mūsų pinigai kažkur kitur nukeliavo? Kas atkapstys, kur tie pinigai nukeliavo? Čia gi elementari vagystė, katrą įteisino tie patys seimūnai! 

Tai ir dabar, matau, kad vėl ruošiasi įteisinti elementarią neteisybę, kur vėl pavadins reformą, o vėl eilinį sykį sumažins, o ne padidins pensijas... Ir tas kartosis metai iš metų, nes ateis nauji politikai ir griaus, ką buvę seimūnai nespėjo išgriaut, kad prisigrobti mūsų pinigų...

„Sodros“ žmonės, kas man pasakys, kodėl numažino mano būsimą pensiją? Kas taip nusprendė, kad neužsidirbom savo pensijom, o turėsim gauti vos ne pašalpą?

***

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis komentavo, kad gyventojams, kurie senatvės pensijos amžiaus sulaukia po 2018 metų sausio 1 d., pensijos skaičiuojamos kitaip: jų dydis priklauso ne tik nuo viso asmens įgyto stažo, taip pat ir iki 1994 m., bet ir nuo pensijos apskaitos vienetų skaičiaus, kurie apskaičiuojami pagal asmens pajamas nuo 1994 metų, nuo kurių buvo mokėtos socialinio draudimo įmokos.

„Apskaičiuojant, kiek pensijos apskaitos vienetų žmogus įgijo laikotarpiu, kuriuo jis dirbo iki 1994 metų, pirmiausia įvertinama, kiek vienetų žmogus uždirbo (mokėdamas socialinio pensijų draudimo įmokas) per pastaruosius 23 metus nuo 1994-ųjų metų pradžios iki 2017-ųjų metų pabaigos.

Tuomet apskaičiuojama, kiek apskaitos vienetų buvo sukaupiama vidutiniškai per metus ir šis vidurkis padauginamas iš viso žmogaus stažo, taip pat ir įgyto iki 1994 metų.

Tad, galima sakyti, apskaičiuojant pensiją laikoma, kad žmogaus atlyginimas iki 1994 metų vidutiniškai buvo toks pat, koks nuo to laikotarpio iki 2017-ųjų, ir pagal tai paskaičiuojama pensija. Apie jokią minimalią algą nėra kalbos.

Laikotarpio iki 1994 metų uždarbio duomenų paieška kasmet vis keblesnė, duomenys nepatikimi, neatspindi indėlio į socialinio draudimo sistemą, neretai prarasti ir dėl to atsiveria galimybės piktnaudžiauti. Praėjo jau pakankamas laiko tarpas, per kurį surinkti patikimi ir tikslūs duomenys apie kiekvieno žmogaus socialinio draudimo įmokas nuo 1994 metų, nuo kurių priklauso pensijos dydis.

Tikėtina, kad kažkokiai daliai būsimų pensininkų didelės sovietmečiu uždirbtos pajamos galimai būtų užtikrinusios didesnę pensiją. Tačiau kitiems pensininkams naudingiau, kai pensijos skaičiuojamos vertinant tik Nepriklausomoje Lietuvoje uždirbtą atlyginimą.

Mūsų žiniomis Latvijoje ir Estijoje sovietmečiu asmenų turėtos pajamos skaičiuojant pensiją nevertinamos jau seniai.

Svarbu nepamiršti, kad visa socialinio draudimo, taip pat ir pensijų, sistema yra paremta solidarumo principu. Mažiau gaunantieji visuomet ras santykinai didesnę atspirtį socialinio draudimo sistemoje, nes esame visuomenė.

Taip pat nereikėtų pamiršti, jog visos įmokos, kurias gyventojai sumokėjo keliauja ne kur kitur, o tų pačių gyventojų ligos, motinystės, nedarbo išmokoms, o daugiausia pensijoms“, – koemntavo „Sodros“ atstovas. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.