Močiutės laidotuvėms kvietė kunigą – atsakymas dėl aukos pribloškė

Norėčiau su visais pasidalinti savo emocijomis apie mūsų miesto bažnyčios tvarką ir taisykles. Nors nesu ta, kuri puola komentuoti ar drabstytis purvais internetinėje erdvėje, tačiau tai, kas įvyko, mane šokiravo ir pribloškė!

Jai 30 eurų buvo pakankamai dideli pinigai ir net minties neturėjo, kad jų gali neužtekti!<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Jai 30 eurų buvo pakankamai dideli pinigai ir net minties neturėjo, kad jų gali neužtekti!<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Laidotuvės – verslas ir kainos bei sąskaitos mūsų nešokiruoja. Susimoki ir tiek...<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Laidotuvės – verslas ir kainos bei sąskaitos mūsų nešokiruoja. Susimoki ir tiek...<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Moteris

2019-10-31 08:17, atnaujinta 2019-10-31 09:36

Neseniai mirė mano artimo žmogaus močiutė. Ir, kaip visada, artimieji pradėjo organizuoti laidotuves. Aišku, pirmiausia tvarkomi visi su ceremonija susiję reikalai. Šiaip mes visi žinom, kad laidotuvės - verslas ir kainos bei sąskaitos mūsų nešokiruoja. Susimoki ir tiek... Bet po to dar vis sutrikę artimieji keliavo į bažnyčią. O ten ir prasidėjo visi cirkai!

Negalėjau patikėti tuo, ką man papasakojo tos mirusios močiutės dukra... Nuėjusi į bažnyčios raštinę ji užpirko mišias ir paprašė, kad dalyvautų kunigas laidojimo ceremonijoje. Moteris rankoje laikė 30 eurų auką. Jai tai buvo pakankamai dideli pinigai ir net minties neturėjo, kad jų gali neužtekti!

Bet jai buvo tiesiai šviesiai pasakyta, cituoju: „Šitai kainuoja bent 60 eurų... 30 eurų per mažai.“

Tai noriu paklausti, nuo kada bažnyčios paslaugos įkainuotos tiksliomis sumomis? Nuo kada bažnyčia turi savo įkainius? Ar taip išeina, kad jeigu neturi mažiausiai 60 eurų, kunigas nedalyvaus laidotuvėse? 

Jeigu jau taip, kodėl nėra išduodamas kvitas, kur PVM? Va tokia istorija, susijusi su mūsų miesto bažnyčia... Graudu ir pikta. 

***

Už minėtos parapijos komunikaciją atsakingas kunigas paaiškino, kad apytikrė aukos suma būna nustatyta daugelyje bažnyčių.

„Pasidomėjau šia situacija. Pirmiausia atėjusi moteris paklausė, kokia būna auka. Buvo atsakyta, kad įprastai būna bent 60 eurų. Tačiau toje situacijoje moteris padavė 30 eurų ir viskas buvo atlikta!

Mokėjimas už visas bažnyčios teikiamas sakramentines paslaugas laikomas auka. Bet turime labai aiškiai suprasti, kad į tam tikrą sakramento teikimą įeina ne tik mišių aukojimas. Į tai įeina ir palydėjimas, ir vargonininko darbas, o tie žmonės negali dirbti už eurą.

Bažnyčia vadovaujasi orientaciniu, rekomenduojamomis minimaliomis aukomis įvairiais atvejais. Yra tam tikros minimalios aukos vestuvėms, krikštynoms, laidotuvėms ir taip toliau. Rekomenduojamos sumos buvo paskelbtos tam, kad nebūtų piktnaudžiavimo – kad kiti kunigai nesakytų: „Duokit 200 ar 300 eurų.“ 

Be to, kunigai negauna algos. Jei kunigas laiko mišias, tai tos dienos mišių stipendija ir yra jo pragyvenimas. Kartais tai gali būti 10 eurų. Pabandykite išgyventi dieną už 10 eurų.

Aišku, jei kunigai sąžiningi, jie mažiau turinčio neatstums. Juk būna situacijų, kai močiutė už laidotuves atneša 10 eurų, ir viskas su tuo gerai. Kartais būna skaudūs įvykiai, apie kuriuos žinantis kunigas nieko iš viso neima. O geriau gyvenantis žmogus aukai atneša daugiau.

Taip galima išlaikyti lankstumą, kuris dingtų, jei kainos būtų griežtai reglamentuotos. O jeigu būtų įversta konkreti kaina, prie jos dar prisidėtų mokesčiai, bažnyčia būtų kaip paslaugų biuras ir neliktų galimybės lankstumui“, – sakė kunigas.

Gal ir jums yra nutikę kas panašaus? O gal priešingai - užsakydami mišias susidūrėte su itin maloniais bažnyčios atstovais? Papasakokite apie savo patirtį. Laiškų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.