Kauno technologijos universitetas investuos į naują inovacijų centrą – ieško architektų

Po intensyvių pasiruošimo darbų skelbiamas Kauno technologijos universiteto (KTU) „M-Lab“ projekto konkursas techniniam ir darbo projektui bei projekto vykdymo priežiūros paslaugoms atlikti. Siekiama, kad Kaune, KTU Studentų miestelyje, iškilsiantis pastatas taptų šalies tarpdisciplininių inovacijų centru. Planuojama, kad rekonstravus buvusį „Kolegų“ klubą, naujasis prototipų gamybos ir mokslo paskirties pastatas užims 2800–3300 kv. m.

KTU kurs naują inovacijų centrą, skelbiamas konkursas.<br>KTU vizual.
KTU kurs naują inovacijų centrą, skelbiamas konkursas.<br>KTU vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 1:24 PM, atnaujinta Jun 20, 2019, 9:47 AM

Tikimasi, kad KTU „M-Lab“ pastatas taps įkvepiančia vieta susitikti, diskutuoti, kurti, gaminti, eksperimentuoti, pristatyti bei parduoti šiandienos ir ateities technologijų prototipus. KTU „M-Lab“ jau dabar turi nemažai potencialių vietinių ir tarptautinių partnerių tarp skirtingų akademinių institucijų ir privačių įmonių.

Pasak KTU rektoriaus Eugenijaus Valatkos, progresas neatsiranda iš nieko, jam būtinos žinios, kompetencijos, kūrybiškumas, vystantis naujas technologijas, plėtojantis mokslą, kuriantis inovacijas, siūlantis naujus, netradicinius sprendimus.

„Visai tai siekiame sutelkti naujame KTU fizinių ir technologinių mokslų eksperimentinių ir prototipavimo laboratorijų centre „M-Lab“. Jo moto neabejotinai ambicingas – ateities iššūkius spręsti jau šiandien. Esu tikras, kad mokslinį potencialą telksiantis, skirtingų mokslo sričių sinergiją skatinsiantis centras, aprūpintas išskirtinėmis laboratorijomis, naujausia prototipavimui skirta įranga, moderniems moksliniams tyrimams būtinomis erdvėmis, jį sėkmingai įgyvendins“, ̶ neabejoja rektorius.i

KTU „M-Lab“ netradicinių tyrimų ir inovacijų centro koncepcija kilo iš šiuo metu geriausio pasaulio Masačusetso technologijų instituto (MIT, Michigan Institute of Technology), kuris dar 1985 metais įkūrė tokį centrą, pavadintą „Media Lab“.

Įkurtas „MIT Media Lab“ aktyviai skatina unikalią, tarpdisciplininę kultūrą, kuri peržengia tradicines ribas tarp disciplinų, skatindama nuolatinį maišymąsi ir skirtingų tyrimų sričių derinimą. KTU „M-Lab“ yra idėjiškai artimas MIT „Media Lab“, tačiau nėra su juo susijęs.

„M-Lab“ finansuojamas ES struktūrinių fondų bei universiteto lėšomis. Kadangi vienas iš projekto tikslų yra atspindėti verslo poreikius ir užtikrinti nepertraukiamą bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio privataus sektoriaus atstovais, tikimasi, kad po projekto pabaigos KTU „M-Lab“ laboratorijų centras pritrauks nemažai investicijų iš privačiojo sektoriaus.

Nors rekonstruojamame pastate veiklas įgyvendins daug tarpdisciplininių mokslinių tyrimų grupių, o veiksiančių laboratorijų tyrėjai turės skirtingas mokslinių tyrimų kompetencijas, atliekami tyrimai ir veiklos bus vieningai orientuotos į žmogaus gyvenimo kokybės gerinimo sprendimus bei mokslinių tyrimų stiprinimą per dirbtinį intelektą.

Pagrindinis KTU „M-Lab“ privalumas turėtų būti lankstumas ir išorinių bei vidinių erdvių prisitaikymas, grįstas konkrečių naudotojų poreikiais. Didelis dėmesys turėtų būti skiriamas pastato funkciniams, architektūriniams ir inžineriniams sprendimams bei medžiagoms. Šis pastatas taip pat turėtų tapti tvarumo pavyzdžiu, kai išteklių vartojimo efektyvumas yra betarpiškai integruotas į viso pastato architektūrą.

Pastate planuojama daug unikalių funkcijų. Viena jų – itin lanksti laboratorija su tūkstančiais jutiklių, kurie gali fiksuoti viską: nuo kūno judėjimo ir veido išraiškų iki temperatūros ir fiziologijos pokyčių.

KTU „M-Lab“ taip pat numatyta prototipavimo laboratorija, kuri leistų greitai pagaminti veikiančius technologijų prototipus, kūrybinio darbo, idėjų generavimo erdvės ir kitos viena kitą papildančios funkcijos. Šiandien galimybė greitai koreguoti ir tobulinti dizaino sprendinius pagal naujausius duomenis yra neįkainojamas turtas įmonėms ir mokslininkams.

Čia sėkmingus produktus galės išbandyti rinkodaros psichologai ir kiti profesionalai, kurie galės paskatinti galutinių dizainų pristatymą didelėms auditorijoms ir užtikrinti galimus verslo sandorius.

Šis centras – tai ne tik šiuolaikinės laboratorijos, bet ir įvairi, nuolat besikeičianti, įkvepianti ir prie konkrečių naudotojų prisitaikanti aplinka, kuri turėtų būti suvokiama ne tik kaip pastatas, bet kaip ateities technologijų kūrimo platforma, inovacijų inkubatorius ir išskirtinis architektūrinis KTU studentų miestelio akcentas.

Projekto konkurso objektas – KTU rekonstruojamo pastato Studentų g. 63A, Kaune architektūros projekto sukūrimas. Su projekto konkurso laimėtoju, neskelbiamų derybų būdu, bus sudaroma techninio ir interjero bei darbo projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų viešojo pirkimo sutartis.

Projekto konkurso tikslas – išrinkti 3 geriausius rekonstruojamo pastato Studentų g. 63A, Kaune architektūros projektus. Pasiūlymus vertins autoritetinga komisija.

Komisijos pirmininkė dr. Evelina Meilienė (KTU organizacijos vystymo direktorė).

Projekto konkurse pirmąsias 3 vietas užėmusius dalyvius numatyta apdovanoti piniginiais prizais. Projekto konkurso laimėtojams apdovanoti iš viso skiriama 22 000 eurų.

Pasiūlymų pateikimo terminas: iki 2019 m. liepos 19 d. 14.00 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.