Dar vienas bandymas sudrebinti Architektų rūmų pamatus – dėl privalomos narystės kreipėsi į teismą

Konstitucinis teismas pranešė, jog priėmė nagrinėti fizinio asmens prašymą ištirti, ar Architektų rūmų įstatymo dalis, kurioje nustatyta architekto kvalifikacijos atestatus turinčių architektų, nesiverčiančių atestuoto architekto veikla, privaloma narystė Architektų rūmuose, neprieštarauja Konstitucijai.

Konstitucinis teismas tirs, ar architekto kvalifikacijos atestatus turinčių architektų, nesiverčiančių atestuoto architekto veikla, privaloma narystė Architektų rūmuose, neprieštarauja Konstitucijai.<br>pixabay.com nuotr.
Konstitucinis teismas tirs, ar architekto kvalifikacijos atestatus turinčių architektų, nesiverčiančių atestuoto architekto veikla, privaloma narystė Architektų rūmuose, neprieštarauja Konstitucijai.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2020, 3:26 PM

Pareiškėjas prašyme nurodė, kad jo teisės buvo pažeistos Lietuvos architektų rūmų Architektų profesinio atestavimo komisijos nutarimu, kuriuo panaikintas jo architekto kvalifikacijos atestato galiojimas.

Pareiškėjas pažymi, kad esminė privalomosios narystės valstybės kontroliuojamų profesijų profesinės savivaldos asociacijose sąlyga yra vertimasis atitinkama profesine veikla. Atsižvelgdamas į tai, pareiškėjas teigia, kad įstatymų leidėjas neturi įgaliojimų įstatymu nustatyti priverstinės narystės asmenims, kurie nesiverčia valstybės kontroliuojama profesija.

Pagrįsdamas savo poziciją, pareiškėjas nurodo, kad jis, nors ir nevykdo atestuoto architekto veiklos, Architektų rūmų nariu automatiškai tapo po to, kai 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojo Architektų rūmų įstatymo pataisos.

Pareiškėjo teigimu, nebuvo priimta jokio individualaus teisės akto dėl jo narystės Architektų rūmuose, todėl jis neturėjo galimybės išreikšti savo valios nebūti šių rūmų nariu. Pasak pareiškėjo, Konstitucijoje laiduojama teisė savo valia nuspręsti, priklausyti ar nepriklausyti kuriai nors bendrijai, politinei partijai ar asociacijai.

Jo manymu, narystė valstybės kontroliuojamų profesijų profesinėse savivaldos asociacijose gali būti privaloma, jei verčiamasi atitinkama profesine veikla, tačiau ginčijamu teisiniu reguliavimu asmenims, ja nesiverčiantiems, pasirinkimo teisė nenumatyta.

Devyniems Seimo nariams – Juozui Imbrasui, Petrui Nevuliui, Artūrui Skardžiui, Valerijui Simulik, Kęstučiui Bacvinkai, Audriui Šimui, Jonui Jaručiui, Aurelijui Verygai ir Andriui Mazuroniui – ėmusis žygių koreguoti Architektų rūmų įstatymą, jog narystė Lietuvos architektų rūmuose (LAR) būtų nebe privaloma, kaip dabar, o savanoriška, laikinai einantis pareigas LAR pirmininkas Lukas Rekevičius portalui lrytas.lt komentavo, jog architektų profesija, kaip ir advokatų, notarų, auditorių, antstolių, yra reguliuojama, todėl ir yra privalomas jų dalyvavimas savivaldos asociacijoje – LAR.

„Šių profesijų atstovai arba vykdo valstybės deleguotas funkcijas, arba jų galima nekompetencijos kaina yra labai didelė ir skaudi viešajam interesui. Architektų atveju – dešimtmečius trunkantis blogai suprojektuotų rajonų ar pastatų skausmingas, neracionalus, nepatogus naudojimas ir miesto vizualinė tarša“, – komentavo L.Rekevičius.

Savivalda, anot architekto, negalima be visuotinės narystės. Nes jei narystė bus ne visuotinė, o savanoriška, reiškia, kad tik dalis narių įsipareigos laikytis profesinės etikos, tik dalį narių bus galima patraukti atsakomybėn dėl profesinės etikos nesilaikymo, tik dalies narių projektus bus galima vertinti Regioninėse architektūros tarybose, ir tik dalis narių galės būti atestuoti Rūmuose.

Anot, laikinojo LAR vadovo, visose Europos Sąjungos šalyse be išimties narystė savivaldos organizacijose yra privaloma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.