Kiemuose džiūstantys kauniečių apatiniai norvegų nenustebintų

Senų Kauno daugiabučių kiemuose egzotiškai atrodo vis dar lauke džiovinami skalbiniai. Taip kauniečiai elgiasi ir iš įpročio, ir dėl kitokių priežasčių. Architektas patvirtino, kad dabar lauko džiovyklų neįrengiama, tačiau esą taip daroma be reikalo.

Pagal šalyje galiojantį statybų techninį reglamentą kabyklos skalbiniams atnaujinamuose ar naujai statomuose daugiabučių kvartaluose nenumatytos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pagal šalyje galiojantį statybų techninį reglamentą kabyklos skalbiniams atnaujinamuose ar naujai statomuose daugiabučių kvartaluose nenumatytos.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Putriūtė sakė, kad atnaujinus M.Riomerio gatvės daugiabučius lauko džiovyklų nebeliko, todėl gyventojai skalbinius džiovina kas kur ir kaip išmano.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Putriūtė sakė, kad atnaujinus M.Riomerio gatvės daugiabučius lauko džiovyklų nebeliko, todėl gyventojai skalbinius džiovina kas kur ir kaip išmano.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Kai kurie kauniečiai skalbinius džiausto ir atviruose balkonuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai kurie kauniečiai skalbinius džiausto ir atviruose balkonuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2018, 2:16 PM

Dairantis po Kauną kai kurie daugiabučių kiemai vis dar primena laikus, kai žmonės neturėjo modernios buitinės technikos ir savo skalbinius džiovindavo kiemuose ant specialiai tam įrengtų kabyklų.

Viešosiose erdvėse plevėsuojantys drabužiai dabar daugeliui jau kelia nuostabą.

Tačiau atrodo, kad kai kurie kauniečiai tokio skalbinių džiovinimo būdo neketina atsisakyti dar ilgai.

Net atnaujintuose miesto kvartaluose, kur kabyklos skalbiniams kiemuose nebeįrengiamos, žmonės įsitaiso savadarbes džiovyklas arba tiesiog tarp medžių riša virves skalbiniams sukabinti.

Daugiabučių kiemuose savo šlapius daiktus tebedžiovinantys kauniečiai teigė, kad nors namai atnaujinti, vonios liko mažos ir skalbinių nėra kur džiauti.

Jų nuomone, projektuotojai apie tai nepagalvojo. Todėl problemas sprendžia kaip kas išmano.

Daugiabučių kiemų infrastruktūros atnaujinimo projektus kuriantys projektuotojai patvirtino, kad pagal šalyje galiojantį statybų techninį reglamentą kabyklos skalbiniams ar stovai kilimams dulkinti atnaujinamuose ar naujai statomuose daugiabučių kvartaluose nenumatyti.

Tačiau patyrę architektai mano, kad nors kiemuose buvusios džiovyklos atrodo tarsi atgyvena, vis dėlto, jei būtų modernios, jos galėtų vėl atgimti. Net jei dėl lauke džiovinamų skalbinių ir kiltų konfliktų, tai paskatintų didesnį kaimynų bendravimą.

Sveikatos specialistai teigė, kad mieste oras gana grynas, todėl daiktai gali džiūti ir lauke. Vėjyje besidraikantys skalbiniai yra labiau estetikos klausimas.

Patinka gamtos kvapas

Sovietmečiu statytuose Kauno daugiabučių kvartaluose vis dar galima pamatyti išlikusių metalinių stovų su prie jų pririštomis virvėmis. Ant daugelio tokių gražiomis dienomis kabo ir plaikstosi džiūstantys skalbiniai.

„Tai – geras sumanymas. Mūsų butai nedideli. Žmonės nuo seno skalbinius džiovindavo kieme, nes tai patogu.

Pati taip darau. Per kelis dešimtmečius niekas jokio drabužio ar kito daikto nėra pavogęs“, – pasakojo Dainavos gyvenamajame rajone, sename daugiabutyje M.Riomerio gatvėje, gyvenanti solidaus amžiaus kaunietė Danutė Žukienė.

Moteris, kaip ir kiti vyresni kauniečiai, įsitikinusi, kad taip džiovinti skalbinius ne tik patogu.

„Vėjyje ir saulėje džiūstantys audiniai kvepia gaiva. Kiemai su tokiais skalbiniais atrodo gal kiek ir senoviškai, bet turi savo patrauklumo, jaukumo“, – D.Žukienei pritarė Vilijampolėje, Neries krantinėje, gyvenanti Marija Skučienė.

Kabina ant balkonų rėmo

Tačiau vėjo plaikstomi apatiniai ir viršutiniai drabužiai, rankšluosčiai ar patalynė draikosi ne tik senų daugiabučių kiemuose.

Atnaujintų namų gyventojai pamažu keičia savo įpročius. Kai kurie įsigyja specialiai ant balkonų rėmų pritvirtinti skirtų džiovyklų.

Tačiau ten, kur namai atnaujinti, bet kiemuose tebelikę seni stovai su virvėmis, dažnai kyburiuoja įvairūs tekstilės gaminiai.

„Gyvenu trečiame aukšte, todėl skalbinių į kiemą nenešu. Turiu džiovyklą, ją statau balkone.

Kaimynai, kurie gyvena žemutiniuose aukštuose, juos neša į kiemą. Man tai nelabai patinka, bet netrukdo, todėl dėl skalbinių su kaimynais ginčų nekyla“, – pasakojo Petrašiūnuose, T.Masiulio gatvėje, atnaujintame name gyvenanti Rugilė Bendikaitė.

Atnaujino ir namų kiemus

Tuo, kad kai kurie kauniečiai savo įpročių keisti nelinkę ir perima juos iš kartos į kartą, galima įsitikinti apsilankius Dainavos rajone, M.Riomerio gatvėje.

Čia prieš kelerius metus buvo atnaujintas visas daugiabučių kvartalas ir namus supanti infrastruktūra.

Aplink naujai aprengtus penkiaaukščius buvo įrengtos ir išasfaltuotos naujos automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimų aikštelės, įrengti nauji suolai, šiukšlių dėžės bei konteineriai, taip pat naujas apšvietimas.

Aplink namus buvo sutvarkyti ir žalieji plotai, pasodinta medžių. Gyventojai ir patys pasisodino gėlių.

Tačiau tarp medžių galima pamatyti pakabintų virvių skalbiniams džiauti. Yra ir savadarbių įrenginių, pritvirtintų prie palangių, ir pačių kieme į žemę įbestų metalo strypų.

Patraukę tarp jų esančią virvę gyventojai tiesiog per langą parskraidina į butą lauke džiovintus skalbinius.

Įsigijo modernią skalbyklę

Šiame atnaujintame kvartale gyvenantys kauniečiai teigė, kad prieš rekonstruojant daugiabučius ir jų kiemus projektuotojai gyventojų nuomonės, ko jie pageidautų, neklausė.

„Problema dėl skalbinių yra. Mūsų butų vonios kambariai maži. Jei skalbinių daug, ypač jei žmonės augina mažus vaikus, jų džiauti nėra kur. Namuose dėl nuolatinės drėgmės atsiranda pelėsis.

Atnaujinus namus ir kiemus, nebelikus lauko džiovyklų, įsigijau skalbimo mašiną su džiovinimo funkcija“, – pasakojo šio kvartalo gyventoja Erika Kerpienė.

Moteris sakė, kad kiti kaimynai, ypač gyvenantys pirmuosiuose aukštuose, šlapius skalbinius vis dar kabina kieme, nes šių gyventojų butuose nėra net balkonų.

Įrengė mašinų aikštelę

Vieno M.Riomerio gatvės namo pirmame aukšte įsikūrusi Viktorija Putriūtė pasakojo, kad čia gyvena nuo gimimo – 30 metų.

Moteris sakė, kad anksčiau šiame kvartale vieno kiemo gale buvo pieva su stovais ir virvėmis skalbiniams džiauti.

„Ten daugybė kaimynų, taip pat ir mano tėvai, džiovindavo skalbinius. Po atnaujinimo darbų stovų nebeliko.

Projektuotojai neklausė mūsų nuomonės ar pageidavimų. Pievos su stovais vietoje dabar yra asfaltuota automobilių stovėjimo aikštelė“, – pasakojo V.Putriūtė.

Moteris apgailestavo, kad gyventojai ir dėl senų įpročių, ir spręsdami mažų savo butų vonių problemą, skalbinius džiovina kieme kas kaip sumano.

„Mes patys, kai reikia, irgi išsinešame virvę, pririšame prie medžių ir taip džiauname savo drabužius“, – sakė moteris.

Reglamente džiovyklų nėra

Įvairius projektavimo darbus mieste atlieka savivaldybės įmonė „Kauno planas“. Įmonės architektai kūrė ir M.Riomerio gatvės daugiabučių kvartalo infrastruktūros atnaujinimo projektą.

„Kauno plano“ vadovas Raimundas Labutis sakė, kad pagal visoje šalyje galiojantį statybos techninį reglamentą projektuojant naujus namus bei jų kiemus ar atnaujinant senus daugiabučius ir jų aplinką lauko džiovyklos ar stovai kilimams dulkinti nebeprojektuojami ir neįrengiami.

„Dabar gausu įvairios buitinės technikos. Todėl net nesivadovaujant taisyklėmis, o tik sveiku protu, mano nuomone, lauke džiovinami skalbiniai yra atgyvena.

Kurdami naujus kvartalus ar juos atnaujindami stengiamės, kad viskas atrodytų moderniai, estetiškai. Besidraikantys drabužiai kiemuose tokį vaizdą bjauroja“, – įsitikinęs architektas.

Skalbinius džiovinti lauke geriausia žiemą

Lina Balaišytė

Kauno visuomenės sveikatos biuro direktorė

„Tyrimų, kokią įtaką kauniečių gyvenimui daro tai, kad skalbiniai džiovinami ne namuose, o daugiabučių kiemuose, nėra.

Taip besielgiantys gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kokioje aplinkoje jų skalbiniai džiūsta, ar kiemuose daug automobilių, ar jie nėra visai arti tų vietų, kur gyventojai įsirengia lauko džiovyklas.

Jei kiemų erdvės didelės, automobiliai statomi atokiau nuo lauko džiovyklų, jokio pavojaus gyventojų sveikatai neturėtų kilti, nes Kaune oro tarša nedidelė.

Ypač skalbinius džiovinti lauke tinka žiemą, nes šaltis naikina bakterijas.

Labiau sveikatai gali pakenkti netinkamos ar netinkamai naudojamos skalbimo priemonės su įvairiais priedais, kvapikliais.

Taip pat kur kas kenksmingiau, kai kaimynai rūko balkonuose ir cigarečių dūmai patenka į gyvenamąsias patalpas.

Skalbinių džiovinimas kiemuose yra labiau estetikos klausimas. Vieniems tai gražu, kitiems – ne. Tai jau kaimynų susitarimo ir gyvenimo būdo klausimas.“

Užsieniečiai skalbinius neša ir į kiemus

Marius Šlančius

Architektas

„Klausimas, koks yra lauko džiovyklų likimas, įdomus. Dabartinis statybos techninis reglamentas tikrai nenurodo, kad daugiabučių kiemuose gali atsirasti skalbinių džiovyklos.

Projektuojant naujus daugiabučius architektai dabar kai kuriuose numato atskiras patalpas, skirtas elektrinėms skalbimo mašinoms ir džiovykloms.

Tačiau aš manau, kad tai nėra labai teisingas požiūris.

Pats prisimenu, kaip daugiabučių kiemuose prieš kelis dešimtmečius virdavo gyvenimas. Tėvai vaikus per langus šaukdavo į namus, per balkonus išmesdavo kamuolius, viemi džiaudavo drabužius, kiti dėl to bardavosi.

Mes važinėdami dviračiais specialiai taikydavome palįsti po kieme besidraikančiomis paklodėmis, ir tai buvo žavu. Kiemuose virė savotiškas itališko stiliaus gyvenimas. Toks gyvenimo būdas skatino žmones bendrauti.

Dabar daugiabučių gyventojai susvetimėję, įlindę į mobiliuosius telefonus, ir įprotis bendrauti išėjus į kiemą gerokai sumažėjo. Tačiau pastaruoju metu mada stiprinti bendruomenes, kaimynų bendravimą grįžta.

Manau, kad vienas būdų stiprinti daugiabučių gyventojų ryšius gali būti ir kiemuose įrengtos džiovyklos. Dabar jų yra modernių, todėl jos gali nebedarkyti aplinkos vaizdo.

Man toks skalbinių plazdenimas kiemuose net žavus. Net jei koks nors kaimynas supyktų ant kito dėl skalbinių, pastarasis galėtų pakviesti pikčiurną pietų ir taip užsimegztų draugystė.

Be to, džiovinti skalbinius gamtoje yra ir ekologiška. Bendraudamas su užsakovais ir iš savo patirties žinau, kad gyventojai ne visada linkę naudotis elektriniais prietaisais skalbiniams džiovinti. Tai brangu. Be to, lauke išdžiūvę skalbiniai kvepia gaiviau, natūraliau.

Pavyzdžiui, Norvegijoje, kur teko stažuotis, daugiabučių kiemuose modernios paprastos džiovyklos taip pat įrengiamos.

Nors šioje šalyje elektra pigi, gyventojai vis dėlto labiau nori skalbinius džiovinti kiemuose. Taip jie ir bendrauja, susipažįsta. Architektai į tokius gyventojų poreikius ir pomėgius atsižvelgia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.