Jehovistų statybų planai įsiutino gyventojus, politikas juos vadina isterikais

Jehovos liudytojų bendruomenės planai Plungės A. Jucio mikrorajone, netoli „Norfos“ prekybos centro, pasistatyti maldos namus, įsiutino vietos gyventojus: tuoj po skelbimo atsiradimo Savivaldybės tinklalapyje gyventojai pradėjo telkti jėgas, kad planai nevirstų realybe. Tačiau jų pastangos gali nueiti perniek, nes, atrodo, religinė bendruomenė turi solidų užtarėją – politinio darinio „Vieninga Plungė“ vedlį, Tarybos narį Robertą Endriką, kuris gyventojų pastangas vienytis prieš maldos namų atsiradimą šiame mikrorajone pavadino protelio neturinčių žmonių sukelta isterija.

Jehovos liudytojų bendruomenės planai Plungės A. Jucio mikrorajone pasistatyti maldos namus įsiutino vietos gyventojus<br>vizualizacija
Jehovos liudytojų bendruomenės planai Plungės A. Jucio mikrorajone pasistatyti maldos namus įsiutino vietos gyventojus<br>vizualizacija
Daugiau nuotraukų (1)

Petras Žilius, „Plungės žinios“, www.pzinios.lt

2019-07-30 16:44, atnaujinta 2019-07-30 16:47

Gyventojų protestas

„Kas čia per nevykęs juokelis? A. Jucio g. jehovistai statosi sau būstinę. Tai gal dar masonai tegu susirenčia kokį pastatėlį arba kokia mečetė tegul prabangi išdygsta – bent į ką pažiūrėti, turistams parodyti būtų? – savaitės pradžioje feisbuko socialiniame tinkle informacija pasidalijo plungiškė Daiva ir čia pat pridūrė: jei rimčiau – siūlyčiau vaikams darželį dar vieną pastatyti, perpildytos grupės, seni pastatai. Kas palaimino tokius statinius?“

Netrukus pasipylusiuose komentaruose gyventojai reiškė nuostabą ir pyktį, kad tokie dalykai planuojami miegamajame mikrorajone. „Neturiu žodžių tokiam projektui. Kas galėjo šitaip nevykusiai duoti leidimą statyti religinės paskirties pastatą miegamame daugiabučių rajone? Visiškas absurdas. Auuu plungiškiai, ar ilgai mes tylėsime. Negana nėra ramybės dėl prie „Norfos“ vykstančių cirkų balagano, net du kartus per vasarą esam priversti kentėti triukšmą, dabar esame atakuojami ir iš kitos pusės. Negi jau niekam nebesvarbu Plungės gyventojų nuomonė?“ – klausė Rima.

Ponia Zita, kaip ir daugelis kitų pasipiktinusių religinės grupės planais, klausdama siūlė, kad gal geriau toks pastatas tiktų šalia Savivaldybės? Kita dalis komentatorių aiškino, kad savo sklype savininkas gali statyti ką nori ir nieko čia nepadarysi.

Nenuostabu, kad visuomenei pradėjus domėtis, kas suteikia tokius leidimus statyti religinės paskirties pastatą miegamajame rajone, pasklido kalbų, kad jehovistai turi įtakingų užtarėjų iš valdžios pusės. Kai kas teigė, kad šios bendruomenės aktyvi narė yra vieno aukštas pareigas užimančio Savivaldybės administracijos darbuotojo mama. Dar daugiau žibalo į ugnį įpylė kai kurių politikų iš valdančiosios daugumos pasisakymai, jie protestuojančius gyventojus tiesmukai išvadino durniais ir dar pabrėžė, kad „su protingais gali kalbėtis apie teisinius reikalus, o durniams atsimoka jų pačių valiuta“.

„Jei statytų viešnamį, mažiau protestuotumėte?“

Netruko į gyventojų susirašinėjimą įsijungti ir Plungės oligarcho ginklanešiu vadinamas Tarybos narys Robertas Endrikas, kuris garsėja ne tik spirgančiu elgesiu komitetų ir Tarybos posėdžiuose, bet ir komentarais socialiniuose tinkluose.

Politinio darinio „Vieninga Plungė“ atstovui užkliuvo žmonių siekis neleisti Jehovos maldos namų atsiradimui miegamajame mikrorajone. Pradžioje visa tai (visuomenės protestą – aut. pastaba) išvadinęs „isterija lyg protelio trūktų kažkam“, R. Endrikas iš pradžių dar bandė paaiškinti savo poziciją rašydamas: „Turi žmonės sklypą ir bando laimę – projektuojasi pastatą. Beje, čia net ne projektas, bet projektiniai siūlymai, o iki statybos leidimo – ilgas kelias. Kam yra nepriimtina tokia kaimynystė, turi ateiti į viešą svarstymą ir su projekto rengėjais bei rajono architektu aiškintis…“

Tačiau tuoj pat į ugnį įpylė žibalo: „Jei statytų viešnamį, mažiau protestuotumėte?“ Tai sukėlė dar didesnį visuomenės pyktį. „Gerbiamas Robertai, tikrai ne mažiau. Keistas Jūsų požiūris, vietoj to, kad mums padėtumėte, mėtote ne kokius juokelius. Balsuodami tikėjome, kad esate sąžiningas, ar klydom?“ – klausė viena plungiškė. Tuo tarpu Daiva Žinė rašė: „Aš net neabejoju, kad netrukus sužinosime, kieno ausys kyšo iš po šito projektėlio. Kažko įtartinai jautriai sureagavo Tarybos narys. Kvailiais išvadindamas savo rinkėjus ir Plungės gyventojus, kuriems jis turėtų nuolankiai tarnauti ir atstovauti jų interesams, nepaisant jų IQ arba nebuvimo magistro laipsnio teisinėj plotmėj, tik sustiprina įtarimą, kad kažkas čia ne taip. Paprastai epitetais pradedama svaidytis kai išties nėra rimtų argumentų susiklosčiusiai situacijai pagrįsti. Bandymas kažką pridengti? Gal kas iš valdžios atstovų ar jų šeimos narių ypatingai aktyviai ir glaudžiai bendradarbiauja su Jehovos tikėjimo skleidėjais?“

„Valdžia privalo įsiklausyti į bendruomenės nuomonę“, – teigė redakcijos pakalbintas JE Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas. Pasak vyskupo, gerbtina kiekvieno teisė ir laisvė rinktis religinius įsitikinimus, tačiau taip pat turi būti gerbtina ir visuomenės nuomonė. „Jei visuomenė, vietos bendruomenė nepritaria tokių maldos namų atsiradimui toje vietoje, tai valdžia turėtų gerbti jų nuomonę. Priešingu atveju nekaip jausis tiek pati bendruomenė, šalia savęs turėdama tą religinę grupelę, tiek pati religinė grupelė, jausdama visuomenės nepalankumą“, – sakė K. Kėvalas.

„Jei nepasikeisime patys, jie ir įsitvirtins“

Plungės klebonas dekanas Vytautas Gedvainis, komentuodamas minėtą situaciją, sakė, jog „šis įvykis turėtų priversti tikintįjį pagalvoti apie tikrąjį, gyvą tikėjimą“. „Dabar tradicinis tikėjimas daugeliui suprantamas kaip krikštynos, santuoka, Kalėdos ir Velykos. Tačiau užmirštamas Kryžiaus ženklas, sekmadieninės mišios, malda. Mes piktinamės, kad minėtos bendruomenės atstovai vaikšto po butus, bet jei kiekvienas iš mūsų tikinčiųjų bent dvi dienas per metus paaukotų aplankyti kaimynams, artimiems žmonėms ir pakalbėtų apie Kristų, maldą, tai tokių reiškinių nebūtų Plungėje. Kalti ir mūsų kunigai, kurie jau tapę inžinieriais, statybininkais, menininkais ar kitų profesijų atstovais, o ne Dievo žodžio, tikėjimo skleidėjais. Jei nepasikeisime patys, tai jie ir įsitvirtins tarp mūsų“, – sakė dekanas.

Jehovos bendruomenės planai

Liepos 22 dieną Plungės rajono savivaldybės internetinio puslapio visuomenei svarbių statinių projektinių pasiūlymų skiltyje pasirodė pranešimas (statybos projektas), kad V. Lingio g. 2, Plungės mieste, ketinama statyti religinės paskirties pastatą – maldos namus. Tikėtina, kad vieno aukšto pastatas, užimsiantis 0,1120 ha bendro žemės sklypo ploto, išdygs kitoje didžiosios „Norfos“ parduotuvės pastato pusėje, visai šalia A. Jucio gatvės daugiabučių.

Pagal projektą bendras šio ketinamo statyti pastato plotas – 168,3 kv. m, pagrindinis plotas – 149,6 kv. m, užstatymo plotas – 194 kv. m. Būsimuose maldos namuose, kuriuose ketina įsikurti Lietuvos Jehovos liudytojų religinė bendrija, projektuojamos dvi salės ir kitos pagalbinės patalpos. Pagrindinis įėjimas į pastatą numatomas iš gatvės pusės.

Neužstatytą sklypo dalį užims kieta danga dengta aikštelė, kurioje bus įrengta 12 automobilių stovėjimo vietų. Statinio projektavimo darbus atliko projektavimo įmonės „Arka“ (Žalioji g. 22-1, Telšiai) projektuotoja Birutė Bružienė. Statytojas (užsakovas) – Lietuvos Jehovos liudytojų religinės bendrijos įgaliotas asmuo Alvydas Bajoriūnas. Religinės paskirties pastato statybos projektą pristatyti viešai ketinama visai netrukus – rugpjūčio 7 dieną.

Susisiekti nepavyko

Gauti Jehovos liudytojų bendruomenės komentaro redakcijai nepavyko. Rekvizitai.lt nurodytu telefonu miekas neatsiliepė, o kitų kontaktinių duomenų viešojoje erdvėje nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.