Misija – per 48 valandas rasti sprendimą dėl klimato kaitos

Trečius metus iš eilės Vilnius jungiasi prie pasaulinio klimato inovacijų judėjimo „Climathon 2019“. Spalio 25–27 dienomis Vilniaus Tech Park verslininkų, studentų ir mentorių komandos ieškos būdų, kaip naujausiomis technologijomis miestuose spręsti aštriausias klimato kaitos problemas. Projektų organizatoriai įsitikinę, kad tokios idėjos ne tik prisideda prie švaresnės aplinkos kūrimo, bet dažnai tampa ir jaunų verslų pradžia.

Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 3:51 PM

Komandoms – ekspertų priežiūra bei patarimai

„Climathon“ – tai daugiau nei šimte pasaulio miestų vykstantis hakatono tipo renginys. Jo dalyviai turi 48 valandas, per kurias kuria sprendimą konkrečiai miestą kamuojančiai klimato problemai. Kartu su komandomis dirba ekspertai ir mentoriai, padedantys įveikti iškilusius iššūkius.

Renginius daugiau nei šimte pasaulio miestų organizuoja vietos savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos ar ugdymo įstaigos. Jose dalyvauti gali ir patyrę profesionalai, verslininkai, studentai ir kiekvienas kūrybiškas, švaria aplinka besirūpinantis miesto gyventojas.

Pirmąją hakatono dieną suformuojamos komandos ir pristatomi pagrindiniai iššūkiai, kuriuos sieks išspręsti renginio dalyviai. Vilniuje šiemet bus ieškoma atsakymų, kaip paskatinti verslo ir vartotojų bendradarbiavimą saugant aplinką, sumažinti nuosavų automobilių naudojimą bei maisto atliekų kiekį ir efektyviau naudoti energiją bei surinkti atliekas.

Suformuotos komandos dalyvaus bendrose dirbtuvėse, o vėliau individualiai kurs savo idėjas. Prieš pristatant jas komisijai, komandos sulauks patarimų, kaip tą padaryti įdomiai ir užtikrintai.

Geriausi sprendimai sulaukia tarptautinio pripažinimo

Idėjų įgyvendinamą finansuoja projekto rėmėjai. Anot šiųmetinės komisijos narės, draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Rinkodaros, klientų ir komunikacijos skyriaus vadovės Mildos Šerkšnienės, klimato ir aplinkosaugos problemų sprendimui būtinas organizacijų, bendruomenių ir įvairių sričių specialistų bendradarbiavimas.

„Suvieniję skirtingus gebėjimus ir galimybes, šioje srityje galime pasiekti gerokai daugiau. Džiugu matyti, kad didžiosios pasaulio organizacijos nelieka abejingos klimato pokyčių problemoms, bendradarbiauja, remia bei pačios imasi iniciatyvos. Tai prisideda prie tvarios plėtros ir skatina žaliąją ekonomiką, be kurios neįsivaizduojama planetos ateitis“, – teigė M. Šerkšnienė, vertinsianti hakatono dalyvių pasiūlytas idėjas.

Organizatorių teigimu, ši iniciatyva ne tik padeda atrasti naujus sprendimus, bet ir suteikia stiprų postūmį juos įgyvendinti.

„Ankstesniuose klimato inovacijų hakatonuose dalyvavusios komandos sėkmingai vystė savo projektus. Pavyzdžiui, energijos prekiavimo ir balansavimo platformos prototipą sukūrusi „vGEM“ buvo pakviesta dalyvauti švariųjų technologijų akseleratoriuje. Čia ji sulaukė papildomo finansavimo, tarptautinių ekspertų mokymų ir nuolatinės mentorių priežiūros įgyvendinant savo idėją“, – pasakojo Lietuvoje besikuriančio švariųjų technologijų skatinimo „EIT@Climate-KIC“ padalinio vadovas Gediminas Dilertas.

Organizatoriaus teigimu, „Climathon 2019“ – pirmas žingsnis, leidžiantis paversti žalią idėją paslaugos ar produkto prototipu. Pastarasis vėliau gali varžytis Vilnius Tech Park švariųjų technologijų akseleratoriuje ir laimėti iki 50 tūkst. Eur siekiantį finansavimą tolesniam idėjos įgyvendinimui.

Kalbėdama apie lūkesčius šių metų dalyviams, komisijos narė M. Šerkšnienė atskleidžia tikinti drąsiomis idėjomis.

„Atsakymai į klimato kaitos ir aplinkosaugos iššūkius – ilgalaikio įsipareigojimo ir atkaklaus darbo rezultatas. Tokie idėjų maratonai padeda žengti pirmą, bet labai svarbų žingsnį. Tad iš dalyvių tikimės drąsos pateikti netipiškas ir originalias idėjas, atveriančias anksčiau nepastebėtus problemos kampus ir leidžiančias taikyti netikėtus sprendimus“, – sakė komisijos narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?