Niekur kitur Lietuvoje to nepamatysite: į Pamario kraštą „tuoktuvėms“ plūdo milijonai uodų

Milijonai uodų trūklių ir vėl stebino Pamario krašto lankytojus. Vietiniai jau seniai priprato, jog kasmet gegužę trūkliai čia kelia vestuves, nesuskaičiuojama jų galybė ir praėjusią savaitę siautė visur ties Kuršių mariomis.

​Milijonai uodų trūklių ir vėl stebino Pamario krašto lankytojus.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
​Milijonai uodų trūklių ir vėl stebino Pamario krašto lankytojus.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Uodai.<br>V.Balkūno nuotr.
Uodai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Šilutės naujienos

May 27, 2023, 7:36 PM

Dangų virš Kuršių marių ir šiemet šiltais vakarais padengė spiečiai uodų trūklių. Pamaryje gyvena net 6 šių vabzdžių rūšys, jie nėra pavojingi, tik sukelia nepatogumų.

Tokiais uodų trūklių debesimis marios kasmet pasidengia gegužę, kai iki jiems reikalingos temperatūros sušyla vanduo ir oras. Pasak vietinių, dažniausiai šis reiškinys sutampa su ešerių nerštu. Tuo pačiu metu jų spiečiai „okupuoja“ ir Juodkrantę, Preilą, Nidą. Uodų trūklių tuoktuvės trunka porą savaičių, išgyvenę vos kelias valandas, jie miršta.

„Tai ne mašalai, tai uodai trūkliai“, – neišmanantiems ir mašalais šiuos vabzdžius vadinantiems primena čia gyvenantis Ventės ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys. Jis pavasarinį jų antplūdį vadina normaliu gamtos ritmu, tokiu pat, kaip sparnuočių grįžimas gimtinėn ar medžių sužaliavimas.

Ventiškis gerai žino, kad šių vabzdžių vienais metais būna mažiau, kitais gausiau. Šiemet, anot ornitologo, jų nebuvo daug, maždaug tiek pat, kaip ir pernai pavasarį, o šią savaitę jau ir nebeliko. V. Jusys sako pamenantis metų, kai trūklių buvę ir 10 kartų gausiau. Milijonais susibūrę dvisparniai poruojasi, o tuo metu čia vaikštantiems įkyriai lenda į nosį ir burną.

„Juk tai unikalus dalykas, būdingas tik mūsų kraštui. Tai jų vestuvės, kurių niekur kitur Lietuvoje nepamatysite. Daug žmonių nori atvažiuoti pasižiūrėti. Juk vestuvėse visi mėgsta dalyvauti? Jau balandžio vidury sulaukiau skambučių su klausimais: „Kada jos prasidės? Norim atvažiuoti“. Žmonės nori pamatyti“, – smagiai pasakoja ornitologas.

Uodų trūklių lervos pagrindinis žuvų maistas, tad ir paukščiai, ir žuvys jų „vestuvių“ metu bado tikrai nejaučia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.