Žvilgsnis į saugomas Pamario krašto vietoves

Uždraustas vaisius saldesnis, tiesa? Galbūt todėl taip norisi pamatyti tai, ko negalima: net ir tuos gamtos kampelius, kurie yra saugomi. Ornitologai pataria, kur ir kaip bent akies krašteliu išvysti Pamario krašto vietoves, į kurias draudžiama patekti.

 Uostadvario ornitologinis draustinis
 Uostadvario ornitologinis draustinis
 Ūsuotoji zylė
 Ūsuotoji zylė
Medžioklės pelkės rezervatas
Medžioklės pelkės rezervatas
Medžioklės pelkės rezervatas
Medžioklės pelkės rezervatas
Medžioklės pelkės rezervatas
Medžioklės pelkės rezervatas
 Nemuno priešakinės deltos rezervatas
 Nemuno priešakinės deltos rezervatas
 Geltongalvė kielė
 Geltongalvė kielė
 Nendrinis žiogelis
 Nendrinis žiogelis
 Uostadvario ornitologinis draustinis
 Uostadvario ornitologinis draustinis
 Nendrinė lingė
 Nendrinė lingė
 Nendrinė lingė
 Nendrinė lingė
 Juodkrantės žiedavimo stotis
 Juodkrantės žiedavimo stotis
 Juodkrantės žiedavimo stotis
 Juodkrantės žiedavimo stotis
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jul 31, 2021, 10:00 AM, atnaujinta Jun 15, 2023, 12:45 AM

Pamario kraštas puikuojasi išskirtinio grožio gamta. Vasarą jis dar labiau vilioja turistus ir gamtos išsiilgusius žmones. Tačiau ornitologai, gamtos gidai ir projekto „Pažink pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ organizatoriai prašo saugoti unikalų grožį, nesilankyti rezervatuose ir draustiniuose: siūlo į juos pažvelgti kitaip arba iš tolo.

Pažvelkite į Medžioklės pelkę nuo rezervato krašto

Nemuno deltos regioniniame parke yra du rezervatai. Medžioklės pelkė – vienas iš jų. Į mišrių miškų apsuptą aukštapelkę patekti draudžiama, tačiau galima pasižvalgyti nuo rezervato krašto ir rasti orientacinę lentelę su nuoroda (QR kodu). Parsisiuntę mobiliąją programėlę „Paukščių kelias“, galėsite nuskenuoti kodą ir daugiau sužinoti apie šią vietovę, joje besilankančius paukščius.

Tokias vietas ypač mėgsta sausuose stuobriuose besibaladojantis baltnugaris genys. Triukšmingas dirvinių sėjikų būrys džiaugiasi aukštapelkės plyne. Pavakary galima išgirsti rezervato tyla besimėgaujančio didžiojo apuoko balsą. Jei ištroškę įspūdžių pajausite dar didesnę trauką aukštapelkėms, galite aplankyti Aukštumalos pelkės pažintinį taką.

Pasigrožėkite Nemuno priešakinės deltos rezervato apylinkėmis iš bokštelių

Dar viena unikali, saugoma teritorija ir akvatorija, į kurią negalima patekti, yra Nemuno priešakinės deltos rezervatas. Tai plati Kuršių marių vandens ir viršvandenės augalijos juosta ties Rusnės sala, su nendrėmis, švendrais ir karklais apaugusiomis salelėmis, smėlėtomis pakrantėmis. Ši vieta ypač pamėgta paukščių: laisvės giesmeles gieda geltongalvės kielės, egzotiško grožio ūsuotosios zylės, o joms pritaria gyvas nendrinių žiogelių – mažų, paslaptingų paukštelių orkestras.

Laukiama, kol šiame krašte iškils didžiulis apžvalgos bokštas. Gamtos gidai žada, kad tuomet galėsite pamatyti beveik viską. Dabar rekomenduojama aplankyti Naikupės bokštelį, paukščių stebėtojų vadinamą regykla, Uostadvario apžvalgos bokštelį, iš kurių atsivers žavios apylinkės ir Kuršių marių panorama. Čia taip pat rasite programėlės „Paukščių kelias“ nuorodą. Norėdami sužinoti ir pamatyti dar daugiau, pasivaikščiokite tarp dviejų upių vingiuojančiu Pakalnės pažintiniu taku.

Nuo kelio stebėkite Uostadvario ornitologinį draustinį

Rusnės salos šiaurėje esančiuose žuvininkystės tvenkiniuose įkurtame Uostadvario ornitologiniame draustinyje saugomos retų paukščių perimvietės ir migruojančių sparnuočių poilsio vietos. Lankytis čia galima tik nuo rugpjūčio 1 dienos, iš anksto suderinus apsilankymo laiką ir kainą su teritorijos savininkais.

Tačiau šio draustinio žavesiu ir paukščiais bet kada galima grožėtis nuo kelio Rusnė–Uostadvaris. Beje, čia taip pat rasite projekto „Paukščių kelias“ lentelę su QR kodu. Žvelgdami į draustinio kraštovaizdį, nenustebkite pamatę puošniomis plunksnomis pasipuošusį didįjį baltąjį garnį, būrį retai kitur matomų pilkųjų žąsų ar virš švendrių tykiai sklandančią nendrinę lingę. Šis draustinis – tikras paukščių rojus.

Juodkrantės žiedavimo stotis atvira tik ornitologams

Nedaug kas žino, kad Juodkrantėje yra įsikūrusi dar viena paukščių žiedavimo stotis, vadinama Voratinklių gaudykle. Visai šalia, prie marių, yra kormoranų ir pilkųjų garnių kolonija. Dėl paukščių ramybės ir turint galvoje ankstesnę patirtį, kai kažkas supjaustydavo tinklus, galimybė patekti prie gaudyklės yra apribota. Todėl nenustebkite, jei nerasite jokių ženklų ir nuorodų. Jei norite ornitologinę stotį pamatyti iš arčiau, visada galite aplankyti Ventės ragą.

Dar mūsų senoliai ir išminčiai sakydavo, kad, gerbdamas gamtą, žmogus gerbia save. Susitikime Pamario krašte iš tolo pasigrožėti saugomomis vietovėmis!

Daugiau informacijos www.pauksciukelias.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?