Džentelmeniškumo simbolis atleido savo žmonai neištikimybę

Yra vyrų, dėl kurių visos moterys eina iš proto. Jie įkūnija vyriškumą, patikimumą, intelektą, humoro jausmą ir santūrų emocionalumą. Iš jų sklinda dvasios stiprybė, kilnumas, jiems būdingos ir mielos keistenybės. Klasikinis tokio vyrų tipo atstovas – Colinas Firthas (57 m.), britų aktorius, „Oskaro“ laureatas, kuris kasmet tampa vis patrauklesnis.

Kilnusis C.Firthas savo žmoną italę Livią palaiko visada ir visur – jam ji gražiausia moteris pasaulyje.<br> „Scanpix” nuotr. 
Kilnusis C.Firthas savo žmoną italę Livią palaiko visada ir visur – jam ji gražiausia moteris pasaulyje.<br> „Scanpix” nuotr. 
Kilnusis C.Firthas savo žmoną italę Livią palaiko visada ir visur – jam ji gražiausia moteris pasaulyje.<br>„Scanpix” nuotr.
Kilnusis C.Firthas savo žmoną italę Livią palaiko visada ir visur – jam ji gražiausia moteris pasaulyje.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

May 24, 2018, 10:01 AM

Aktoriaus C.Firtho gyslomis mėlynas kraujas neteka. Tačiau jis kilęs iš inteligentiškos šeimos, kuriai ištikimybė itin aukštiems idealams – gyvenimo norma. Ir sūnaus auklėjimas tokia dvasia turėjo daug įtakos tam, kad jis taptų britų džentelmeno simboliu.

Colino senelis (iš motinos pusės) gydytojas ketvirtąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį gyveno Indijoje, pritarė tautinio išsivadavimo lyderio Mahatmos Gandhi idėjoms, gydė vargšus indus, kurie jį laikė šventuoju.

C.Firtho tėvas Davidas Firthas koledže dėstė pasaulio literatūrą, motina Shirley – religiją. Būsimoji kino žvaigždė gimė nedideliame Hampšyro grafystės miestelyje.

Bet greitai tėvai išvyko į Nigeriją šviesti afrikiečių, po to JAV metodistų misijoje dėstė istoriją. Per šiuos persikėlimus Firthų šeima pagausėjo jaunesniuoju Colino broliu ir seserimi.

Kai Firthai grįžo į Angliją, pirmagimį Coliną atidavė mokytis į perdėtai mandagią privačią berniukų mokyklą. Jam, protingam, bet neturtingam mokiniui, nereikėjo mokėti už mokslą.

Colinas svajojo apie muzikinę karjerą, bet mokytojai uždraudė groti gitara – anuomet ji buvo laikoma pasileidusio jaunimo instrumentu.

Po šio draudimo Colinas turbūt vienintelį kartą gyvenime ėmė maištauti: užsiaugino plaukus iki pečių, įsivėrė auskarus ir subūrė savo roko grupę.

Bet inteligentiškas auklėjimas davė savo vaisių: maištaujantis vaikinas nepuolė prie alkoholio ar stiprių narkotikų.

Jis paniro į Franzo Kafkos, Albert’o Camus raštus ir tvirtai nusprendė tapti aktoriumi. Tėvai sunkiai atsiduso, susižvalgė ir pridūrė, kad jis bus nuostabus aktorius. Jie palaikė Colino troškimą, nes tai jų sūnus.

Colinas baigė koledžą ir patraukė į Londoną. Ten lankė nacionalinio teatro ir dramos centro aktorinio meistriškumo kursus. Jo diplominiu darbu tapo Hamleto vaidmuo.

C.Firthas paveldėjo iš tėvų idealizmą, griežtus moralinius principus ir tvirtą tikėjimą, kad šeima – svarbiausia.

Dailiai nuaugęs C.Firthas 1984-aisiais pradėjo vaidinti teatre ir filmuotis prabangiose kostiuminėse juostose apie meilę.

Garsaus režisieriaus Milošo Formano filmo „Valmonas“ (pagal romaną „Pavojingi ryšiai“) veiksmas vyksta XVIII a. Prancūzijoje. Pagal siužetą pagrindinis herojus lovelasas Valmonas, kurį vaidino C.Firthas, sugundė ištekėjusią ponią, kuri dėl ištikimybės vyrui laikyta nepasiekiama.

Jos vaidmenį atliko ištekėjusi dviejų vaikų motina, kinų, airių ir indėnų kraujo turinti aktorė Meg Tilly. Jos partneris C.Firthas taip sėkmingai atliko savo vaidmenį, kad sugundė ne tik heroję, bet ir jos vaidmenį atlikusią aktorę.

Meg iš meilės pametė galvą, paliko vyrą. Ji pasiūlė mylimajam vykti į jos gimtąją Britų Kolumbiją (provincija Kanados vakaruose), kurią laikė nuostabiausia pasaulio vieta. Mat, tikino ji, aktorystė nebeturi prasmės.

Įsimylėjęs romantikas Colinas sutiko. Atsisakė daugybės režisierių pasiūlymų, kurių sulaukė po „Valmono“, visų Londono grožybių ir paskui mylimą moterį patraukė į užkampį.

Colinas su Meg įsikūrė name pamiškėje. Aktorius savo rankomis sumeistravo baldus. Žiemą iškritęs sniegas jų būstą užversdavo iki pat stogo – juodu po kelias dienas neišeidavo į lauką.

Tačiau idilė greitai baigėsi. Meg rašė romaną, Colinas prisidurdavo iš dailidės darbo ir nuoširdžiai siekė atrasti save.

Porai gimė sūnus Williamas, kartu gyveno ir Meg vaikai iš pirmosios santuokos.

Colinas mylėjo Meg ir jos vaikus, bet jį graužė liūdesys. Jis išsiuntė savo pasiūlymus visiems Vankuverio teatrams ir būtų sutikęs vaidinti net vaikų rytmečiuose. Bet niekas C.Firthu nesusidomėjo.

Poetas, rašytojas ar dailininkas gali įsikurti užkampyje, o aktoriaus gyvenimas toli nuo žiūrovų netenka prasmės. Bet Colinas negalėjo būti niekuo kitu.

Po dvejų metų Colinas paniro į depresiją. O dar po poros metų Meg jį paliko. Bet jis visam laikui liko rūpestingu tėvu savo sūnui Williamui, taip pat jos vaikams iš pirmosios santuokos.

Sugrįžęs į Londoną C.Firthas iškart gavo kvietimą vaidinti seriale „Puikybė ir prietarai“ pagal anglų rašytojos Jane Austen romaną.

Jis atliko Darsio vaidmenį – tikro aristokrato, išdidaus, protingo, pasiaukojančio ir kilnaus. Jau po antrosios serijos C.Firthas tapo žvaigžde.

Serialo filmavimo aikštelėje Colinas įsimylėjo pagrindinio vaidmens atlikėją Jennifer Ehle. Kartu jie praleido metus. Ir per tą laiką Colinas atsigavo po sunkaus išsiskyrimo su M.Tilly.

Jis laikė save Meg vyru, nors santuoka nebuvo įteisinta.

Su Jennifer C.Firthas išsiskyrė ramiai, be skandalų – kaip ir dera tikram džentelmenui.

Pasaulinė šlovė jį užgriuvo po britų istorinės dramos „Karaliaus kalba“ (2010 m.). C.Firthas suvaidino karalių Jurgį VI, kuris mikčioja ir turi problemų kalbėdamas viešai.

2011-aisiais „Oskarui“ dvylikoje kategorijų nominuota kino juosta laimėjo net keturis. Jį kaip geriausias aktorius pelnė ir C.Firthas už karaliaus Jurgio VI vaidmenį.

Savo trečiąją meilę jis sutiko 1995-aisiais taip pat filmavimo aikštelėje. Bet tuomet Colino dėmesį patraukė nebe aktorė.

Livia Giuggioli (48 m.) dirbo režisieriaus padėjėja. Romos universiteto Filosofijos fakultetą baigusi italė ketino pasukti į dokumentikos kūrimo sritį. Ji nebuvo mačiusi nė vieno filmo, kuriame vaidino Colinas. Jis tiesiog jai patiko.

Aktorius buvo nustebintas: jis dar niekada nebuvo sutikęs 26 metų moters, kuri vis dar gyvena su tėvais ir nesiveržia būti savarankiška.

Gyvenimo džiaugsmu trykštanti, graži, protinga ir energinga italė jį sužavėjo.

Bet Livios tėvų požiūris į dukters mylimąjį buvo atsargus.

Colinas buvo vyresnis 9 metais, labiau patyręs ir, kaip jie manė, gudresnis. Negana to, kad aktorius, bet dar ir moterų numylėtinis. L.Giuggiolli tėvams nedavė ramybės klausimai: ar patikimas? Ar nemes jų dukters?

Dvejus metus Colinas rėžė sparną aplink Livią. Nuolat atvykdavo į Toskaną, stengėsi palenkti į savo pusę jos tėvus.

Ir pagaliau 1997-aisiais Livia tapo C.Firtho žmona. Dviejų sūnų susilaukusi pora jau 20 metų gyvena santuokoje.

Šeima gyvena tai Didžiojoje Britanijoje, tai Italijoje – turi namus Umbrijos regione.

C.Firthas kone kiekviename interviu sako, kad myli savo žmoną ir žavisi jos grožiu. Paskui jį nesidriekia meilės romanų su ilgakojais modeliais šleifas.

Tikras riteris visada patenka į komiškas situacijas. Taip yra nutikę ir C.Firthui. Kai Livia ir sūnūs buvo išvykę, aktorius vieną rytą išsiropštė iš lovos.

Tik su kelnaitėmis ir įsispyręs į pūkuotas šlepetes-begemotus nuėjo atidaryti langinių. Ir jo pirštai įstrigo nesutvarkytame skląstyje.

Aktorius pradėjo šaukti ir kviesti į pagalbą kaimynus. Iš šalia esančio namo su įrankiais atskubėjęs nepažįstamas vaikinas išlaisvino C.Firtho pirštus.

Jau stovėdamas ant slenksčio jis atsigręžė ir tarstelėjo: „Su kelnaitėmis ir šlepetėmis-begemotais nesate panašus į žvaigždę.“

C.Firthą kamuoja aukščio baimė ir liftu naudojasi tik kraštutiniais atvejais – tarkim, jei reikia patekti į 70-ąjį dangoraižio aukštą. Į 12-ąjį kopia laiptais.

Aktorius turi uždarų erdvių ir mažų kambarių baimę, vengia metro. Bet kartą, nusprendęs kovoti su savo baimėmis, sėdo į požeminį traukinį.

Ir kaip tik tą dieną Londono policija įtarė, kad netoli Pikadilio aikštės įvykdytas teroristinis aktas. Visi ta kryptimi važiavę traukiniai sustojo.

C.Firthas valandą praleido po žeme tvankiame, žmonių perpildytame traukinyje. Bet būtent ta valanda padėjo jo protui nuslopinti baimę. Aktorius nešaukė ir nereikalavo jo išleisti, o tyliai drebėjo ir sėdėjo užsimerkęs, kol traukinys pajudėjo.

Žinia, kad prieš trejus metus Colino žmona turėjo romaną su vaikystės draugu žurnalistu Marco Brancaccia (55 m.), sujaudino kino pasaulį.

Pasirodo, 18-aisiais savo santuokos metais Livia ir Colinas buvo kuriam laikui išsiskyrę. Jie nusprendė pasitikrinti savo jausmus nebūdami kartu.

Kalbama, kad dėl to kalta Livia. Gražiąją italę ištiko vidutinio amžiaus krizė – vaikai buvo užauginti, moteris pasijuto nieko nepasiekusi gyvenime, nors yra dokumentinių filmų režisierė.

Livios draugystė su Italijos naujienų agentūroje dirbančiu žurnalistu M.Brancaccia virto romanu. Ji guodėsi Marco dėl darbo ir santuokos, bet supratusi, kad myli Coliną, sugrįžo pas jį.

M.Brancaccia parašė laišką C.Firthui. Žurnalistas papasakojo aktoriui apie savo santykius su jo žmona Livia. Net nusiuntė nuotrauką, kur jie yra kartu.

Iš C.Firtho žurnalistas gavo trumpą, rimtą ir ramų atsakymą: „Aš nerimauju. Bet žinau, kad ir jūs nerimaujate!“ Kaip tikras žurnalistas M.Brancaccia apie tai papasakojo savo kolegoms.

Livia nebuvo tokia kilni kaip jos žymusis sutuoktinis. Ji padavė žurnalistą į teismą dėl persekiojimo: M.Brancaccia pagrasino paviešinti jų susirašinėjimą.

Šiuose laiškuose abu net sprendė, kas bus, jei Livia paliks Coliną ir bus su juo.

Livia visiškai nenorėjo paviešinimo. Ir dabar nelaimingam meilužiui gresia ketveri metai už grotų ar solidi bauda.

Apmaudu, kad britų aktorius buvo priverstas atskleisti faktą, jog jo 20 metų trukusi ir aplinkinių tobula laikyta santuoka vos nesubyrėjo.

„Mano gyvenime yra tik trys moterys – mama, žmona ir Jane Austen“, – mėgsta kartoti „Oskaro“ premijos laureatas.

Kilnusis C.Firthas savo žmoną palaiko visada ir visur – jis tarsi užkėlęs ją ant pjedestalo.

„Gal tai paviršutiniškas požiūris, bet tai, kad turiu tokią gražią žmoną, mano gyvenimą daro kur kas paprastesnį. Mano akimis, Livia – gražiausia pasaulio moteris“, – sakė jis.

Taip elgiasi tikras džentelmenas, kurių šiuolaikiniame pasaulyje liko nedaug.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.