„Aviva“ gydo karantino žaizdas

COVID-19 pandemija palietė visus, tačiau bene skaudžiausiai ji kirto silpniausiems – garbaus amžiaus žmonėms, ypač vienišiems. Priskirti rizikos grupei, jie raginami maksimaliai riboti ir taip negausius socialinius kontaktus, būti ypač atsargūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2020, 11:35 AM, atnaujinta May 25, 2020, 4:06 PM

Taip pandemija ne tik apsunkino jų nelengvą buitį, bet ir įstūmė į dar gilesnę atskirtį bei vienatvę. Reaguodama į šią problemą, gyvybės draudimo ir pensijų bendrovė AVIVA skiria 122 tūkst. Eur „Lietuvos Raudonajam Kryžiui“, kurio savanoriai lanko vienišus senjorus visoje Lietuvoje.

Statistika negailestinga – Lietuvoje yra daugiau nei pusė milijono vyresnių nei 65 metai žmonių ir kas trečias jų gyvena vienas. Dabar visi jie tapo rizikos grupės asmenimis, kuriems taikomi didžiausi ribojimai, negana to, šie ribojimai jiems galios ilgiausiai. Todėl šalyje staiga padaugėjo senjorų, kuriems reikalinga elementariausia pagalba: už juos nueiti į parduotuvę ar vaistinę, išvesti augintinį ir t. t. Tačiau visų svarbiausia – su jais reikia pasikalbėti ir palaikyti šiuo nelengvu laiku.

AVIVA skirta parama leis dvigubai – iki 350 padidinti savanorių gretas. Tai reiškia, kad lankomų vienišų senjorų ratą bus galima išplėsti net 5 kartus – iki 1000. Negana to, savanoriai bus aprūpinti degalais, apsaugos priemonėmis: kaukėmis, pirštinėmis, dezinfekantais, o senjorai, kuriems parama reikalingiausia, gaus būtinųjų prekių paketus.

Už dalį AVIVA paramos jau kuriama nuotolinio savanorių mokymo ir informavimo sistema. Ši automatizuota sistema ne tik padės efektyviai administruoti savanorių tinklą, bet ir operatyviai informuos „Lietuvos Raudonojo Kryžiaus“ savanorį, kai jo lankomas senjoras atsidurs situacijose, tokiose kaip pandemija, ekstremalūs klimato reiškiniai, pavyzdžiui, karščio bangos, potvyniai ir kt.

Vienas baisiausių dalykų – didžiulė vienatvė

Tauragėje gyvenanti „Lietuvos Raudonojo Kryžiaus“ savanorė Ligita teigia, kad vienišų senjorų, kuriems reikia paramos, yra daug, o karantinas jiems virto tikrų išbandymų laiku.

„Vienišų senjorų yra labai daug. Vienų vaikai išvažiavo į kitus miestus ar emigravo, kiti tiesiog liko našliai. Tačiau bendrauti reikia visiems. Nė vienas nenori likti toje didžiulėje vienatvėje, ji – vienas baisiausių dalykų, ypač kai nebeturi daug jėgų“, – pasakoja Ligita, kuri yra ne tik „Lietuvos Raudonojo Kryžiaus“, bet ir krašto apsaugos savanorė.

Jos teigimu, vienišiems senjorams reikia ir pagalbos buityje. „Bet visko pagrindas – pokalbis su žmogumi. Ypač dabar, per karantiną. Bendrauti reikia visiems“, – tvirtina pašnekovė.

Tai visiems sunkus laikas, tačiau vienišiems jis dar sunkesnis. Kai nėra su kuo pasidalinti rūpesčiais, baimėmis, kasdienos įvykiais, vienatvė tampa ypač gili. Senjorai laukia tų susitikimų. Žiūrėk, jeigu kurią dieną nepaskambinai, jie jau susirūpino – gal man kas atsitiko. Galiausiai su lankomu žmogumi susidraugauji, jis tampa kaip šeimos narys – tu jį myli“, – teigia Ligita. Pasak jos, po kiekvieno vizito ji pati jaučiasi pakylėta.

Per dieną kalbasi bent 10 kartų

„Mano lankomas žmogus gyvena vienas. Jis nuo vaikystės serga sunkia psichine liga, todėl pagalbos reikia tikrai nemažai. Iki karantino lydėdavau į parduotuvę, pas gydytojus, į vaistinę, dabar gi pirkinius tenka palikti prie durų – parūpinau apsaugos priemonių ir nurodžiau kaip dezinfekuoti prekes.

Šiuo metu bendraujame telefonu – per dieną sulaukiu virš 10 skambučių: tai aiškinamės ką apsirengti į lauką, tai kokius vaistus išgerti ar tiesiog pasišnekame.

Turiu ir vienišų kaimynių, kurioms virš 80 metų, joms irgi pagelbėju: nueinu į parduotuvę, paskambinu, padedu suderinti vaistus“, – pasakoja savanorė, kurios pagrindinė darbovietė – kaimo medicinos centras.

Praneškite apie vienišą senjorą

Padėkite savanoriams pasiekti ir apsaugoti rizikos grupei priklausančius žmones: jeigu žinote vienišą senjorą, kuriam reikia pagalbos, praneškite apie tai „Lietuvos Raudonajam Kryžiui“ numeriu 8 800 00208 arba perduokite šį numerį pačiam senjorui.

Tarptautinės AVIVA grupės bendradarbiavimas su Raudonojo Kryžiaus organizacija užsimezgė 2016 m. – juo siekiama mažinti įvairių visuomenės grupių pažeidžiamumą. Kovai su COVID-19 AVIVA grupė iš viso skyrė jau beveik 11 mln. Eur.

Parengta bendradarbiaujant su „Aviva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.