Savanorystės spalvos: kiek jas pažįstame?

Tarptautinės savanorių dienos proga, Gruodžio 5d. su savanoryste dirbanti organizacija VšĮ „Socialinis veiksmas“, LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Jaunimo reikalų departamentas rengia šventę „Savanorystės spalvos. Vakar.šiandien.rytoj“.

 Remigijus ir Algirdas Gataveckai.<br> Organizatorių nuotr.
 Remigijus ir Algirdas Gataveckai.<br> Organizatorių nuotr.
 Savanorystės dienos akimirka 2019 m.<br> Organizatorių nuotr.
 Savanorystės dienos akimirka 2019 m.<br> Organizatorių nuotr.
 Grupė „Baltos varnos“.<br> Organizatorių nuotr.
 Grupė „Baltos varnos“.<br> Organizatorių nuotr.
 Eimutis Kvoščiauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Eimutis Kvoščiauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Jurgita Ribinskaitė-Glatzer. <br> Organizatorių nuotr.
 Jurgita Ribinskaitė-Glatzer. <br> Organizatorių nuotr.
 Gintautas Sakalauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Gintautas Sakalauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 Neringa Kurapkaitienė.<br> Organizatorių nuotr.
 Neringa Kurapkaitienė.<br> Organizatorių nuotr.
  Remigijus ir Algirdas Gataveckai.<br> Organizatorių nuotr. 
  Remigijus ir Algirdas Gataveckai.<br> Organizatorių nuotr. 
 Justina Babušytė.<br> Organizatorių nuotr.
 Justina Babušytė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 2, 2020, 6:58 PM, atnaujinta Dec 7, 2020, 3:52 PM

Renginiu kviečiama diskutuoti savanorystės įvairovės tema ir apdovanoti už nuopelnus savanorystei. Renginys bus tiesiogiai transliuojamas Facebook ir Youtube platformose.

Kodėl reikia kalbėti apie savanorystę?

Palaipsniui savanorystė Lietuvoje tampa ne tik jaunimo veikla, bet ir kiekvieno visuomenės nario pilietinės išraiškos forma. Ir nors vis dažniau girdime ne pelno siekiančių organizacijų raginimus prisidėti prie savanorių gretų, vis dėlto mažai pažįstame ir vertiname pačius savanorius. Todėl ne šiaip sau renginį „Savanorystės spalvos. Vakar.šiandien.rytoj“ vesti petikėta savanoriams.

Daugelio nuostabai renginio vedėjas Eimutis Kvoščiauskas atsiskleis, ne tik kaip puikus aktorius ir renginių vedėjas, bet ir kaip savanoris. Žinomas aktorius, paskutiniu metu Lietuvą garsinantis pagrindiniu vaidmeniu filme „Advokatas“, savo laisvalaikį skiria savanorystei. Eimutis savanoriauja Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijoje, prisidėdamas prie pandemijos sukeltų iššūkių sprendimo.

Kartu renginį vesianti savanorišką veiklą koordinuojančios organizacijos „Socialinis veiksmas“ vadovė Justina Babušytė sako, jog savanorystė paprastai vyksta tyliai – žmonės retai viešina savo įspūdžius iš priimančių organizacijų, todėl pasigendame platesnio savanorystės matymo ir savanorių pripažinimo. J. Babušytė teigia, kad šis renginys padės praplėsti požiūrį į savanorystę ir geriau pažinti savanorius bei pačią savanorystę.

Renginys kvies drąsiai kalbėti apie gerus darbus

Renginio metu išvysime tris diskusijas, kurios leis giliau pažinti apdovanojimų nominacijas. Temą „Savanorystė pandemijos metu: pamokos ir namų darbai“ moderuos knygos „Darbo su savanoriais pagrindai“ autorė, savanorystės konsultantė Dr. Neringa Kurapkaitienė. Ji kvies pašnekovus iš skirtingų organizacijų pasidalinti iššūkiais, kuriuos vis dar tenka įveikti valdant Covid-19 sukeliamus padarinius.

Pati moderatorė mano, jog svarbu diskutuoti, koks yra pasitikėjimas savanoriais ir, kaip rūpinamasi jų vidiniais išgyvenimais, kuomet jie savanoriauja pandemijos metu. Diskusijoje dalyvaus „Maltos ordino pagalbos tarnybos“ organizacinės plėtros vadovas Edvinas Regelskis, „Vilnius Social Club“ lėšų paieškos ir komunikacijos vadovė Mariana Sutkienė, „Gynybos paramos fondo“ atstovė Emilė Balodytė ir „Jaunimo Linijos“ Vilniaus padalinio vadovė Alvyda Šinušaitė.

Šių skirtingų organizacijų atstovai pasidalins įžvalgomis apie pandemijos sukeltus iššūkius ir išmoktomis pamokomis apie tai, kaip efektyviau veikti krizių akivaizdoje ir kaip stiprinti savanorius.

Diskusijos temoje „Savanorystė – moterų reikalas?“ bandysime suprasti, kas apskritai skatina žmones įsitraukti į savanorišką veiklą, kodėl Lietuvoje savanorystėje dominuoja moterys? Kaip jaučiasi vyrai veikloje, kurioje daugiausiai dalyvauja moterys? Diskusiją moderuos teisininkas, kriminologas, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentas, vienas iš VšĮ „Pal. J. Matulaičio socialinio centro“ ir asociacijos „Musninkų socialinės iniciatyvos“ steigėjų Gintautas Sakalauskas.

Jam pačiam įdomu ieškoti atsakymų apie tai, kaip savanorystė Lietuvoje vystėsi per 30 nepriklausomybės metų, pasitikrinti, ar mūsų pačių požiūris į ją pasikeitė. Kartu atsakymų šiose temose mėgins ieškoti LRT radijo laidos „Vardan tos“ vedėja ir aktyvi visuomenininkė Luka Sinevičienė, savanoris Audrius Vasiliauskas iš pal. J. Matulaičio parapijos ir menininkas, daugelio socialinių iniciatyvų veidas Dr. Algirdas Gataveckas. Jis kviečia žmones dėkoti ir dalintis savanorystės patirtimis.

„Tam tikros aplinkinių reakcijos maitina žmogaus veiklą ir skatina judėti toliau, būti laimingu – nes žinai, kad esi pastebėtas. Kartais manęs paklausia, ar aš laimingas? Sakau taip, nes man atrodo laimė su tuo labai susijusi, – sako Algirdas. – Tai svarbu, nes žmogus jaučia, kad jo veikla ir darbai turi prasmę.“

Jis taip pat skatina daugiau viešinti gerus pavyzdžius ir nebijoti patiems būti pavyzdžiais

„Mums visiems yra aktualu išmokti rodyti gerus darbus. Šioje vietoje neturėtume būti kuklūs. Sakoma, kad lietuviai nedrąsūs, kad nedera girtis savo nuveiktais darbais. Tačiau yra priešingai, tokius žmones ir jų veiklas reikia rodyti, juos apdovanoti ir pastebėti. Tai daro gerą įtaką kitiems žmonėms, skatina juos savanoriauti,“ – priduria Algirdas.

Paskutinėje renginio diskusijoje socialinio verslo srityje veikianti ir VšĮ „Geri norai“ vadovės pareigas einanti Jurgita Ribinskaitė-Glatzer gilinsis į „Jungtinių tautų darnaus vystymosi tikslai: vietos ir globalūs pasiekimai bei iššūkiai“ temą. Ji klaus, kiek Lietuvai svarbus darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimas? Kiek įvairūs sektoriai įsitraukę į šių tikslų įgyvendinimą?

Kaip savanorystė galėtų sustiprinti šių tikslų žinomumą ir įgyvendinimą? Temos moderatorė mano, jog Darbotvarkė 2030 šiuo metu yra nepelnytai primiršta, o taip pat atkreipia dėmesį, jog tai puikus įrankis įgyvendinti ir stebėti pokyčius.

Apie Lietuvos dalyvavimą globaliuose procesuose kalbėsis Sandra Gaučiūtė iš Jaunimo reikalų departamento, Agnė Buraitytė iš Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje, Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis ir Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Politikos analizės ir apžvalgos grupės vadovė Laimutė Pilukaitė.

Tarp šių diskusijų išvysime apdovanojimų nominantus ir padėkosime 2020 metais savanorystės srityje labiausiai pasižymėjusiems savanoriams bei iniciatyvoms.

Renginyje netrūks spalvingų asmenybių

Be diskusijų, renginyje išvysime ir siužetus apie įvairius savanorystės atsplavius – tai senjorų savanorystę, įmonių savanorystę bei savanorystę pandemijos metu. Apie vyresnio amžiaus žmonių savanorystę kalbės patys senjorai. Vienas jų – puikiai visuomenei pažįstamas Romas Bubnelis. Vyras yra ne tik „Lietuvos balsas. Senjorai“ dalyvis, tačiau spėja prisidėti ir prie „Maltos ordino pagalbos tarnybos“ veiklos.

Dar viena įspūdinga savanorė – Aldona Katilienė, kuri savo laiką skiria Ramintojos bažnyčios bendruomenei, o taip pat ir bokso pasauliui. Moteris yra įsteigusi savo vyro – bokso trenerio – Zigmo Katiliaus vardo labdaros fondą. Ne mažiau spalvingomis istorijomis dalinsis ir verslo savanoriai, kurie padės pamatyti šiuolaikinio verslo veidą ir jo santykį su savo bendruomene.

Taip pat žiūrovai galės susipažinti su Lietuvoje savanoriaujančiais tarptautiniais savanoriais, vietiniais savanoriais ir juos priimančiomis organizacijomis, virtualiai apsilankysime ten, kur labiausiai šiandien reikia jūsų pagalbos – gyvūnų prieglaudoje „Lesė“, Socialinės pagalbos ir integracijos centre „Betanija“, „Maltos ordino pagalbos tarnyboje“.

Šventinį renginį užbaigs ir muzikinius linkėjimus apdovanojimų nominantams siųs grupė „Baltos varnos“.

„Visų pirma, savanorystė prasideda kasdienybėje, neatlygintina ir savanoriška pagalba yra labai svarbus kiekvieno žmogaus žmogiškumo bruožas. Šį bruožą svarbu išnaudoti ne tik artimiesiems, bet ir nepažįstamiems, gamtai, žemei.

Savanoriavimas yra tarsi mažos lemputės, kurių užsidegus pakankamai šviesą galima pamatyt bet kur, – sako „Baltos varnos“. – Mūsų koncertas bus skirtas, be abejo, visiems savanoriams, kurie aukoja savo laiką bei energiją padedant žmonėms, kuriems išties to reikia, bei visiems, kurie norės įsikvėpti jaukumo šiuo daug kam sudėtingu laikotarpiu.“

Renginio naujienas sekite Facebook paskyroje. Apdovanojimai yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.

Informaciją apie iniciatyvą galite sekti naujienų portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.