Su alkoholiku tėvu ir įbauginta mama augęs kaunietis rado būdą atsitiesti

Kiekvienas iš mūsų atsiduriame situacijoje, kai tenka apsispręsti, kaip realizuoti save, koks karjeros kelias yra tinkamiausias bei norime suvokti, kas mes esame. Vieniems tai pavyksta padaryti lengviau, kitiems – prireikia ištiestos pagalbos rankos.

Išgyvenimai iki gyvenimo pokyčių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Išgyvenimai iki gyvenimo pokyčių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Išgyvenimai iki gyvenimo pokyčių.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Išgyvenimai iki gyvenimo pokyčių.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Išgyvenimai iki gyvenimo pokyčių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Išgyvenimai iki gyvenimo pokyčių.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rugilė Augustaitytė

2021-09-16 11:57, atnaujinta 2021-09-16 13:38

Kur kas labiau nei manome įtaką gali padaryti vaikystės išgyvenimai. Taip nutiko ir 23-ejų kauniečiui Gyčiui (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas, – aut.), sutikusiam pasidalyti nelengva savo gyvenimo istorija.

Vaikystės išgyvenimai atsiliepė ateityje

Gytis augo su priklausomybę nuo alkoholio turinčiu tėvu bei visuomet įbauginta mama. Vaikystėje jis turėjo galimybę pasikalbėti tik su močiute, tačiau, jos netekęs, pasijuto vienišas ir užsisklendė savyje, tapo vis sunkiau užmegzti naujas pažintis. Išgyvenimai sukėlė beprasmybės jausmą bei norą užbaigti gyvenimą anksčiau.

Šiuo metu vaikinas gyvena su jį palaikančia mama, tačiau dažniausiai į visus kylančius klausimus tenka atsakyti pačiam, nes jis tepataria daryti tai, kas jam atrodo geriau.

Ieškodamas atsakymų, iš kur kyla baimės ir noras bėgti nuo savęs, Gytis nusprendė prisijungti prie Jaunimo reikalų departamento (JRD) projekto „Judam“, kuriame sulaukė psichologinės pagalbos ir pradėjo gydytis nuo gydytojų pripažintos vidutinio lygio depresijos.

„Taip jau nutiko, kad studijavau keturis kartus, tris iš jų kolegijoje ir vieną profesinėje mokykloje. Sergant depresija, viskas atrodė beprasmiška ir nereikalinga, todėl, vos susidūręs su studijų kliūtimis, jas mesdavau. Neatradau savęs niekur, todėl nutariau prisijungti prie projekto“, – išgyvenimais dalijosi Gytis.

Atrasti pomėgiai virto terapija

Vaikino teigimu, buvo sunku ne tik studijuoti ir atrasti tinkamiausią karjeros kelią, bet ir užsiimti kitomis veiklos. Dažniausiai jis laisvalaikį leisdavo gulėdamas lovoje arba vaikščiodamas apylinkėse. Tačiau, kiek vėliau, jis atrado muziką ir rašymą.

„Rašymas tapo mano hobiu ir terapija. Išliedamas mintis popieriaus lape, pradėjau rašyti grožinės literatūros kūrinį, o rašant visada mane lydi muzika. Dabar turiu ir kitų veiklų, pokalbių, susitikimų, todėl mažiau laiko praleidžiu namie ir tai man išeina į naudą“, – apie pokyčius pasakojo jaunuolis bei pridūrė, kad dabar net baisu prisiminti, kaip jo dienos atrodė prieš trejus metus.

Padėjo pamilti save

Įstojęs į projektą, Gytis su psichoterapeute ir koučere ėmė kovoti su depresija, demotyvacija ir kitais kamavusiais iššūkiais. Išgyvenant praeities įvykius, kurie turėjo įtakos dabarčiai, vaikinas ir vėl atrado norą studijuoti. Gyčio teigimu, terapija padėjo pamilti savo asmenybę su visais privalumais bei trūkumais.

„Specialistės padėjo geriau pažinti save, suprasti ko noriu iš gyvenimo, išsigryninti tikslus ir aptarti sprendimo būdus. Taip pat psichoterapijoje ištyrinėta praeitis labai padėjo atsiskleisti mano tikrosioms savybėms ir pagaliau pradėti gyventi.

O pradėjęs gyventi aš atradau ir tai, ko man reikia, ko noriu pasiekti, leidau sau pradėti planuoti ir svajoti, kas seniau buvo pamiršta“, – sakė vaikinas.

Naujos pradžios ir naujos studijos

Vaikino koordinatorė Vita Kalinauskienė pasakojo, kad kartu su Gyčiu keliavo vingiuotu ir kalnuotu keliu, dirbo su abejonėmis ir baimėmis, tačiau sunkus darbas turėjo vaisių.

„Planavome studijas visus dalyvavimo projekte metus ir, artėjant rugsėjui, dalyvis jau pasirašė sutartį bei ketina studijuoti Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje socialinį darbą“, – sakė V.Kalinauskienė.

Gyčio teigimu, asmeninė patirtis ir bendravimas su likimo nuskriaustais žmonėmis tapo didžiausiu paskatinimu studijuoti socialinius mokslus.

„Norisi jiems padėti įsilieti į gyvenimą, nesvarbu ar tai senas ir ligotas žmogus, ar piktnaudžiaujantis alkoholiu, ar neturintis suvokimo, kaip saugiai auginti atžalas. Norisi būti šalia, patarti, išklausyti, įkvėpti ir kartu mažais žingsneliais pasiekti tikslus. Noriu būti tas, kuris gali būti šalia ir parodyti kryptį, o tada, jei viskas bus gerai, džiaugtis kartu su klientu jo pergale“, – savo sprendimu džiaugėsi jis.

Paklaustas apie planus, Gytis atviravo, kad per toli į ateitį nežiūri, tačiau nori sukurti šeimą, dirbti patinkantį ir motyvuojantį tobulėti darbą, įsigyti nuosavą būstą.

„Svarbu kryptingai eiti savo tikslu ir bus viskas gerai, džiaugsiuosi savo pergalėmis, paliūdėsiu dėl pralaimėjimo. Mokausi į ateitį nebežiūrėti ir neprisiplanuoti, kad netektų nudegti. Daugiau gyvenu šia diena ir leidžiu ateities nežinomybei mane vesti tinkamu keliu, kaip sakoma, vis tiek atsidursiu ten, kur turiu būti“, – optimistiškai į ateitį žvelgė Gytis.

Primename, kad projekto „Judam“ tikslas yra padėti jaunimui iš sunkumus patiriančios šeimos, turintiems problemų su teisėsauga, grįžusiems iš įkalinimo įstaigų, patiriantiems pajamų ar kitus nepriteklius, turintiems priklausomybių bei gyvenantiems ar jau išėjusiems iš globos įstaigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti