Charlie Chaplino kaukė: pasitikrinkite, ar esate linkę į šizofreniją

Šis testas akimirksniu leidžia nustatyti, ar asmuo turi polinkį į šizofreniją. Jis pavadintas „Chaplino kauke“.

Įdėmiai pasižiūrėkite į šią besisukančią kaukę. <br> Stop kadras.
Įdėmiai pasižiūrėkite į šią besisukančią kaukę. <br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2018, 4:50 PM, atnaujinta Apr 23, 2018, 5:50 PM

Pirmą kartą „Chaplino kaukės“ testą pasiūlė ir aprašė britų psichologas ir neuropsichologijos profesorius Richardas Gregory savo moksliniame darbe „Reikšmė ir suvokimo iliuzijos“. Tirdamas skirtumus tarp šizofrenikų ir sveikų žmonių suvokimo neuropsichologas padarė išvadą, kad žmogaus suvokimas tiesiogiai priklauso nuo mąstymo procesų, besiremiančių ankstesne patirtimi.

Kuo žmogus turi daugiau žinių apie suvokiamą situaciją, tuo mažiau jam kyla poreikio apdoroti naują informaciją. Jeigu žmogus psichiškai sveikas, svarbiausią vaidmenį suvokime ima vaidinti jo ankstesnė patirtis.

Kaip žinia, šizofrenijai būdingas kognityvinių procesų sutrikimas, dėl kurio pacientai, sergantys šizofrenija, nepaveikūs įvairioms optinėms iliuzijoms. Todėl optinių iliuzijų stebėjimas padeda išsiaiškinti, kiek adekvačiai žmogus suvokia aplinkinį pasaulį.

Instrukcija

Įdėmiai pasižiūrėkite į šią besisukančią kaukę. Kokia ji jums atrodo? Ar nepastebite ko nors keisto? Įsiminkite, ką pajutote žiūrėdami.

Interpretacija

Ką gi, sveikiname, jūs ką tik atlikote šizofrenijos testą!

Šis testas įdomus tuo, kad šiuo atveju tikrovės iškraipymas ir saviapgaulė yra sveikos psichikos požymis. Jeigu Ch.Chaplino kaukė jums pasirodė keista (iškilusi iš abiejų pusių), galite būti visiškai ramūs, jūs – absoliučiai psichiškai sveikas žmogus!

Pirmiausia mes matome Ch.Chaplino veidą ant išorinės kaukės pusės. Bet kai kaukė ima suktis, mūsų regėjimo sistema nenori traktuoti vidinės kaukės dalies kaip „įdubusio“ veido, nes normalaus žmogaus smegenys neteisingai suvokia šešėlius ant įdubusios kaukės dalies. Iš mūsų einantis informacijos srautas (mūsų įsivaizdavimas, kokia turi būti veido forma) prieštarauja į mus įeinančiam informacijos srautui (juslių signalui). Iš mūsų einantis žinojimas psichiškai sveikam žmogui visada turės pirmenybę, todėl tikrovėje įdubęs veidas mums atrodo iškilus.

Taigi, sveikas žmogus šiame teste mato keistą veidą, iškilusį iš abiejų pusių.

Šizofreniko smegenų apgauti optine iliuzija nepavyksta – kaukės išvirkščioji pusė jam visada yra įdubusi. Dėl kokios priežasties šizofrenikai nesuvokia optinių iliuzijų, kol kas iki galo nėra aišku. Keliame hipotezė, kad tai susiję su ypatingu regimosios informacijos apdorojimu ir regimų vaizdų atpažinimu.

Tad jeigu niekaip nesugebate įžiūrėti iškilusios rausvos kaukės, besisukančios į priešingą pusę, kreipkitės konsultacijos į specialistą.

Tiesa, į paniką pulti bet kuriuo atveju neverta – įrodyta, kad ši optinė iliuzija taip pat neveikia žmonių, paveiktų alkoholio ir narkotikų, o taip pat patiriančių stiprų stresą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.