10 požymių, kad jus apkalba už nugaros

Visą savo gyvenimą neretai keliame sau klausimą, ką apie mus galvoja kiti.

 Štai keletas požymių, kad apie jus kalbama už nugaros.<br> 123rf nuotr.
 Štai keletas požymių, kad apie jus kalbama už nugaros.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2020, 10:59 AM

Ko gero, kiekvienam yra tekę patirti tą nejaukų momentą, kai įėję į kambarį pajuntate, tarsi kažkas būtų kalbėta jums už nugaros. Galbūt kalbėjo ką nors gera, bet tai galėjo būti ir gandai bei kandūs komentarai.

Bet kuriuo atveju, pašnekovai paprastai bando paslėpti savo tikrąjį veidą ir elgtis taip, tarsi nieko nebuvo.

Nors neverta skubėti su išvadomis ir iš karto matyti žmonėse bloga, jų reakcija gali daug pasakyti apie susiklosčiusią situaciją. Nejaukūs gestai ir mimika, keista tyla ir net vidinė nuojauta, sakanti, kad ne viskas tvarkoje, gali patvirtinti jūsų įtarimus.

Štai keletas požymių, kad apie jus kalbama už nugaros.

1. Nejauki tyla

Jeigu jūsų darbo kolegos paprastai kalba nesustodami, tai nebūdingas tylėjimas, kai jūs įeinate į patalpą, gali reikšti, kad neseniai kalbėta apie jus.

Visiškas bendravimo nebuvimas visoje patalpoje praktiškai visada sako, kad apie jus negražiai atsiliepė. Ypač tai pasitvirtina tuo atveju, jeigu kas nors skleidė apie jus gandus prieš jums įeinant.

Vienas iš būdų išsklaidyti nejaukumą ir gauti daugiau informacijos – pajuokauti apie staiga stojusią tylą. Pavyzdžiui, galite pasakyti frazę: „Šiame kambaryje visada tampa labai tylu, kai aš įeinu“. Šis komentaras, mažų mažiausiai, perkels atsakomybę kolegoms, negatyviai pasisakiusiems apie jus.

2. Perdėtas gyvumas

Kita vertus, perdėta reakcija į jūsų pasirodymą taip pat gali liudyti bloga linkinčių paskalas.

Nervingas juokas, gyva gestikuliacija ir garsūs pokalbiai – vienas iš būdų pavaizduoti, kad visi užsiėmę savais reikalais, kai pašnekovai per plauką nebuvo užklupti tuščiai plepantys.

Žmonės gali tiesti ranką pasisveikinti, jus apkabinti, akcentuoti jūsų vardą – daryti viską, kad nuslėptų visą negatyvą, kuris neseniai buvo pasakytas apie jus.

Paprasta frazė „Kaip malonu, matyti, kad jūs linksminatės“ pastatys apkalbėtojus į vietą ir taip jūs pademonstruosite, kad viską supratote.

3. Netipiškas elgesys

Jeigu kas nors neseniai kalbėjo apie jus, jūs pastebėsite nedidelius jo įprasto elgesio pokyčius. Žmogus gali būti kiek įsitempęs, ne į temą juoktis arba sveikintis su jumis kaip nors kitaip.

Jeigu žmogus elgiasi su jumis ne taip, kaip jam įprasta, tai gali būti vienas iš aiškių apkalbų požymių. Kiekvienas žmogus turi savo elgesio būdus bendraujant su pažįstamais žmonėmis.

O kaip žmogus nervinasi ir bijo, kad demaskuos jo nederamą elgesį, jo elgsena keičiasi ir ima skirtis nuo įprastos. Ir kuo geriau jūs tą žmogų pažįstate, tuo bus lengviau pastebėti vos matomas detales.

4. Išsisukinėjimas ar didelis pasimetimas

Jeigu norite patikrinti savo įtarimus, pabandykite užmegzti dialogą su žmogumi ir atkreipkite dėmesį, kaip jis atsakinėja.

Ar jūsų pašnekovas atrodo sutrikęs, jo elgesys daugiau ar mažiau netipiškas, ar jis nori kuo greičiau užbaigti pokalbį, ar žiūri į kitus?

Toks elgesys dažniausiai būna neverbalinis požymis, kad žmogus kažką slepia ir nori išvengti kontakto su jumis. O tai jau daug pasako.

5. Sustingimas

Nors nėra jokio pavojaus, liežuvautojas gali jus pamatęs reaguoti baimingai. Baimė kūniškame lygmenyje pasireiškia kaip atsakas į grėsmingą situaciją.

Jūs galite pastebėti, kaip žmogaus akys išsiplečia, jis sustingsta ar net pabando kuo greičiau nueiti.

Žmogus, paskleidęs gandus, taip pat gali atrodyti kiek uždaras dėl nejaukumo, kurį pats sukūrė. Jis gali šypsotis pro sukąstus dantis, kai sveikinasi su jumis, ir jo elgesys bus labai nenatūralus.

Bet reikia atsiminti, kad kartais žmogus būna užsisklendęs dėl socialinės įtampos, todėl nereikėtų iškart skubėti su išvadomis.

6. Vengimas žiūrėti į akis

Atkreipkite dėmesį į žmogaus žvilgsnį. Jis visą laiką žiūri į šalį? Jo akys laksto arba, priešingai, jis žiūri į jus ilgiau, nei reikia?

Jeigu žmogus jus apkalba už nugaros, jis bijo, kad jį demaskuosite ir bando sutrumpinti vizualinį kontaktą.

Bet kai kurie žmonės linkę į perteklinę kompensaciją ir žiūrės į jus ilgiau nei įprastai. Nuolatiniai žvilgsniai į kitus išduoda pašnekovo, kuris bando išsisukti iš nemalonios situacijos, nervingumą.

7. Kojos nukreiptos į duris

Atkreipkite dėmesį į pašnekovo kojas. Jeigu žmogaus pėdos nukreiptos į išėjimo pusę, tai yra simbolinis bėgimas nuo jūsų.

Pasąmoningai jis nori išeiti iš kambario, kur netikėtai jį užklupote, net jeigu tuo metu jis mielai jums šypsosi ir linkčioja.

8. Gynybinė poza

Kitas požymis, į kurį dera atkreipti dėmesį – tai uždara poza ir gestai. Toks elgesys natūralus situacijoje, kai mes nervinamės, bandome apsiginti ar esame sutrikę.

Tuomet žmogus sukryžiuoja rankas, kojas, kulkšnis ar užčiaupia burną.

Kad nuslėptų tiesą, jis gali pridengti burną, pasitaisyti drabužius ar papuošalus, muistytis ant kėdės ir dažnai keisti savo padėtį.

9. Greitas išėjimas

Pastebėjote, kad kambarys greitai ištuštėjo, ir visi staiga susiruošė namo ar prie savo darbų? Nelabai geras ženklas.

Kai grupė žmonių išsisklaido, kai nusikaltėliai iš nusikaltimo vietos, tai dažniausiai sako, kad jie prieš išeidami kalbėjo apie jus.

10. Kitų apkalbėjimas

Liežuvautojai retai liaujasi liežuvauti, Žmonės, kurie mėgsta aptarinėti kitus, paprastai neišrankūs.

Jeigu jūs palaikote santykius su žmogumi, kuris prie jūsų dažnai apkalba kitus, vargu ar jis užsikabins ant burnos spyną, kai jūsų nebus šalia.

Geriausia nepasitikėti liežuvautoju, nes jis praktiškai visada kalbės apie kitus jiems už nugaros, ir kitą kartą tuo žmogumi tapsite jūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.