Ką jūsų erotiniai sapnai sako apie jus?

Nors mokslas nepaaiškina žmonių sapnų reikšmės, yra įvairių teorijų, ką tai gali reikšti. Vis dėlto yra žinoma, kad sapnai reikalingi mūsų pasąmonei.

 Erotiniai sapnai ir seksualinės fantazijos dažnai yra glaudžiai susijusios. <br> 123rf nuotr.
 Erotiniai sapnai ir seksualinės fantazijos dažnai yra glaudžiai susijusios. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2021, 8:02 PM

Ne paslaptis, kad žmones aplanko erotiniai sapnai. Pirmas dalykas, kurį privalome pasakyti apie tokio tipo sapnus, yra tas, kad, remiantis iki šiol atliktais tyrimais, kas dešimtas sapnas turi seksualinį turinį. Be to, vyrai susapnuoja daugiau erotinių sapnų nei moterys; jie dažniausiai sapnuoja patrauklius nepažįstamus žmones, o moterys – vyrus, su kuriais susitiko realiame gyvenime. Pagal įvairius duomenis, seksualinių sapnų turinys daugiausia yra susijęs su seksualiniais santykiais, flirtu, bučiniais ar kitais dalykais, sutampančiais su seksualinėmis asmens fantazijomis.

Kaip rodo neseniai atliktas kinų tyrėjo Xu Shao tyrimas, seksualiniai sapnai dažnai gana tiksliai atspindi asmens santykį su pačia sekso sąvoka. Erotiniai sapnai ir seksualinės fantazijos dažnai yra glaudžiai susijusios. Taip pat susijusi agresija ir prievarta, tamsioji mūsų norų ar baimių pusė, kurią mums atskleidžia pasąmonė.

Bet kokiu atveju, atskleista, kad dauguma sapnų baigiasi blogai. Kodėl? Na, nes mūsų pasąmonė, visų pirma, neigiamai išreiškia save. 80 proc. emocijų, kurias jaučiame sapnuodami, yra neigiamos. Dažniausiai jaučiamės liūdni, sutrikę ar pikti. Sapnuoti, kad esate laimingi, yra retenybė. Sapnai yra mūsų represijų ir baimių išraiška. Pasak Xu Shao komandos, seksualiniai sapnai atspindi žmonių požiūrį į seksualumą, su lytimi susijusias problemas ir tenkina asmens seksualinius troškimus, kurie nėra patenkinti realybėje.

Pasąmonės pranešimai

Taigi, jei sapnuojate erotinius sapnus, tai reiškia, kad jūsų gyvenime kažko trūksta, o jūsų pasąmonė taip jus bando perspėti arba kompensuoti trūkumą. Net jei gyvenate įsitikinę, kad esate seksualiai patenkinti arba kad sekso jums visiškai nereikia, miegant pasąmonė atskleidžia tiesą. To įrodymas yra tai, kad abstinencijos būsenoje įprasta sapnuoti tai, nuo ko mes susilaikome (klasikinis ir ištirtas tabako atvejis: didelė dalis žmonių, neseniai metusių rūkyti, naktį sapnuoja, kad rūko, kas retai nutinka nerūkantiems). Šis sapnų tipas vadinamas „netyčiniu prasižengimu“.

Tačiau, Ellen Y. Siegelman, medicinos psichologijos ekspertė iš Kalifornijos universiteto, teigia, kad daugelis seksualinių sapnų gali būti susiję ne su seksu, bet su kitu dalyku: galia, poreikiu užmegzti ryšį su kitu žmogumi ar net su dalimi savęs pačių. Tačiau yra ir manančių, kad sapnai nieko nereiškia, ir todėl erotinis sapnas gali būti tik atsitiktinis reiškinys.

Parengė Aistė Blaževskytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.