Vaikas, gimęs du kartus: buvo sugrąžintas atgal į gimdą

JAV Misūrio valstijoje gyvenantys Chrisas Skainas (28 m.) ir jo draugė Joni Reinkemeyer (22 m.) labai norėjo tapti tėvais. Sužinoję, kad sulauks atžalos, juodu be galo džiaugėsi.

 Nors Jacksonui teko tiek daug ištverti, šiuo metu jis laikosi puikiai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Nors Jacksonui teko tiek daug ištverti, šiuo metu jis laikosi puikiai.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2018, 10:43 AM

„Labai laukiau 19-ą nėštumo savaitę numatyto tyrimo ultragarsu. Kartu su Chrisu atvykome į gydymo įstaigą, kad sužinotume būsimo vaikelio lytį. Tą savaitgalį netgi planavome draugus ir artimuosius pakviesti į kūdikio lyties atskleidimo vakarėlį“, – pasakojo Joni.

Gydytojo kabinete moteris laukė, kada bus paskelbta vaikelio lytis. Ji laikė savo draugui už rankos ir niekaip negalėjo nustoti šypsotis.

Tačiau tąkart būsimoji mama sužinojo itin skaudžią naujieną – jos įsčiose augantis sūnelis serga.

Kuomet gydytojai pasiūlė prapjauti jos pilvą, atlikti mažyliui operaciją ir po to dar 10-čiai savaičių jį sugrąžinti į įsčias, Joni negalėjo patikėti tokiu pasiūlymu.

Iš ligoninės į ligoninę

Joni pasakojo visuomet norėjusi turėti didelę šeimą, ir nors šis nėštumas buvo neplanuotas, sužinojusi, jog laukiasi, ji labai apsidžiaugė.

„Su Chrisu pažįstami buvome nuo 2016-ųjų lapkričio, tačiau susitikinėti pradėjome tik prieš pusę metų. Džiaugiausi, jog jis yra vaikelio tėvas, – tęsė ji. – Susilaukti vaikelio neplanavau. Universitete man buvo likę paskutiniai metai, norėjau tapti mokytoja, o Chrisas ruošėsi būti inžinieriumi. Kai gydytojas mano įsčiose pastebėjo kažką keisto, sunerimome. Paaiškėjo, kad vaikelio smegenyse ėmė kauptis skysčiai, o jo nugaroje galimai atsirado auglys.“

Besilaukianti moteris kartu su draugu buvo nusiųsti į už pusvalandžio kelio esančią Moterų ir vaikų ligoninę. Kartu su savimi jie pasiėmė ir voką, kuriame buvo parašyta vaikelio lytis, kurią, kartu su pačiais artimiausiais žmonėmis, Chrisas ir Joni turėjo sužinoti savaitgalį.

Po dar kelių tyrimų pora vėl turėjo vykti į kitą toliau esančią ligoninę, kurioje dirbo geresni specialistai. Gydytojai įsčiose esančiam vaisiui įtarė įgimtą vystymosi ydą – įskilą stuburą. Tai reiškė, jog vaikelio stuburas auga netinkamai. Situacijos rimtumas priklauso nuo to, kurioje stuburo vietoje yra tarpas. Jei jis arčiau kaklo, gali būti paralyžiuotos kojos ir vaikelis gali turėti judėjimo sutrikimų.

Mokslinei fantastikai prilygstanti operacija

„Mes susitikome su gydytoju Michaelu Bebbingtonu, kuris mums papasakojo apie visus įmanomus gydymo variantus. Vienas jų mane labai šokiravo. Gydytojas pasakojo galintis prapjauti mano pilvą, atlikti vaikeliui operaciją ir vėl jį grąžinti į įsčias bei leisti toliau vystytis ir augti“, – pasakojo Joni.

Gydytojas prisipažino dar niekada ligoninėje neatlikęs tokio sudėtingumo operacijos ir įspėjo, jog jos metu mažylis gali mirti. Tačiau po ilgų svarstymų Chrisas ir Joni nusprendė išnaudoti šį jiems suteiktą šansą.

„Jei tai gali padėti mūsų vaikeliui turėti lengvesnį gyvenimą, privalėjome tam ryžtis“, – teigė moteris.

Tą savaitgalį pora vis tiek nusprendė surengti vaikelio lyties atskleidimo vakarėlį. Iš pradžių būsima mama prisipažino norėjusi jį atšaukti, tačiau to nedaryti ją įtikino Chrisas.

„Voką su vaikelio lytimi padaviau draugei, kad ji paruoštų golfo kamuoliuką su atitinkamos spalvos dulkėmis viduje. Chrisui patinka golfas, tad ši garbė atiteko jam. Kai lazda trenkus per kamuoliuką ore pasklido mėlynos dulkės, be galo tuo džiaugėmės. Tai reiškė, jog gims berniukas, kurį pavadinsime Jacksonu“, – pasakojo Joni.

Gimtadienį švęs su dviem tortais

Operacija turėjo įvykti po mėnesio, 2017-ųjų spalio 10 d. Reikėjo palaukti, kad Jacksonas šiek tiek paaugtų ir būtų stipresnis.

„Lemtingą dieną operacinėje buvo daugiau nei 32 žmonės. Kadangi ši operacija toje ligoninėje buvo atliekama pirmą kartą, už kiekvieną, net ir smulkiausią dalyką atsakingi buvo 2 žmonės, – prisiminė moteris. – Tuo metu vis dar pilvelyje esantis sūnelis svėrė tik 500 g. Gydytojai iš jo nugaros išleido visą amnioninį skystį ir po to vėl viską gražiai susiuvo.“

Kai moteris ėmė sveikti, jai prasidėjo ankstyvieji sąrėmiai. Gydytojai paskyrė jai gulimą režimą ir, laimei, jie liovėsi.

„Man skaudėjo visą kūną. Kadangi chirurgai turėjo perpjauti pilvo raumenis, norint atsisėsti reikėjo paprašyti pagalbos. Bijojau, kad netrūktų mano gimda, – pasakojo Joni. – Mudu su Chrisu išsinuomojome butą netoli ligoninės, kad, jei netyčia kas nutiktų, galėtume greitai ją pasiekti.“

Galiausiai po 10 savaičių, praleistų gulint lovoje, Jacksonas gimė atlikus cezario pjūvį. Berniukas svėrė 2,06 kg. Kadangi jam buvo nustatyta gelta ir nuolat lėtėjo širdies ritmas, Jacksonas 12 dienų praleido intensyvios priežiūros skyriuje.

„Vos tik jį pamačiau, iškart pamilau. Kai pirmą kartą išgirdau baisią diagnozę, nežinojau, koks nuostabus jis bus. Tai man būtų suteikę jėgų atsikratyti visų nereikalingų baimių. Nors Jacksonui teko tiek daug ištverti, šiuo metu jis laikosi puikiai. Žmonės klausia ar jis turės 2 gimtadienius, kadangi gimė jis irgi 2 kartus. Manau, kad šį įvykį paminėsime dviem tortais“, – pasakojimą užbaigė Joni.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.