5 idėjos, ką žaisti su vaiku kelionėje Trish Kuffner. Ką veikti su ikimokyklinukais? Vertėja Ema Bernotaitė. – Vilnius: Briedis [2018] – 344 p.

Vaikai jaučia natūralų troškimą ir nestokoja energijos visą laiką žaisti, bet kartais jiems tenka tiesiog pasėdėti. Tai gali būti išsirengus į ilgą kelionę automobiliu, laukiant savo eilės pas gydytoją, pas kirpėją arba restorane, kol atneš užsakytus patiekalus. Nesvarbu, kur esate ir ką darote, būkite pasirengę užimti vaiką nesudėtinga veikla, kuriai reikia nedaug priemonių. Vaikas bus ramus, o tėvai išsaugos sveiką protą.

 Vaikas bus ramus, o tėvai išsaugos sveiką protą.<br> 123rf nuotr.
 Vaikas bus ramus, o tėvai išsaugos sveiką protą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 4:41 PM

Kas aš?

Sugalvokite galvosūkių apie gyvūnus, daiktus arba žmones ir užduokite savo vaikui. Apie dramblį galėtumėte sakyti: „Esu labai didelis, turiu ilgą straublį, gyvenu Afrikoje. Kas aš esu?“ Apie gaisrinės automobilį: „Esu didelis ir raudonas, mano garsi sirena; padedu gesinti gaisrus. Kas aš esu?“ Apibūdinkite žmones pagal jų profesiją (gydytojus, medicinos slaugytojus, policininkus) arba šeimos narius ir draugus pagal išvaizdą (aukštas, su akiniais, ilgais plaukais). Apibūdinkite tiksliai, kad vaikas galėtų įminti ir jam nebūtų per sunku.

Pypt

Išsirinkite vaiko dažnai girdėtą ir gerai žinomą pasaką, dainą arba eilėraštį. Sekite arba dainuokite tą kūrinėlį, tam tikrose vietose pakeisdami žodžius kitais. Pavyzdžiui: „Du balandžiai, du balandžiai...“ arba „Mano batai buvo trys...“ Tegus vaikas klausosi, o išgirdęs netinkamą žodį sako „Pypt!“

Žaidimas žodžiais

Paprašykite vaiko paaiškinti, ką jam reiškia tam tikri žodžiai. Išrinkite tokius žodžius, kurie vaikui būtų nelabai girdėti. Pradėti galite kad ir nuo šių: cementas, santuoka, atsistatydinti, bakalauras, jubiliejus, proga, ypatingas, paklusnus, šalis. Veikiausiai nustebsite, kad kai kurių vaiko vartojamų žodžių prasmė jam vis dar yra neaiški. O kai kurie atsakymai bus nepakartojami: užsirašykite juos būsimoms kartoms!

Spėlionių krepšys

Reikės:

pagalvės užvalkalo arba užtraukiamos medžiaginės kuprinės;

nedidelių nedūžtančių namų apyvokos reikmenų.

Sudėkite nedidelius nedužius namų apyvokos reikmenis į krepšį. Uždarykite, kad jų nebūtų matyti. Duokite vaikui pačiupinėti juos per audeklą ir atspėti, kas ten yra.

Linksmybės su magnetukais

Reikės:

magnetukų nuo šaldytuvo;

magnetinių raidelių ir skaičių;

kepimo skardos.

Šis žaidimas užims jūsų mažylius ilgose kelionėse automobiliu. Susirinkite visus magnetinius žaislus, kokius tik turite namie (magnetukus nuo šaldytuvo, mag-netines raideles, skaičius ir kt.). Vaikas ant kepimo skardos galės rašyti žodžius arba kurti paveikslus.

***

Tai ištrauka iš Trish Kuffner knygos „Ką veikti su ikimokyklinukais?“, kurią išleido leidykla „Briedis“. Knygelėje rasite daug daugiau žaidimų ir veiklų idėjų patiems įvairiausiems gyvenimo atvejams.

Leidykla „Briedis“ papildo knygų seriją tėvams „Pabučiuok mane“ ir pristato antrąją Lietuvos skaitytojams jau pažįstamos autorės Trish Kuffner knygą „Ką veikti su ikimokyklinukais?“

Ikimokykliniame amžiuje žaidimai ypač svarbūs – tai yra ugdymo būdas. Vaiko raidai būtina patirčių ir veiklos įvairovė, o žaisdami jie lavina pažinimo gebėjimus, motoriką, suvokia jausmus, mokosi suprasti pasaulį.

Šioje smagioje ir kūrybiškoje ugdomojoje knygoje rasite daugybę žaidimų ir įvairių užsiėmimų 3–6 metų vaikams, tačiau daugelis pasiūlytų idėjų džiugins jūsų atžalą ir vėliau. Žaidimai ir darbeliai ne tik padės atitraukti ikimokyklinuką nuo televizoriaus, bet ir skatins vaiko raidą, smalsumą bei ugdys įvairius įgūdžius. Svarbiausia, darbelius paprasta atlikti, o reikalingų priemonių pakaks tų, kurių yra po ranka!

Šioje knygoje siūloma veikla ugdys ikimokyklinuko skaitymo ir matematinius įgūdžius, sudomins mokslinėmis užduotėlėmis; įvairūs užsiėmimai skatins vaiko fizinę, psichinę ir emocinę raidą pasitelkus muziką, šokius, vaidybą ir žaidžiant įvairius žaidimus lauke; knyga padės sugalvoti idėjų, ką veikti namie, kaip nekasdieniškai ir kūrybiškai švęsti šventes bei kuo užimti vaikus laukiant prie gydytojo kabineto ar ilgai keliaujant automob7iliu.

Džiaukitės savo ikimokyklinukais! Nespėsite pajusti, kaip jie užaugs, ir vaikai, kuriems kadaise jūsų reikėjo nuolat, pagalbos prašys vis rečiau. Praleiskite kuo daugiau laimingų valandų kartu juokdamiesi, žaisdami, augdami ir mokydamiesi!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.