Startuoja iniciatyva, padėsianti šeimoms, auginančioms specialiųjų poreikių turinčius vaikus

Lietuvoje šeimos, auginančios vaikus, turinčius specialiųjų poreikių, vis dar priverstos reikalauti pagalbos, kuri turėtų būti visiems prieinama. Šį kelią praėjusi mama Dalia Kuliešienė sako, kad Lietuvoje vaikams su specialiaisiais poreikiais ir negalia sąlygos ugdytis – nepakankamos, o tėvams – labai ribotos pagalbos galimybės. 

 Lietuvoje šeimos, auginančios vaikus specialiais poreikiais, vis dar priverstos reikalauti pagalbos, kuri turėtų būti visiems prieinama.<br> 123rf nuotr.
 Lietuvoje šeimos, auginančios vaikus specialiais poreikiais, vis dar priverstos reikalauti pagalbos, kuri turėtų būti visiems prieinama.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 2:13 PM, atnaujinta Nov 17, 2018, 3:05 PM

„Tai, kas viešai deklaruojama apie koordinuotą pagalbą, realybėje tėra tik žodžiai. Supratusi, kad pati esu valstybė valstybėje, ėmiausi iniciatyvos „Galių dėžutė“. Inicijavau informacinį leidinį specialių poreikių turinčių vaikų šeimoms ir pagalbos specialistams su aiškiai išdėstyta informacija, kokie iššūkiai laukia šeimų ir kaip konkrečiai juos spręsti. 

Tai leidinys apie švietimo aktualijas, socialinę, medicininę pagalbą specialistams ir šeimoms, kuriame įvardyti pagalbos būdai, paslaugų sąrašai, institucijų žemėlapiai, kur šeimai kreiptis. Informacija susisteminta, vienoje vietoje. Planuojama, kad „Galių dėžutės“ jau kitų metų pradžioje pasieks visos šalies savivaldybes“, – pasakojo iniciatyvos autorė.

Šeimos, kurios augina vaikus su specialiaisiais poreikiais, neturėtų varstyti durų, ieškodamos pagalbos. Koordinuotą kompleksinę pagalbą šeimoms turėtų užtikrinti savivaldybės, o „Galių dėžutė“, kaip NVO, pasirengusi ateiti į pagalbą! Pasak Editos Navickienės, „atėjo metas sistemai eiti į šeimą, o ne šeimai į sistemą“.   

Socialinės iniciatyvos „Galių dėžutė“ įkūrėja ir VšĮ „Bendrystės galia“ vadovė Dalia Kuliešienė kartu su asociacija „Neišnešiotukas“ prezidente Asta Radzevičiene ir Seimo nare Monika Navickienė pakvietė tėvus, medikus, politikus, kitas NVO dalyvauti konferencijoje ir apskrito stalo diskusijoje „Ankstyvosios diagnostikos ir prevencinių priemonių pritaikymo šeimai galimybių plėtojimas“ Lietuvos Respublikos Seime. Konferencija skiriama vaikų sveikatos priežiūros, kaip visumos veiksmų derinimo galimybių šeimoms, bei specialistų bendravimo ir bendradarbiavimo įtakai šeimos įgalinimui, aptarti. 

Apskritojo stalo diskusijoje konferencijos dalyviai dalijosi idėjomis, kaip efektyviau mūsų valstybėje sukurti koordinuotai veikiančios kompleksinės pagalbos modelį, kuris užtikrintų vaikų sveikatos priežiūros, kaip visumos veiksmų derinimą ir galimybes šeimoms, auginančioms vaikus su specialiais poreikiais, koks turėtų būti tarpdisciplininis tarnybų bendravimas ir bendradarbiavimas. 

Modelyje viešoji paslaugų teikimo sistema būtų struktūrizuota į koordinuotai veikiančią pagalbos specialistų (sveikatos, švietimo, socialinės apsaugos) komandą, kuri kvalifikuotai teiks paslaugas šeimoms auginančioms specialiuosius poreikius ar kitą negalios formą turinčias atžalas. Ministerijai siūloma struktūrizuotą viešojo sektoriaus teikiamų paslaugų kokybę sustiprinti baigtinėmis NVO sektoriaus paslaugomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.