Perspėjo neimti pavyzdžio: Kim Kardashian rizikuoja savo vaiko gyvybe

Savanorių organizacija „The Lullaby Trust“ teigia, kad įžymybės, į Instagramą keldamos nesaugiomis sąlygomis miegančių vaikų nuotraukas, prisideda prie staigios kūdikių mirties skaičiaus augimo.

 K.Kardashian įkeltoje nuotraukoje kūdikis miega nesaugiai.<br> Instagram ir Scanpix nuotr.
 K.Kardashian įkeltoje nuotraukoje kūdikis miega nesaugiai.<br> Instagram ir Scanpix nuotr.
 K.Kardashian.<br> Scanpix nuotr. 
 K.Kardashian.<br> Scanpix nuotr. 
 K.Kardashian įkeltoje nuotraukoje kūdikis miega nesaugiai.<br> Instagram nuotr. 
 K.Kardashian įkeltoje nuotraukoje kūdikis miega nesaugiai.<br> Instagram nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 2:44 PM

Pasak minėtos organizacijos, kai kuriose nuotraukose matyti, kad kūdikiai miega ant įvairių formų čiužinukų ar minkštų patalų. Taip esą žvaigždės milijonams žmonių „nesąmoningai perša nesaugias praktikas ar produktus“.

Kaip nurodo „The Sun“, tarp įžymybių, kurios nesaugiai migdo savo vaikus, figūruoja ir Kim Kardashian, Sophie Ellis-Bextor, Hilary Duff bei Amy Childs.

Kaip liudija oficialioji statistika, staigių mirčių skaičius tarp jaunesnių nei metai kūdikių Jungtinėje Karalystėje išaugo nuo 216 atvejų 2015 m. iki 240 atvejų 2016 m.

Staigios kūdikių mirties priežastys yra nežinomos. Tačiau labdaros organizacija, užsiimanti tėvų švietimu saugaus kūdikių miegojimo klausimais, įspėja, kad tam, jog neperkaistų, kūdikiai turi būti guldomi ant nugaros ant tvirto plokščio čiužinuko.

Tikinama, kad reikia nenaudoti paminkštintomis ar pakeltomis vietomis čiužinių, taip pat vengti visko, kas neleidžia kūdikiams laisvai judėti. Turi būti vengiama pagalvių, lovyčių apsaugų ir minkštų didelių apklotų.

Minkšti patalai kūdikiams pavojingi tuo, kad gali perkaisti, o perkaitimas yra viena iš galimų staigios mirties priežasčių, bei apsivertimo atveju trukdyti kvėpuoti.

Jenny Ward, „The Lullaby Trust“ vadovė, sakė: „Socialinių medijų laikais įžymybės turi daugiau nei bet kada anksčiau įtakos tėvams ir vartotojams. Todėl jiems svarbu atminti, kad jų nuotraukos gali netiesiogiai skatinti nesaugias praktikas ar produktus“.

Daugelis žvaigždžių naudojamų produktų parduodami prekybos rajonuose esančiose krautuvėse, tačiau tai nereiškia, kad jie atitinka moksliniais tyrimais pagrįstus saugaus miegojimo kriterijus.

J.Ward teigė: „Žinoma, kad produktai, matomi įžymybių nuotraukose, išpopuliarėja tarp vartotojų. Tėvams, susidūrusiems su milžinišku kiekiu kūdikiams skirtų produktų ir galvojančių, ką būtina nupirkti naujagimiui, gali būti sunku ir jie gali jaustis sutrikę.

Tuomet daugelis jų, matydami, kad kokį nors produktą naudoja įžymybė ir kad jį galima laisvai nusipirkti parduotuvėje, padaro išvadą, kad jis tiks ir jų kūdikiui. Tačiau, deja, mes žinome, kad tai ne visada būna tiesa.

Yra nepaprastai svarbu, kad tėvai žinotų, kaip reikia saugiai migdyti savo kūdikius. Jei visiems tėvams būtų prieinama tokia informacija, tuomet būtų galima išgelbėti daugelį gyvybių. O vaizdai, kuriuose matomi nesaugiai miegantys žvaigždžių vaikai, siunčia tėvams dviprasmišką žinutę bei apsunkina pastangas juos tinkamai informuoti“.

Amy Childs atstovė spaudai sakė, kad nurodymai dėl saugaus kūdikių migdymo buvo neaiškūs, ir dar pridūrė, kad „vaiko saugumas jai (Amy) yra visada svarbiausia“.

Hilary Duff atstovė spaudai atsisakė komentuoti situaciją.

Kim Kardashian ir Sophie Ellis-Bextor astovės spaudai neatsiliepė nei į skambučius, nei į laiškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.