Kaip informacinės technologijos keičia Lietuvą

1972 m. Jungtinių tautų organizacijos Generalinė asamblėja paskelbė spalio 24-ąją Pasauline informacinių technologijų plėtros diena. Lietuvai ir viso pasaulio ekonomikai informacinės technologijos tampa vis svarbesne šaka.

 Galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje kompiuterizacija ir interneto plėtra plėtojosi ypač sparčiai.<br> 123RF iliustr.
 Galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje kompiuterizacija ir interneto plėtra plėtojosi ypač sparčiai.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 9:47 AM

Comptia.org skelbia, kad 2018 – taisiais metais investicijos ir išlaidos informacinėms technologijoms visame pasaulyje sieks beveik 5 trilijonus JAV dolerių. Vidutiniškai Europos Sąjungoje beveik 4 proc. visos darbo jėgos dirba IT sektoriuje.

Lietuvoje veikiančios Olandijos IT bendrovės „Macaw“ vadovė Goda Šniokaitė teigia, kad informacinės technologijos ir plėtra stipriai pakeitė Lietuvos veidą.

„Galime pasidžiaugti, kad Lietuvoje kompiuterizacija ir interneto plėtra plėtojosi ypač sparčiai. 2018 – taisiais metais Lietuvoje prieigą prie interneto turi 75 proc. lietuvių. Žinoma, šiek tiek nusileidžiame ES vidurkiui, tačiau šis skaičus yra didelis, kadangi prieš dešimt metų tokių vartotojų buvo gerokai mažiau – apie 35 procentai“. – sako G. Šniokaitė.

Statistikos departamento duomeninis, 2017 – taisiais Leituvoje veikė 4940 IT bendrovių. Ypač daug mūsų šalyje veikia IT bendrovių paslaugų sektoriuje – 4222. Pašnekovė sako, kad tokios tendencijos susidarė dėl įvairių priežaščių.

Lietuva yra patraukli vieta užsienio bendrovėms čia atidaryti savo biurus. O tai lemia kelios pagrindinės priežastys – aukšta darbuotojų kvalifikcija ir, žinoma, gera infrastruktūra. Vilnius yra puikus miestas gyventi, todėl jau dabar pastebime tendenciją, kad vis daugiau užsieniečių, ar kitose šalyse dirbančių lietuvių nusprendžia grįžti“, – sako G. Šniokaitė.

Inforamcinės visuomenės plėtros komiteto duomenimis, IT sektoriaus produkcija Lietuvoje siekia beveik po 2 mlrd. eurų kasmet.

Lietuvos laukia rimti iššūkiai

Bendrovės „Macaw“ padalinio Lietuvoje vadovė teigai, kad mūsų šalies laukia vis didesni iššūkiai norint ir toliau išlikti svarbiu tašku Europos IT žemėlapyje.

„Šiandien dar vis galime pasidžiaugti, kad esame ryškus taškas Europos IT žemėlapyje, tačiau jeigu mūsų šalis nesiims svarbių permainių – situacija gali keistis. Per dvidešimt metų nuveikėme tikrai daug, tačiau jeigu žiūrėtume į kitas ES šalis – tikrai turime kur tobulėti. Airija yra geriausias to pavyzdys – sunkiai išgyvenusi 2008 – tųjų metų finansinę krizę, šalis igyvendino svarbias reformas ir dabar Dubline yra įsikūrurę beveik visų didžiųjų IT bendrovių Europos centrai“, – sako G. Šniokaitė.

Pašnekovė sako, kad viena iš didžiausių šiuo metu problemų – darbuotojų stoka.

„Lietuvoje jau daug metų kalbame apie IT specialistų stoką. Žinoma, viskas per vienus metus negali išsispręsti, bet jau dabar matome, kad aukštųjų mokyklų parengiamų studentų skaičius yra per mažas norint aprūpinti visą Lietuvos rinką. Čia būtini pokyčiai“, – sako G. Šniokaitė.

G. Šniokaitė sako, kad yra tam tikrų nišinių IT įrankių, su kuriais naudotis moka vos keliolika specialistų Lietuvoje: „Į Lietuvą ateinančios tarptautinės bendrovės atneša ir naujoves. Tarkime Olandijoje ir Skandinavijoje labai populiari turinio valdymo sistema „Sitecore“, tačiau Lietuvoje ja naudotis ir ją programuoti moka vienetai. Rasti tokius specialistus yra iššūkis, tačiau tai kartu yra ir naujos galimybės mokslo įstaigoms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.