Aptiktas neįprastas kapas: „Turėjome braidyti žmonių kūnų sriuboje“

Senovės kapas, esantis Gebel el-Silsilos karjere (Aukštutiniame Egipte) iš dykumos kapo virto vandens kapu.

 Masinio 50-60 žmonių kapo kasinėjimai buvo kaip reta sudėtingi: du kambariai buvo užlieti natūralaus šaltinio vandeniu, tad palaikai buvo visiškai sujaukti.<br> Gebel el-Silsila Project nuotr.
 Masinio 50-60 žmonių kapo kasinėjimai buvo kaip reta sudėtingi: du kambariai buvo užlieti natūralaus šaltinio vandeniu, tad palaikai buvo visiškai sujaukti.<br> Gebel el-Silsila Project nuotr.
 Vienas iš sarkofagų skirtas kūdikiui.<br> Gebel el-Silsila Project nuotr.
 Vienas iš sarkofagų skirtas kūdikiui.<br> Gebel el-Silsila Project nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-18 20:42

Gruodžio 13 d. išplatintame pranešime archeologai pasakoja, kad masinio 50-60 žmonių kapo kasinėjimai buvo kaip reta sudėtingi: du kambariai buvo užlieti natūralaus šaltinio vandeniu, tad palaikai buvo visiškai sujaukti. Norint atlikti kasinėjimus, reikėjo naudoti vandens siurblius – kad išsiurbus pakankamai vandens, iš purvo būtų galima atsargiai išsijoti kaulus ir artefaktus.

„Tiesą sakant, mes turėjome sėdėti toje sriuboje, taip sakant, sriuboje iš žmonių palaikų, – teigia Gebel el-Silsilos projekto direktorės pavaduotojas Johnas Wardas. Beje, misijos direktorė yra jo žmona Maria Nilsson. – Vandenyje tu nieko nematai. Viską turėjome daryti apčiuopomis.“

Neįprastas kapas

Gebel el-Silsila yra siaurojoje Nilo dalyje, už 65 kilometrų nuo Aswano miesto. XVIII dinastijos metu (prieš 3500 metų) tai buvo vienas iš pagrindinių Egipto karjerų. Pats kapas yra 5 metro gylio šachtoje, iškirstoje uoloje. Kapas suskirstytas į dvi dalis, bet antrojo kambario archeologams pasiekti kol kas nepavyko dėl to, kad jis užverstas nuolaužomis ir dumblu.

Jau vien pirmajame kambaryje mokslininkai aptiko tris sarkofagus. Viename buvo vaiko palaikai, antrame – kūdikio. Trečiojo dydis sufleruoja, kad jame turėtų būti palaidotas taip pat kūdikis, bet sarkofagas dar nėra pilnai ištirtas.

Aplink šiuos sarkofagus rasta mažiausiai 50 žmonių palaikai: apie du trečdalius jų sudaro suaugusiųjų likučiai, trečdalio – vaikai. J.Wardas sako, kad kūnai sujaukti dėl dviejų priežasčių: tekančio vandens ir bandymo plėšti kapą (kuris, tikėtina, ir išjudino dumblą bei vandenį).

Paslaptingas kapas

Visi kiti kapai Gebel el-Silsila’os kapai yra išplėšti, tad aptikti vieną, kuriam dar yra kažkas vertingo – tarsi Kalėdos, sako J.Wardas – „Jei tik sugebate įsivaizduoti Kalėdas sėdint tvankiame drėgname kambaryje ir turškiantis drumzliname vandenyje tarp žmonių kaulų. Jausmas kasinėti tokioje aplinkoje yra tikrai tarsi ne iš šio pasaulio.“

Kape rastų kaulų tyrimai parodė, kad dauguma suaugusiųjų turėjo kaulų lūžius ar stuburo problemas, kas leidžia spėti, kad tai buvo karjero darbininkai. Moterys ir vaikai galėjo būti šeimos nariai: radiniai išduoda, kad Gebel el-Silsila buvo ne šiaip darbininkų stovykla, bet visa – ir netgi klestinti – bendruomenė.

Naujai atrastoji kapavietė rodo, kad šie darbininkai nebuvo ir vergai. Ant kūnų rasti amuletai, o taip pat shabti – mažytės žmonių figūrėlės, turėjusios tarnauti šeimininkui pomirtiniame gyvenime. Vergai nebūdavo laidojami su tokiomis statulėlėmis, sako J.Wardas.

Archeologai šiuo metu tyrinėja trečiąjį sarkofagą ir toliau sijoja kapo dumblą. Su laiku jie planuoja pradėti kasinėti ir antrąjį kambarį.

„Bandome suprasti, kodėl čia palaidota tiek daug žmonių“, – teigia J.Wardas.

„Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą