Kitą Saulės ciklą lrytas.lt pasitinka su nauja mokslo populiarinimo laida

Daug įdomiau, kai apie savo sritį pasakoja pats ekspertas – degantis ja, įsimylėjęs savo tyrimų lauką, bet ir mokantis kritiškai pažvelgti į viską iš šalies. Tačiau legendiniai „britų mokslininkai“ jau yra tapę kone anekdotu, o ir tie, kurių vardai ir pavardės yra žinomi ir gerbiami tarptautiniuose mokslo vandenyse vis tiek atrodo tolimi ir nesuprantami.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 5:56 PM, atnaujinta Feb 14, 2019, 12:14 PM

Todėl portalas lrytas.lt savo lankytojams pristato naują videolaidą #42, kurios pagrindinė idėja bus parodyti, kad lygiai tokie patys mokslininkai – savo sričių ekspertai, entuziastai, technologai – egzistuoja ir čia, tarp mūsų, Lietuvoje.

Būtent tokius svečius į savo vesiamą laidą kviesis jos sumanytojas – žurnalistas, „IT ir mokslo“ rubrikos redaktorius Adomas Rutkauskas, kuris eteryje bandys daugeliui mokslo sričių surasti bendrą vardiklį.

A.Rutkausko sumanytas laidos pavadinimas #42 turi savo istoriją. Britų humoristinės fantastikos autorius Douglasas Adamsas savo romane „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ (angl. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) juokais pateikia atsakymą, kuris atsako iš tiesų į Viską – ir tas atsakymas yra… 42.

Tai yra atsakymas į Esminį klausimą apie Gyvybę, Visata ir Viską“ – juokauja rašytojas (angl. Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything). Tiesa, kaip tiksliai tas Esminis klausimas skamba – niekas nežino, bet jį rašytojo sukurtoje Visatoje skaičiuoja galingiausias pasaulyje kompiuteris – Žemė.

„Mokslas – labai plati sritis. Tai ir kosmosas, ir technologijos, į bandymas suprasti gamtos principus, ir visokie burbuliuojantys dalykai laboratorijose, ir istorija, ir, galų gale, – mes patys, žmonės. Juk esame vienintelė mums žinoma rūšis, tyrinėjanti pati save. Valio antropologams, sociologams, kultūrologams ir religijotyrininkams!“ – entuaziastingai kalbėjo laidos vedėjas.

Dėl A.Rutkausko darbo specifikos – dažno lankymosi tarptautinėse mokslo konferencijose ir naujausių informacinių technologijų pristatymuose – buvo pasirinktas kiek kitoks videolaidos tinklelio formatas. Laida bus transliuojama du kartus per mėnesį, tačiau kiekvieną kartą vis kitu laiku.

Pokalbius apie kompiuterines sistemas ir kosminius atradimus A.Rutkauskas derins su pašnekesiais apie lietuviškojo tikėjimo evoliuciją ir įtaką šalies istorijai – o taip pat ir kitus dalykus ir įvairiausių mokslo sričių.

„Ir čia į pagalbą ateina mokslinė fantastika. Nes mokslas kuria fantastiką – mes juk gyvename tokioje aplinkoje, apie kurią dar vakar tik svajojome. Tad kažkas panašaus vyks ir #42 videolaidoje – bandysime nagrinėti įvairiausių sričių klausimus, kad bent kiek priartėtume prie bendro Visatos vaizdo“, – teigė A.Rutkauskas.

Mokslo populiarinimo videolaida #42 - autostopu per galaktiką su Adomu Rutkausku – du kartus per mėnesį portale lrytas.tv bei lrytas.lt „Facebook“ paskyroje. Laidų įrašus taip pat galėsite rasti ir portale lrytas.lt bei lrytas.tv „Youtube“ kanale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.