Tyrimas: robotai nepakeis darbuotojų, o bus kolegos

Nerimas, kad robotai masiškai vers darbuotojus pasitraukti iš darbo vietų, neturi pagrindo vis augant darbdavių, dėl veiklos automatizavimo planuojančių įdarbinti daugiau žmonių, skaičiui, tyrime teigia įdarbinimo agentūra „ManpowerGroup“.

 Tyrimas: robotai nepakeis darbuotojų.  <br> 123rf nuotr.
 Tyrimas: robotai nepakeis darbuotojų.  <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-18 20:58

Kaip praneša „Reuters“, tyrime, pavadintame „Ieškome žmonių: robotams reikia jūsų“ („Humans Wanted: Robots Need You“), apklausta apie 19 tūkst. darbdavių 44 šalyse. Tyrimo rezultatai rodo, kad netgi 69 proc. įmonių ateityje planuoja išlaikyti panašų skaičių darbuotojų, o 18 proc. – jį didinti.

Taip pat tyrime nustatyta, kad 24 proc. bendrovių, artimiausiu metu investuosiančių į veiklos automatizavimą, samdys daugiau darbuotojų. Tuo tarpu iš įmonių, neinvestuosiančių į automatizavimą, darbuotojų skaičių didins tik 18 proc.

Vos 9 proc. darbdavių tikino, kad automatizavimas sukels darbuotojų atleidimą, o 4 proc. nebuvo įsitikinę dėl robotų ir dirbtinio intelekto poveikio jų įmonėms.

„Vis daugiau ir daugiau robotų yra įtraukiami į darbo rinką, tačiau tą patį galima pasakyti ir apie žmones“, – tikino „ManpowerGroup“ generalinis direktorius Jonas Prisingas.

„Technologijos niekur nedings, todėl mes, kaip darbdaviai, turime atrasti būdų integruoti žmonių ir robotų veiklą“, – samprotavo J. Prisingas. Tarptautinės robotikos federacijos duomenimis, iki 2020 m. viso pasaulio gamyklose dirbs per 3 mln. robotų.

Pasak „ManpowerGroup“ tyrimo, visame pasaulyje trūksta talentingų darbuotojų, o daugeliui įmonių itin sunkiai sekasi jų rasti.

Vokietijoje, kur nedarbo lygis yra neįtikėtinai žemas, pernai sudaręs vos 3,4 proc., darbuotojų trūkumas yra viena esminių problemų smulkiam ir vidutiniam verslui, teigė Vokietijos smulkaus ir vidutinio verslo asociacijos „BVMW Mittelstand“ atstovai.

„ManpowerGroup“ tyrimas aptiko, kad gamybos sektoriuje, kur pramoniniai robotai yra sutinkami vis dažniau, bendrovės tikisi samdyti daugiau darbuotojų klientų aptarnavimui, kur reikalingi „minkštieji“ gebėjimai, tokie kaip bendravimas, lyderystė, prisitaikymas prie situacijos.

Taip pat tyrimas nustatė, kad skirtingose šalyse darbdavių požiūris į automatizavimą skiriasi: Singapūre, Kosta Rikoje, Gvatemaloje ir Pietų Afrikos Respublikoje darbdaviai tikisi priimti daugiau žmonių į darbą, o Bulgarijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Norvegijoje, Slovakijoje ir Rumunijoje – sumažinti dirbančių žmonių skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.