Kardu per užpakalį – bet kodėl tai vadinama gražia tradicija?

Jei ne realiame gyvenime, tai filmuose tikrai esate matę. Kai tuokiasi kariškiai, jiems tenka pražingsniuoti per kardų arką, suformuotą tarnybos draugų. Tačiau šis ritualas turi kur kas daugiau subtilybių, nei manote.

  Vadovaujantis karininkas užtikrina, kad visi 6-8 (kartais ir daugiau) kariai išsirikiuoja pagal visas taisykles. Tada atsiveria bažnyčios durys ir karininkas pristato porą<br> The Knot nuotr.
  Vadovaujantis karininkas užtikrina, kad visi 6-8 (kartais ir daugiau) kariai išsirikiuoja pagal visas taisykles. Tada atsiveria bažnyčios durys ir karininkas pristato porą<br> The Knot nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2019, 6:44 PM

Kardų arkos tradicija greičiausiai prasidėjo Didžiosios Britanijos Kariniame jūrų laivyne – tačiau dabar ji yra paplitusi po visą pasaulį ir po skirtingas kariuomenės rūšis. Kardų arka gali būti rengiama, kai bent vienas iš jaunavedžiai yra karininkas. Tai – didžiulis pagarbos ženklas.

Visi arką sudarantys kariai turi būti apsirengę paradines uniformas. Vadovaujantis karininkas užtikrina, kad visi 6-8 (kartais ir daugiau) kariai išsirikiuos pagal visas taisykles. Tada atsiveria bažnyčios (koplyčios ar bet kokios kitos vestuvių vietos) durys ir karininkas pristato porą – „Ponios ir ponai, leiskite man pristatyti...“. Žinoma, būtinai paminimas karinis laipsnis.

Tada kariai suformuoja kardų arką. Tai padaryti nėra taip jau paprasta – reikia koordinacijos ir tradicijos išmanymo. Visų pirmą, kardai neturi liestis – tarp jų galų turėtų būti šioks toks tarpas. Antra, aštrūs ašmenys turi būti nukreipti į viršų, į priešingą pusę nuo arka žygiuojančių jaunavedžiai. Tai daroma ne dėl saugumo, o iš pagarbos – negalima ašmenų nukreipti į tarnybos draugą.

Kartais kardai yra nuleidžiami, sudarant barjerą žygiuojantiems jaunavedžiams. Tai gali būti proga pasakyti linkėjimą arba paprašyti jaunųjų pasibučiuoti. Jauniesiems pražygiavus pro paskutinę arką, vienas iš karių kardo plokštuma švelniai pliaukšteli nuotakai per sėdmenis, pasveikindamas ją su atėjimu į šeimą. Pavyzdžiui, „Sveika atvykusi į laivyną“. Jei nuotaka yra karė, tada ši ritualo dalis yra praleidžiama.

Per kardų arkas žygiuoja tik jaunavedžiai – kitiems šventės dalyviams tokia garbė nėra suteikiama. Ceremonijai vadovaujantis karininkas nurodo kariams išsiskirstyti ir išvykstama į vakarėlį. Jame, beje, kariai dažnai pasirodo persirengę – švęsti su paradine uniforma nėra labai patogu, o ir pats vakarėlis juk nėra formalus.

Įdomu tai, kad ši tradicija yra paplitusi visame pasaulyje – tačiau skirtingose šalyse ji atrodo skirtingai. Vokietijoje formuojama tik viena arka ir jokių papildomų tradicijų nėra numatyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.