Vandenyne aptiko ilgai ieškotą lėktuvnešį

Grupė jūrų gelmių tyrinėtojų ir istorijų, ieškančių per Antrąjį pasaulinį karą prarastų laivų, rado antrą japonų lėktuvnešį, nuskandintą per istorinį Midvėjaus mūšį.

 Grupė jūrų gelmių tyrinėtojų ir istorijų, ieškančių per Antrąjį pasaulinį karą prarastų laivų, rado antrą japonų lėktuvnešį, nuskandintą per istorinį Midvėjaus mūšį.<br>„Vulcan Inc.“ reportažo stop-kadras.
 Grupė jūrų gelmių tyrinėtojų ir istorijų, ieškančių per Antrąjį pasaulinį karą prarastų laivų, rado antrą japonų lėktuvnešį, nuskandintą per istorinį Midvėjaus mūšį.<br>„Vulcan Inc.“ reportažo stop-kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 2:01 PM

Bendrovės „Vulcan Inc.“ povandeninių operacijų direktorius Robas Kraftas sakė, kad sekmadienį tiriant sonaru Ramiojo vandenyno dugne buvo aptiktos nuolaužos, veikiausiai priklausančios japonų lėktuvnešiui „Akagi“ arba „Soryu“. Nuskendęs laivas rastas apie 5 490 metrų gylyje, maždaug už 2 100 km į šiaurės vakarus nuo Perl Harboro Havajuose.

Per šias paieškas tyrėjai naudojo autonominį povandeninį aparatą (APA), kuriame yra įtaisytas sonaras. Aparatas rinko duomenis naktį iš šeštadienio į sekmadienį, o nuskendusio karo laivo atvaizdas buvo rastas sekmadienį ryte atsiųstame pirmajame duomenų pakete.

Kad patikslintų, kuris iš lėktuvnešių buvo surastas, tyrėjai pasiųs APA į dar vieną aštuonių valandų trukmės misiją, per kurią skenuojant sonaru bus padaryta tos vietos didelės raiškos nuotrauka. Per pirmines paieškas buvo gaunami mažesnės raiškos atvaizdai, aprėpiantys didesnį vandenyno dugno plotą.

Tikimasi, kad didelės raiškos nuotrauka suteiks galimybę nustatyti tikslius laivo matmenis ir tokiu būdu jį atpažinti.

Dar vienas surastas laivas

Praeitą savaitę ta pati tyrėjų grupė šiame Ramiojo vandenyno rajone aptiko kitą nuskendusį japonų lėktuvnešį – „Kaga“.

„Skaitėme apie šiuos mūšius; žinome, kas įvyko. Tačiau kai vandenyno dugne pamatai šias nuolaužas ir visa kita, iš tikrųjų pajunti, kokia yra tikroji karo kaina“, – sakė tyrėjų laive „Petrel“ dirbantis istorikas Frankas Thompsonas iš Vašingtone įsikūrusios Laivyno istorijos ir paveldo valdybos (angl. Naval History and Heritage Command).

„Pamatai, kokia žala buvo padaryta šiems objektams. Jautiesi kuklus, stebėdamas vaizdo įrašuose šiuos laivus, nes jie yra karo kapai“, – pridūrė ekspertas.

Sonaro atvaizdai parodė, kad „Kaga“ į vandenyno dugną rėžėsi grimzdamas dideliu greičiu, todėl aplink pažiro nuolaužų, o vandenyno dugne buvo išmušta duobė, panaši į sprogimo paliktą kraterį. Laivo, aptikto apie 4,8 km gylyje, pirmagalys dabar yra palaidotas dumble ir nuosėdose.

Į „Kaga“ pataikiusios JAV lėktuvų bombos sukėlė lėktuvnešyje didžiulį gaisrą, bet jo korpusas išliko vientisas. Vaizdo įrašuose matyti pabūklų vamzdžiai, stirksantys iš laivo borto.

Dingę septyni laivai

Per 1942 metų birželį vykusį laivų ir lėktuvų mūšį buvo nuskandinti iš viso septyni laivai – penki japonų ir du amerikiečių, bet iki šiol tik vienas jų buvo surastas.

„Petrel“ įgula tikisi rasti ir ištyrinėti visus laivus, nuskandintus per Midvėjaus mūšį. Istorikai jį laiko susirėmimu, nulėmusiu JAV persvarą Ramiojo vandenyno kovos veiksmų teatre.

Šios kautynės tarp amerikiečių ir japonų lėktuvnešių ir kitų karo laivų vyko maždaug už 320 km nuo Midvėjaus atolo – buvusios karinės bazės, kurią Japonija tikėjosi užimti per netikėtą ataką.

Tačiau Jungtinės Valstijos sugebėjo perimti ir iššifruoti japonų kariuomenės pranešimus apie šį smūgį ir buvo pasiruošusios jį atremti. Per mūšį žuvo daugiau kaip 2 000 japonų ir tik apie 300 amerikiečių.

Pastaroji ekspedicija yra dalis projekto, inicijuoto velionio milijardieriaus Paulo Alleno  – vieno iš IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjų. Jau ne vienerius metus 76 metrų ilgio „Petrel“ įgula, bendradarbiaudama su JAV karinėmis jūrų pajėgomis ir kitomis tarnybomis, ieško įvairiose pasaulio vietose nuskendusių laivų ir renka apie juos informaciją. Per ekspedicijas jau pavyko surasti daugiau kaip 30 laivų.

Pasak R. Krafto, įgulos misija prasidėjo nuo P.Alleno, mirusio praeitais metais, troškimo pagerbti savo tėvo karinę tarnybą.

„Dabar ji neabejotinai daug labiau išsiplėtusi, – pridūrė R.Kraftas. – Pagerbiame mūsų dienų karius; tai yra susiję su švietimu ir istorijos prikėlimu naujam gyvenimui būsimosioms kartoms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.