JAV kariuomenė nori superakinių

Naktinio matymo akiniai padeda susiorientuoti tamsoje – jūs tai jau žinote. Bet JAV Sausumos pajėgos senuosius akinius norėtų pakeisti naujais, kurie turėtų žymiai daugiau funkcijų.

 2D ir 3D vietovės informacija, naktinio matymo funkcija, virtuali ir papildyta realybė, itin ergonomiška forma, bet kokius judesius atlaikantys laikikliai – kiek visko galima sutalpinti į vienerius akinius?<br> 123RF iliustr.
 2D ir 3D vietovės informacija, naktinio matymo funkcija, virtuali ir papildyta realybė, itin ergonomiška forma, bet kokius judesius atlaikantys laikikliai – kiek visko galima sutalpinti į vienerius akinius?<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2019, 10:20 AM, atnaujinta Nov 12, 2019, 12:44 PM

2D ir 3D vietovės informacija, naktinio matymo funkcija, virtuali ir papildyta realybė, itin ergonomiška forma, bet kokius judesius atlaikantys laikikliai – kiek visko galima sutalpinti į vienerius akinius? JAV Sausumos pajėgos paskelbė būtent tokius reikalavimus naujiems pėstininkų akiniams, kurie bus visiškai skaitmeniniai ir padės ne tik karo, bet ir taikos metu. Aišku, tik jei kas ryšis tokius sukurti.

Papildyta realybė turėtų padėti treniruočių metu. Virtualūs priešininkai turėtų iškilti tiesiai priešais karius tarsi kokiame papildytos realybės žaidime. Treniruočių režimas taip pat turėtų padėti priprasti prie šių akinių funkcijų, skirtų realiems mūšio laukams.

Tokie akiniai padėtų sekti taikinius, pateiktų informaciją apie vietovę, į juos būtų galima persiųsti žvalgybinę informaciją kariams. Šie prietaisai bendrautų su kita išmaniąja karine įranga – belaidžiais taikikliais, savavaldžiais robotais, vadavietėje esančiais kompiuteriais. Kariai šiuos akinius galėtų dėvėti tiek tamsiuoju, tiek šviesiuoju paros metu – bet, aišku, naktį jie dar pasiūlytų ir papildomą pranašumą, juk tai pirmiausia yra naktinio matymo akiniai.

Reikalavimų išties daug ir jie pakels šių akinių kainą iki neregėto lygio. Aišku, jei kas ryšis tokią įrangą kurti – pasiūlymų buvo laukiama iki lapkričio 8 dienos. Prireiks dar kelių metų, kol bus kalbama apie pirmuosius prototipus, o paskui viskas gali nugrimzti užmarštin, jei šie akiniai sukels svaigulį ar stipriai apribos karių galimybes greitai reaguoti į netikėtai iškilusias grėsmes.

Kodėl viskas talpinama į vieną prietaisą? Nes JAV Sausumos pajėgos nori, kad kariams nereikėtų mokytis naudotis keliais skirtingais prietaisais. Atskirti pratybų įrangą nuo naktinio matymo akinių bei papildytos realybės akinių būtų protinga, tačiau tada kariai turėtų net tris skirtingus prietaisus. Tai apsunkina mokymus ir nesuteikia to lankstumo, kurio dabar siekiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.