JAV karinis laivynas vienai kasdieniškai problemai kasmet išleidžia 3 milijardus

Jungtinių Valstijų Karinis jūrų laivynas kritikuojamas iš visų pusių. Vieni mano, kad jis – neproporcingai stiprus, todėl investicijos nereikalingos. Kiti teigia, kad laivynas yra apsileidęs. Tik kažin kurią nuomonę pakeis faktas, kad JAV Laivynas kasmet išleidžia 3 milijardus dolerių vienai labai kasdieniškai problemai spręsti.

 Dėl visko kaltas sūrus jūros vanduo – rūdys yra tiesiog neišvengiamos.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Dėl visko kaltas sūrus jūros vanduo – rūdys yra tiesiog neišvengiamos.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2020, 1:54 PM

Šią vasarą socialiniai tinklai staiga suūžė kritika JAV Laivynui dėl parūdijusių laivų. Iš tikrųjų, pats brangiausias ir pajėgiausias karinis laivynas turi nemažai ruda spalva pasipuošusių laivų – ir jų nesigėdija. Nuotraukos su tiesiog žydinčiu geležies oksidu keliamos į socialinius tinklus, o komentatoriai širsta – negi dera taip atrodyti? Nedera – bet ką padarysi?

JAV Laivynas kasmet rūdims tvarkyti išleidžia apie 3 milijardus dolerių. Padalijus šią sumą 293 laivams, gausime 10,2 milijonus vienam laivui. Tiesa, didelė dalis dėmesio nesulaukia kasmet – ir plaukioja parūdiję, laukdami savo eilės. Kita vertus, rūdija ne tik patys laivai.

Rūdija ir lėktuvai, kuriems tenka leistis ant lėktuvnešių. Rūdija ir ginklai, ir sraigtasparniai, ir įvairūs metaliniai pastatai, kuriuos naudoja Laivynas. Ir dėl visko kaltas sūrus jūros vanduo – rūdys yra tiesiog neišvengiamos.

Įprastai laivai nėra perdažomi. Tiesiog nušveičiamos parūdijusios vietos ir lopais nudažomos. Įdomu tai, kad dėl skirtingo dažų sluoksnių senumo galima įžiūrėti skirtingus atspalvius, kuriais su laiku pasipuošia karo laivų korpusai. Naudojami „Ameron PSX-700“ dažai, kurie kainuoja apie 250 dolerių už galoną. Pridėkite darbo kainą – ir greitai suprasite, kodėl kova su rūdimis kainuoja tiek daug.

Galiausiai laivus tenka remontuoti. Jie iškeliami iš vandens, nušveičiamas ir perdažomas visas korpusas. Kaip galite įsivaizduoti, tai yra dar brangesnis procesas.

Ir kovos su rūdimis JAV Laivynas niekada nelaimės. Na, nebent laivai kada nors nebebus statomi iš plieno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.