Susprogdinę kapą islamistai aptiko tiek aukso, kad dalies jo net nepaėmė

Po Mosulo (Irakas) griuvėsiais Islamo valstybės kovotojai aptiko senovės Asirijos rūmus – bet, deja, juos ir išplėšė bei išpardavė rastas brangenybes.

 Irako karys saugo atrastus tunelius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Irako karys saugo atrastus tunelius.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Irako karys šalia atrastos reljefinės plokštės.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Irako karys šalia atrastos reljefinės plokštės.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Archeologai taip pat atidengė dvi neįprastas plokštes, kuriose iš priekio pavaizduotos moterys, nešančios augalus.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Archeologai taip pat atidengė dvi neįprastas plokštes, kuriose iš priekio pavaizduotos moterys, nešančios augalus.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-04-20 09:00, atnaujinta 2020-04-20 10:39

Anksčiau nežinomi Asirijos karalių rūmai 2017 m. buvo aptikti tada, kai teroristinė grupė dėl ideologinių priežasčių susprogdino pranašo Jonos kapą. Archeologai praleido du mėnesius tyrinėdami tunelius, kuriuos po sunaikinta kapaviete iškasė islamistai. Buvo nustatyta, kad tuneliai veda į rūmus, kuriuos VII amžiuje pr.m.e. įsteigė Asirijos karalius Sennacheribas.

Šioje vietoje darbams vadovavęs archeologas profesorius Peteris Miglusas iš Heidelbergo universiteto (Vokietija) teigė, kad Sennacheribo paslėptą auksą galėjo aptikti Islamo Valstybė.

„Galime manyti, kad dabar juodojoje rinkoje turi būti labai daug vertingų objektų“, – teigė jis.

Archeologai tuneliuose aptiko auksinių daiktų, kurių nerado ar nepaėmė džihadistai. Tarp jų – aukso dirbiniai iš senovės Egipto: skarabėjo žiedas ir skeptras su egiptietišku kryžiumi ankhu, kuris buvo faraono simboliu ir reiškė gyvybę.

Prof. P.Miglusas teigė, kad tai, jog islamistai nepastebėjo šių objektų, reiškia, kad buvo surasta ir išparduota daug daugiau radinių.

Archeologai taip pat atidengė dvi neįprastas plokštes, kuriose iš priekio pavaizduotos moterys, nešančios augalus – paprastai asirų reljefuose vaizduojami vien vyrai.

Profesorius sakė, kad IV kovotojai atkasė rūmų sosto kambarį, didžiausią visų rūmų patalpą.

Mokslininkas pripažino situacijos ironiškumą – kad šio atradimo nebūtų buvę be islamistų bandymų sunaikinti istoriją. Jis sakė: „Man nesmagu sakyti, kad šis jų darbas mane džiugina“.

Antrasis pagal dydį džihadistų pajamų šaltinis (po naftos kontrabandos) yra senienų plėšimas ir prekyba jomis juodojoje rinkoje.

Teigiama, kad mėginimai kasinėti šią teritoriją XIX ir XX amžiuose buvo sustabdyti dėl baimės įžeisti vietinius gyventojus.

Parengta pagal „The Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.