Iš Pizos bokšto atims karūną – yra labiau už jį pasviręs statinys

Pizos bokštas Italijoje yra garsiausias pasviręs statinys pasaulyje. Tačiau tikrai ne vienintelis. Tiesą sakant, ir savo aplinkoje tikriausiai surastumėte vieną kitą statinį, kuris su metais ėmė krypti į vieną pusę. O štai bažnyčios bokštas Surhuzene, Vokietijoje, yra pasviręs labiausiai.

 Pizos bokštas.<br>Scanpix nuotr.
 Pizos bokštas.<br>Scanpix nuotr.
Surhuzeno bažnyčios bokštas yra stabilus.<br> Scanpix nuotr.
Surhuzeno bažnyčios bokštas yra stabilus.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 23, 2020, 1:31 PM

Priešingai nei visokios griuvenos, Surhuzeno (Suurhusen) bažnyčios bokštas yra stabilus. Jis visada bus toks, koks yra, neskaitant minimalaus judesio, kuris tokiems pastatams yra būdingas.

Surhuzeno bažnyčia buvo pastatyta XIV amžiuje. XV amžiuje ji buvo sutrumpinta ir atsivėrusioje erdvėje buvo pastatytas maždaug 27 metrų aukščio bokštas. Bažnyčia primena gotikinius tvirtovių stiliaus pastatus. Žinoma, kadaise jos bokštas buvo tiesus.

Viduramžiais bokštas pastatytas pelkėtoje žemėje. Ji stabilizuota storais ąžuoliniais rąstais, kurie iš tikrųjų neblogai atlaikė plytinio statinio svorį. Patys rąstai netgi nepuvo, nes juos nuo deguonies saugojo gruntinis vanduo. Taigi iki XIX amžiaus Surhuzeno bažnyčia turėjo sąlyginai tiesų bokštą.

XIX amžiuje bažnyčios apylinkės buvo nusausintos, oro gavę rąstai pradėjo pūti ir bokštas po truputį ėmė svirti. 1975 metais padėtis tapo pavojinga ir bokštas buvo uždarytas remontui. 1985 metais jis jau buvo stabilizuotas ir dabar gali būti lankomas.

Dabar Surhuzeno bažnyčios bokštas yra pasviręs 5,19 laipsnių – 1,22 laipsnio labiau nei Pizos bokštas.

Taigi kam priklauso labiausiai pasvirusio bokšto titulas pasaulyje? 2010 metais Guinnesso rekordų agentūra tą titulą iš Surhuzeno bažnyčios bokšto atėmė – „Capital Gate“ dangoraižis Abu Dabyje (JAE) pasviręs labiau. Tačiau jis toks buvo pastatytas tyčia, priešingai nei senieji Europos pasvirėliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.