Legendiniai „Abrams“: kas žinoma apie tankus, kuriuos JAV suteiks Ukrainai

Jungtinės Valstijos pažadėjo Ukrainai 31 tanką „M1 Abrams“. Kas tai per kovos mašinos ir kodėl jų taip laukia Ukraina?

 „Abrams“ yra vienas geriausių tankų pasaulyje, teigia JAV presidentas Joe Bidenas.<br>JAV kariuomenės / Scanpix nuotr.
 „Abrams“ yra vienas geriausių tankų pasaulyje, teigia JAV presidentas Joe Bidenas.<br>JAV kariuomenės / Scanpix nuotr.
 JAV kariuomenės „M1A2 Abrams“ su sumontuotu šarvų paketu TUSK.<br> Wikimedia commons
 JAV kariuomenės „M1A2 Abrams“ su sumontuotu šarvų paketu TUSK.<br> Wikimedia commons
 Pirmieji „Abrams“ buvo pagaminti 1979 m., pradėti eksploatuoti 1980 m. ir po daugybės patobulinimų tebenaudojami iki šių dienų.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Pirmieji „Abrams“ buvo pagaminti 1979 m., pradėti eksploatuoti 1980 m. ir po daugybės patobulinimų tebenaudojami iki šių dienų.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Tankistai važiuoja „M1A1 Abrams“ Taunuso kalnuose į šiaurę nuo Frankfurto, per pratybas „Ready Crucible“, 2005 m. vasaris.<br> Wikimedia commons
 Tankistai važiuoja „M1A1 Abrams“ Taunuso kalnuose į šiaurę nuo Frankfurto, per pratybas „Ready Crucible“, 2005 m. vasaris.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 8:02 PM, atnaujinta Feb 6, 2023, 3:11 PM

„Abrams“ yra vienas geriausių tankų pasaulyje. Taip pat pateiksime reikalingas atsargines dalis, o visi logistikos klausimai bus sutvarkyti kaip įmanoma greičiau. Žinoma, tam prireiks laiko. Šį pristatymą taip pat koordinuojame su savo sąjungininkais“, – sakė JAV prezidentas.

Pagrindinį kovos tanką „Abrams M1“ sukūrė bendrovė „Chrysler Defence“, o dabar jį gamina „General Dynamics“. Ši kovos mašina jau daugelį metų naudojama JAV ginkluotosiose pajėgose. „Abrams“ taip pat naudoja Egipto, Australijos, Maroko, Lenkijos, Lenkijos, Saudo Arabijos ir daugelio kitų Rytų šalių kariuomenės.

Pirmieji „Abrams“ buvo pagaminti 1979 m., pradėti eksploatuoti 1980 m. ir po daugybės patobulinimų tebenaudojami iki šių dienų. Iš viso iki šiol pagaminta apie 8800 įvairių modifikacijų „Abrams“ tankų.

„M1 Abrams“ yra vienas sunkiausių šiuolaikinių tankų, kurio kovinis svoris viršija 62 tonas. Kartu tai pirmoji kovinė mašina, kurioje panaudota daug naujoviškų sprendimų, įskaitant kompiuterizuotą ugnies valdymo sistemą ir nuo įgulos atskirtą šaudmenų saugyklą.

Tankas pagamintas pagal klasikinę schemą: vairuotojo vieta yra transporto priemonės priekyje, kovos skyrius – viduryje, o variklio ir transmisijos skyrius – gale. Įgulą sudaro vadas, šaulys, užtaisytojas ir vairuotojas.

Korpuso ir bokštelio priekinėse dalyse įrengti daugiasluoksniai pasyvūs šarvai – kombinuoti šarvų moduliai, sukurti pagal britų „Chobham“ šarvus, kurie taip pat naudojami britų „Challenger“ tankuose. Tanke taip pat įrengtos cheminės, biologinės ir branduolinės apsaugos sistemos.

Nuo 1985 m. „Abrams“ tankuose montuojamas 120 mm lygiavamzdis pabūklas „M256“, kuris stabilizuojamas dviejose plokštumose. Tai licencijuota vokiečių pabūklo „Rheinmetall 120“, kuris šiuo metu naudojamas tankuose „Leopard 2“, versija. Pabūklu galima šaudyti įprastiniais sviediniais ir didelės sprogstamosios galios šaudmenimis, taip pat specialiais betoną perveriančiais užtaisais.

„M1A1“ turi 40 šovinių komplektą: 34 iš jų saugomi specialioje bokštelio nišoje.

Pagalbinę ginkluotę sudaro 7,62 mm kulkosvaidis „M240“, sumontuotas šalia pabūklo, ir antrasis kulkosvaidis prie užtaisytojo liuko. Bokštelyje sumontuotas 12,7 mm sunkusis priešlėktuvinis kulkosvaidis „M2“. Kovinį tanko komplektą sudaro 11 400 vnt. 7,62 mm kalibro šovinių ir 1000 vnt. 12,7 mm kalibro šovinių. Bokštelyje įrengti du šešiašūviai 66 mm granatsvaidžiai „M250“, skirti dūmų priedangai.

Modifikacijos

Netrukus po pirmosios „Abrams“ serijos pasirodė „M1A2“, kuris nuo ankstesnės versijos skyrėsi skaitmeninėmis ryšio ir orientavimo sistemomis, termovizoriumi ir patobulinta navigacijos įranga. Su modifikacija „M1A2 SEP“ „Abrams“ buvo įdiegti dar aukštesni standartai, įskaitant skaitmeninius žemėlapius, galingesnį borto kompiuterį ir patobulintą aušinimo sistemą. Į šarvus buvo pridėta nusodrintojo urano, kuris gerokai sustiprino apsaugą nuo visų tipų sviedinių.

„Abrams“ turi vieną pažangiausių kompanijos „Hughes Aircraft“ sukurtų ugnies valdymo sistemų. Pagrindinė šaulio taikymosi sistema turi patobulintą lazerinį tolimatį ir termovizorinę kamerą, be to, yra stabilizuota dviejose plokštumose. Dieninė taikymosi sistema turi du priartinimo koeficientus – 3 ir 9,5, termovizoriaus kanalas – 3 ir 9,8. Lazerinis tolimatis gali tiksliai apskaičiuoti atstumą nuo 200 iki 7990 metrų. Sugedus pagrindinei taikymosi sistemai (į jas dažnai taikosi priešai), įrengtas atsarginis teleskopinis taikiklis – „Kollmorgen Model 939“: šarnyrinis teleskopinis taikiklis su 8 kartų priartinimu.

„M1A2“ turi panoraminį termovizorių – CITV vado stebėjimo prietaisą. Vairuotojui mechanikui taip pat sumontuotas naktinio matymo termovizorius.

„Abrams“ yra „prikimštas“ kompiuterinių sistemų, leidžiančių kovoti XXI amžiuje, naudojant daugybę parametrų. Elektroninis balistinis skaičiuotuvas labai tiksliai apskaičiuoja kampinius nuokrypius šaudant iš pabūklo ir su juo sujungto kulkosvaidžio. Jis automatiškai įveda taikinio nuotolį, šoninio vėjo greitį, taikinio kampinį greitį ir pabūklo kampą. Be to, rankiniu būdu įvedami duomenys apie sviedinio tipą, barometrinį slėgį, oro temperatūrą ir net duomenys apie pabūklo kanalo tarnavimo laiką.

Ilgainiui buvo patobulinta ir kita įranga. Buvo įdiegta tankų informacijos ir valdymo sistema IVIS, inercinė navigacijos sistema ir radijo stotis „SINCGARS“.

„AVCO Lycoming AGT-1500“ dujų turbininis variklis suprojektuotas kaip vientisas agregatas su automatine hidromechanine pavarų dėže „X-1100–3B“. 3860 kg sveriantį variklio ir transmisijos bloką galima pakeisti greičiau nei per vieną valandą.

Amerikiečių ekspertai dujų turbinos variklio pasirinkimą aiškina keliais jo privalumais, palyginus su tokio pat galingumo dyzeliniu varikliu. Mažesnis svoris, santykinai paprastesnė konstrukcija, didesnis patikimumas ir ilgaamžiškumas. Dujų turbininis variklis eksploatuojant taip pat išskiria mažiau dūmų ir triukšmo. Šio tipo variklis veikia naudodamas įvairių rūšių degalus ir jį daug lengviau užvesti esant žemai temperatūrai. Pagrindinis trūkumas – didesnės degalų sąnaudos.

Variklis užtikrina didelį judrumą – tankas iki 30 km/val. greičio įsibėgėja per 6 sekundes. Maksimalus „Abrams“ greitis – 72 km/h. Greitis nelygioje vietovėje siekia 46 km/val.

Nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio „Abrams“ tankai masiškai gaminami su pagalbiniais maitinimo blokais, kurie tiekia energiją tanko borto sistemoms nejungiant pagrindinio variklio arba nenaudodami akumuliatoriaus energijos. Pagalbinio generatoriaus galia – 2 kW, jis yra šarvuotoje dėžėje bokštelio zonoje.

1991 m. per Persijos įlankos karą tankas buvo sėkmingai pakrikštytas koviniuose veiksmuose, po to jis buvo naudojamas Bosnijoje, Afganistane ir Irake.

Parengta pagal „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.