Lietuvos įstojimo į NATO 19-ųjų metinių proga – paroda apie NATO istoriją ir dabartį „Galingi, nes vieningi“

Kovo 29-ąją Lietuva minės 19-ąsias įstojimo į NATO metines – šia proga Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje vyks iškilmingas renginys. Jo metu visuomenei bus pristatyta NATO ir Lietuvos narystės Aljanse evoliuciją atspindinti paroda „Galingi, nes vieningi“.

 Kovo 29-ąją Lietuva minės 19-ąsias įstojimo į NATO metines – šia proga Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje vyks iškilmingas renginys.<br> 123rf iliustr.
 Kovo 29-ąją Lietuva minės 19-ąsias įstojimo į NATO metines – šia proga Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje vyks iškilmingas renginys.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Krašto apsaugos ministerija

Mar 27, 2023, 4:40 PM

2004 m. kovo 29 d. prie galingiausio pasaulyje gynybinio Aljanso NATO prisijungė septynios Europos valstybės: Bulgarija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, tarp jų ir visos trys Baltijos valstybės – Lietuva, Estija ir Latvija. Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje Lietuvos narystė NATO yra itin reikšminga.

„NATO yra esminis Lietuvos saugumo garantas – stiprus ir vieningas Aljansas, visada pasirengęs reaguoti į bet kokią krizę, apginti kiekvieną Lietuvos ir viso Aljanso teritorijos centimetrą. Lietuva – patikima NATO sąjungininkė, kuri kartu su kitomis Aljanso šalimis ieško ir įgyvendina sprendimus, stiprinančius Aljansą ir mūsų bendrą saugumą regione ir visoje euroatlantinėje erdvėje“, – sako A. Anušauskas.

19-osioms Lietuvos įstojimo į NATO metinėms skirto renginio metu bus pakeltos Lietuvos ir NATO vėliavos, sveikinimo žodį tars Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas generolas Christopher G. Cavoli. Planuojamas ir šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančių Prancūzijos ir Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvų „Rafale“ ir F-16 skrydis.

Paroda „Galingi, nes vieningi“ apžvelgia NATO susikūrimą ir plėtrą, pristatomos valstybės narės, jų kariniai pajėgumai ir indėlis į bendrą Aljanso saugumo ir gynybos politiką. Parodoje taip pat pateikiama Lietuvos ir NATO istorija po Lietuvos įstojimo: mūsų karių dalyvavimas tarptautinėse operacijose, pratybose, Lietuvos ir NATO sąjungininkų socialinė veikla, šalyje tarnaujančių NATO karių gyvenimo ir tarnybos akimirkos.

„Parodos „Galingi, nes vieningi“ idėja kilo neatsitiktinai, nes muziejai saugo praeitį, o NATO garantuoja saugią ateitį. Dabartinis kontekstas skatina kalbėti ne tik apie Aljanso istoriją, bet pažvelgti ir į jo perspektyvą. Dėmesį skyrėme ne tik šalims NATO narėms, bet ir šalims, kurios šiuo metu pakviestos jomis tapti, t. y. Suomijai ir Švedijai. Taip pat šalims partnerėms, kurios siekia narystės NATO: Sakartvelui, Bosnijai ir Hercogovinai ir, žinoma, Ukrainai. Norime, kad mūsų lankytojai, susipažinę su paroda, atrastų naujų dalykų, bet svarbiausia – suprastų, kodėl Aljansas toks svarbus mūsų gynybai“, – teigia Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė dr. Rūta Kačkutė.

Visi atvykusieji kovo 29-ąją į Lietuvos įstojimo į NATO metinių minėjimo renginį bastėjoje galės apžiūrėti naujausią Lietuvos ir NATO sąjungininkų karių ginkluotę ir techniką, kurią atsigabens ir renginio metu demonstruos Lietuvos, šalyje dislokuoto JAV bataliono ir NATO priešakinių pajėgų batalione Rukloje tarnaujantys sąjungininkų kariai.

Pasitikrinti savo žinias apie NATO šalis bus galima Lietuvos nacionalinio muziejaus parengtame edukaciniame žaidime, o Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parodai sukūrė interaktyvią instaliaciją, kuri leis lankytojams iš arti pamatyti ir pajausti NATO naikintuvų F-16 skrydį kovinėje grupėje ir hologramą, atgaivinsiančią archyvinius NATO dokumentus.

Susirinkusius dalyvius linksmins Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendo džiazo grupės, solistų Jurgio Brūzgos, Augustės Vedrickaitės ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų choro muzikinė programa.

Renginį organizuoja Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

Renginio programa

Renginio pradžia – 17.30 val. Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje.

Renginio vieta: Vilniaus gynybinės sienos Bastėjoje (Bokšto g. 20)

  • Iškilminga Lietuvos ir NATO vėliavų pakėlimo ceremonija;
  • Sveikinimo žodį tars LR Prezidentas Gitanas Nausėda ir Vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas gen. Christopher G. Cavoli;
  • NATO oro policijos misijos naikintuvų skrydis;
  • Lietuvoje dislokuotų sąjungininkų vėliavų grupių rikiuotė;
  • Parodos „Galingi, nes vieningi“ atidarymas;
  • NATO karinės technikos ir amunicijos ekspozicija;
  • Krašto savanorių pajėgų bigbendo džiazo grupės, solistų Jurgio Brūzgos, Augustės Vedrickaitės ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų choro muzikinė programa.

Po atviru dangumi Vilniaus gynybinės sienos bastėjos kieme veiksianti paroda „Galingi, nes vieningi“ bus eksponuojama iki šių metų pabaigos, o vidaus ekspozicija birželio mėnesį bus papildyta Lietuvos kariuomenės istoriją pasakojančia parodos dalimi.

Šiuo minėjimu pradedame renginių, skirtų visuomenei ruošiantis NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, ciklą. NATO šventės vyks:

Kelmėje balandžio 22 d., Prienuose gegužės 6 d. ir didelis NATO festivalis birželio 17 d. Vilniuje prie Baltojo tilto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.