Baltarusija ginkluojasi dronais: karinių bepiločių įsigijimui skyrė rekordinę sumą

Baltarusijos gynybos ministerija skyrė rekordinę 3,1 mln. Baltarusijos rublių (apie 1,2 mln. eurų) sumą bepiločiams lėktuvams įsigyti. Tai tie patys dronai, kuriuos Rusija naudoja kare su Ukraina, rašo „Zerkalo“.

 Dronus „Supercam“ sukūrė Rusijos bendrovė „Unmanned Systems“, „S350“ yra vienas iš jos pavyzdinių produktų.<br> „Unmanned Systems“ nuotr.
 Dronus „Supercam“ sukūrė Rusijos bendrovė „Unmanned Systems“, „S350“ yra vienas iš jos pavyzdinių produktų.<br> „Unmanned Systems“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 8:29 AM

Baltarusijos gynybos ministerija nusprendė įsigyti rusiškų taktinių bepiločių orlaivių. Konkursą už 3,1 mln. Baltarusijos rublių viešųjų pirkimų portale aptiko Baltarusijos tyrimų centras.

Tai du „Supercam S350“ (arba lygiaverčiai) ir vienas „Supercam S150“ (arba lygiavertis). Į paketą įeina pats dronas, valdomos vaizdo kameros, baterijos, nuotolinio valdymo pultas, planšetinis kompiuteris ir kiti įrenginiai.

Dronus „Supercam“ sukūrė Rusijos bendrovė „Unmanned Systems“. „S350“ yra vienas iš jos pavyzdinių produktų. Kompleksas naudojamas vaizdo stebėjimui. Maksimali šio bepiločio orlaivio skrydžio trukmė – 4,5 valandos. Kartu jis gali perduoti informaciją iki 100 kilometrų atstumu. Gamintojų interneto svetainėje nurodoma, kad jis gali būti naudojamas „stebėjimui ir žvalgybai“, taip pat valstybės sienos apsaugai.

„Supercam S150“ pasižymi kuklesnėmis funkcijomis. Jo maksimali skrydžio trukmė – dvi valandos, o didžiausias perdavimo atstumas – 25 kilometrai.

Rusija tokius bepiločius orlaivius žvalgybai Ukrainoje naudojo mažiausiai du kartus – lapkričio ir sausio mėnesiais.

Tai trečias – ir brangiausias – agentūros pirkinys nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios. Praėjusių metų gegužę Baltarusijos Gynybos ministerija skyrė kiek daugiau nei 1,8 mln. rublių kelioms dešimtims dronų „DJI Mavic 2 Enterprise Advanced“ įsigyti, o pernai birželį skyrė 2 mln. rublių kompleksams „Supercam S350“ ar panašiems. Prieš tai karinis departamentas bepiločių sistemų buvo įsigijęs tik kartą – 2021 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.