Žmogus turi tik 5 pojūčius? Tai – mitas, kuriuo pernelyg ilgai tikėjote

Sakoma, kad žmogus turi 5 pojūčius: skonį, regėjimą, lietimą, uoslę ir klausą. Tačiau iš tiesų žmogus jaučia žymiai daugiau.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-20 22:04, atnaujinta 2019-07-20 22:06

Tam, kad mes kažką jaustume, mums reikia turėti receptorių. Kiekvienas receptorius yra skirtas tik tam tikram jausmui jausti. Pavyzdžiui, mūsų akyse yra receptoriai, kurie jaučia šviesą – tačiau jie nejaučia nieko daugiau.

Žemiau pateikiame sąrašą pojūčių, kuriuos žmogus patiria:

  • Akyse žmogus turi du skirtingus šviesos receptorius. Vieni receptoriai, vadinami koteliais, jaučia šviesos intensyvumą ir puikiai veikia mažo apšvietimo situacijose. Kita rūšis, vadinama kūgeliais, gali jausti spalvas. Tiesą sakant, yra trijų skirtingų rūšių kūgeliai, skirti trims pagrindinėms spalvoms matyti. Norint, kad jie veiktų gerai, būtinas intensyvus apšvietimas.
  • Vidinėje ausyje egzistuoja garso jutiklis.
  • Odoje yra penkių skirtingų rūšių nervų šaknelės, kurios jaučia karštį, šaltį, skausmą, niežulį ir spaudimą. Šie receptoriai leidžia mums pajusti prisilietimą, skausmą, karštį/šaltį bei niežulį.
  • Mūsų nosyse yra cheminiai receptoriai, kurie leidžia užuosti kvapus.
  • Ant liežuvio yra cheminiai receptoriai, kurie leidžia pajausti skonį. Raumenyse ir sąnariuose yra receptoriai, kurie leidžia pajusti skirtingas mūsų kūno dalis, jų judėjimą bei raumenų tempimą. Šie pojūčiai leidžia, pavyzdžiui, suliesti rodomuosius rankų pirštus būnant užsimerkus.
  • Šlapimo pūslėje yra receptoriai, kurie praneša, kad laikas keliauti į tualetą. Taip pat mūsų žarnos taip pat turi receptorius, kurie praneša, kada laikas išsituštinti.
  • Mes taip pat turime alkio ir troškulio jutiklius.

Tad priklausomai, kaip skaičiuosime, žmogaus kūnas sugeba jausti nuo 14 iki 20 pojūčių.

Taip pat yra žmonių, kurie geba jausti dar kitokius pojūčius. Pavyzdžiui, yra daugybė žmonių, kurie jaučia artėjančias orų permainas. Taip pat yra žmonių, kurie sako, kad gali jausti, kai juos stebi kiti žmonės – tačiau žinoma, tai nėra įrodyta moksliškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.