Dar vienas požymis, galintis išduoti ateivių civilizaciją

Mūsų Žemė, stebint iš toli, per pastaruosius kelis dešimtmečius pastebimai pasikeitė – nes aplink ją atsirado dirbtinių palydovų žiedas. Palydovai skrajoja įvairiame aukštyje, bet daugiausiai jų randame maždaug 30 tūkstančių kilometrų virš planetos paviršiaus esančioje geostacionarioje orbitoje.

 Palydovai skrajoja įvairiame aukštyje, bet daugiausiai jų randame maždaug 30 tūkstančių kilometrų virš planetos paviršiaus esančioje geostacionarioje orbitoje.<br> NASA iliustr.
 Palydovai skrajoja įvairiame aukštyje, bet daugiausiai jų randame maždaug 30 tūkstančių kilometrų virš planetos paviršiaus esančioje geostacionarioje orbitoje.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 10:13 PM

Prie kitos žvaigždės esančioje planetoje egzistuojanti technologinė civilizacija taip pat greičiausiai iškeltų daug palydovų į geostacionarią orbitą – o tai padėtų mums ją aptikti.

Geostacionarūs palydovai turi daug privalumų, lyginant su bet kokiais kitais – jie visą laiką kybo virš to paties planetos taško, todėl yra labai naudingi komunikacijoms ar konkrečių Žemės paviršiaus dalių stebėjimams. Tad tikėtina, kad protinga nežemiška civilizacija taip pat turės palydovų – o gal net orbitinę stotį.

Jei palydovų yra pakankamai daug – bent viena 10000-oji viso žiedo dalis – juos galėtų aptikti toks teleskopas, kaip TESS. Tokia paieška nereikalauja jokių papildomų resursų, išskyrus stebėjimų duomenų apdorojimą – taigi, ją bus galima daryti nagrinėjant TESS surinktą medžiagą.

Panašiai į tokį rašytojo Arthuro Clarke'o vardu pakrikštytą žiedą gali atrodyti ir natūralūs planetų žiedai – bet jų orbitos visai nebūtinai turi sutapti su planetostacionaria. Taigi stacionarioje orbitoje esantis žiedas greičiausiai būtų dirbtinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.