Žvaigždžių katalogai – jūsų virtualiuose akiniuose

Nuo seniausių laikų žmonės žiūrėjo į nakties dangų, matė ten žvaigždes ir jomis grožėjosi. Ilgą laiką ir astronominiai tyrimai buvo daromi taip pat – žiūrint į dangų. Tik nuo XIX a. vidurio procesas pradėjo keistis, kai atsirado įrankių, galinčių dangų stebėti geriau, nei mūsų akys. Tada tyrimai ir rezultatų pristatymas persikėlė į užrašų knygas, kompiuterių ekranus ir žurnalų puslapius – dvimačius objektus.

 Du mokslininkai – astronomas ir informatikas – pristato programėlę, skirtą virtualios realybės akiniams.<br> 123RF ilustr.
 Du mokslininkai – astronomas ir informatikas – pristato programėlę, skirtą virtualios realybės akiniams.<br> 123RF ilustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2018, 3:53 PM

Deja, dviejuose matmenyse atvaizduoti trimačio dangaus neįmanoma nei taip tiksliai, nei taip gražiai, koks jis yra realybėje. Tačiau sprendimą gali pasiūlyti virtuali realybė. Ir du mokslininkai – astronomas ir informatikas – pristato tokį sprendimą: gana bendro pobūdžio programėlę, skirtą virtualios realybės akiniams (angl. head-mounted displays), kuri leidžia įvairius astronominius katalogus pavaizduoti dangaus sferoje. Daugybė katalogų yra viešai prieinami (pvz. SDSS, Gaia, Kepler), taigi, iš principo galima nesunkiai grožėtis daug gausesniu dangumi, nei matomas plika akimi.

Kol kas tai yra tik pirminė programos versija – bet ką gali žinoti, gal netolimoje ateityje ji taps visiems lengvai prieinama ir nereikės patiems gaudyti katalogų, kad galėtume pasigrožėti stebėjimų duomenimis? O ir moksliniams tyrimams gali atsiverti naujos galimybės.

Programą atsisiųsti galite iš GitHub.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.