NASA „dienos nuotrauka“ tapo lietuvio sukurtas kadras

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) kas dieną internete publikuoja po nuotrauką kosmoso tema.

 IC 342 - galaktika, esanti už 10 milijonų šviesmečių. Šios galaktikos nuotrauka, padaryta lietuvio A. Medvedevo, tapo agentūros NASA dienos nuotrauka.<br> A. Medvedevo nuotr.
 IC 342 - galaktika, esanti už 10 milijonų šviesmečių. Šios galaktikos nuotrauka, padaryta lietuvio A. Medvedevo, tapo agentūros NASA dienos nuotrauka.<br> A. Medvedevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-16 11:33, atnaujinta 2019-01-16 15:16

Ir sausio 16-osios dienos nuotrauka tapo lietuvio Artūro Medvedevo padaryta galaktikos IC 342 nuotrauka.

Joje – Žirafos žvaigždyne esanti IC 342 galaktika, esanti už 10 milijonų šviesmečių.

„Nerealu!! Tiek metų svajota apie tai ir pagaliau! Aš esu dabar toks laimingas!! Tai turbūt aukščiausio lygio pripažinimas kaip astrofotografo megėjo. Tai yra tik dar didesnė paskata toliau fotografuoti ir tobulėti nuotraukų apdorojime, dalintis dangaus didybe ir grožiu su jumis visais“ – savo „Facebook“ paskyroje džiaugėsi A.Medvedevas.

Lietuvis pasakoja, kad ši nuotrauka susilaukė ir didelio dėmesio socialiniame tinkle „Reddit“ – ir galiausiai kadras tapo pagrindine nuotrauka šiai galaktikai skirtame straipsnyje interneto enciklopedijoje „Wikipedia“.

Nuotrauka užfiksuota teleskopu „SkyWatcher Explorer 250PDS 1200mm F5“ su niutoniniu reflektoriumi ir „Starlight Xpress Trius-SX694 Mono CCD“ kamera, bendras ekspozicijos laikas – 26,2 val.

„Nuotrauka daryta, galima sakyti, mieste – tai pirmoji mano pilnai pabaigta nuotrauka iš namų kiemo, tad labai džiaugiuosi galėdamas fotografuoti tolimąjį dangų čia pat, už lango“, – pasakoja astrofotografas. Pasak jo, astrofotografiją – dangaus kūnų, kosmoso fotografiją – jis atrado pažingsniui.

„Pradžioje įsigijau teleskopą stebėjimams, o tuomet pradėjau lankytis Lietuvos astromėgėjų forume „Albireo“, kur pamačiau, kad žmonės fotografuoja – ir pradėjau domėtis, įsigijau įrangą bei pradėjau fotografuoti“ – Lrytas.lt pasakojo A.Medvedevas.

Pasak fotografo, jį labiausiai traukia ir įkvepia džiaugsmas pamatant rezultatus – iš to atsiranda siekiamybė padaryti kiek įmanoma geriau, gražiau, išmokti naujų technikų ir įsitikinti, kad jis gali nufotografuoti objektus taip pat gerai, kaip užsienio astrofotografai – arba gal ir geriau.

A.Medvedevas savo astrografijos darbus publikuoja svetainėje ir „Facebook“ puslapyje – ten galima pamatyti ir daugiau lietuvio užfiksuotų kosminių vaizdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.