Asteroidą tyrinėjęs Japonijos zondas „Hayabusa 2“ pradės kelionę namo

Japonijos kosminis zondas „Hayabusa 2“ trečiadienį liausis sukęsis aplink tolimą asteroidą ir pradės kelionę atgal į Žemę po precedento neturinčios misijos, surinkęs mėginių, galinčių padėti daugiau sužinoti apie Saulės sistemos raidą.

 Trečiadienį bus pasiųstos komandos, kad „Hayabusa 2“ pradėtų kelionę namo. Aparatas lapkričio 18-ąją turėtų ištrūkti iš asteroido gravitacijos lauko ir gruodžio pradžioje paleisti savo pagrindinius variklius, kad sugrįžtų į Žemę.<br> Reuters / Scanpix iliustr.
 Trečiadienį bus pasiųstos komandos, kad „Hayabusa 2“ pradėtų kelionę namo. Aparatas lapkričio 18-ąją turėtų ištrūkti iš asteroido gravitacijos lauko ir gruodžio pradžioje paleisti savo pagrindinius variklius, kad sugrįžtų į Žemę.<br> Reuters / Scanpix iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2019, 11:04 AM

Ilgas skrydis namo prasidės 3 val. 5 min. Lietuvos laiku. Planuojama, kad zondo kapsulė su vertingaisiais mėginiais į Žemę grįš 2020 metų pabaigoje, nurodė Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA).

„Tikimės, kad „Hayabusa 2“ suteiks mums naujų mokslo žinių“, – žurnalistams sakė projekto vadovas Yuichi Tsuda.

Zondas pargabens į Žemę „anglies ir organinių medžiagų“ dalelių, suteiksiančių duomenų, „kaip šios medžiagos pasiskirsčiusios Saulės sistemoje, kodėl jų esama šiame asteroide ir kaip tai susiję su Žeme“, pridūrė Y. Tsuda.

Per šią misiją šaldytuvo dydžio zondas atsidūrė toliau kaip už 300 mln. km nuo mūsų planetos ir tyrinėjo asteroidą Ryugu. Šio dangaus kūno pavadinimas japonų kalba reiškia „Drakono rūmus“ ir yra susijęs su senovine legenda apie vandenyno dugne stūksančią pilį.

Balandį „Hayabusa 2“ iššovė į asteroido paviršių beisbolo kamuoliuko dydžio varinį rutulį, pakėlusį gilesnių grunto sluoksnių, niekada nepatyrusių išorinės spinduliuotės poveikio, dalelių debesį.

Tuomet aparatas „tobulai“ prisilietė prie asteroido paviršiaus, kad paimtų mėginių, galinčių mokslininkams suteikti užuominų, kaip atrodė Saulės sistema savo raidos pradžioje maždaug prieš 4,6 mlrd. metų.

„Jaučiuosi ir nuliūdęs, ir pasiryžęs padaryti viską, ką galime, kad sugrąžintume zondą namo, – sakė Y.Tsuda. – Riugu pastaruosius pusantrų metų buvo mūsų kasdienio gyvenimo centras.“

„Naujas tikslas“

Trečiadienį bus pasiųstos komandos, kad „Hayabusa 2“ pradėtų kelionę namo. Aparatas lapkričio 18-ąją turėtų ištrūkti iš asteroido gravitacijos lauko ir gruodžio pradžioje paleisti savo pagrindinius variklius, kad sugrįžtų į Žemę, nurodė JAXA.

Pasak Y. Tsuda, šešerius metus trukusi misija, kainavusi apie 30 mlrd. jenų (dabartiniu kursu – apytikriai 249 mln. eurų), viršijo jos planuotojų lūkesčius. Vis tik jis pripažino, kad komandai teko išspręsti virtinę techninių nesklandumų.

Zondas iki asteroido nuskriejo per pusketvirtų metų, bet kelionė atgal turėtų būti daug trumpesnė, nes Žemė ir Riugu šiuo metu yra daug arčiau viena kito.

„Hayabusa 2“ kapsulė su mėginiais turėtų nusileisti Pietų Australijos dykumoje, bet JAXA dar veda derybas su Australijos vyriausybe, kaip šis manevras turėtų būti organizuojamas, sakė Y. Tsuda.

Dabartinis zondas yra JAXA pirmojo asteroidų tyrimų aparato „Hayabusa“ įpėdinis. Jų pavadinimai japonų kalba reiškia „Sakalas“.

Ankstesnis zondas 2010 metais pargabeno dulkių mėginių iš mažesnio bulvės pavidalo asteroido, nepaisant įvairių riktų per septynerius metus trukusią odisėją, pripažintą svarbiu mokslo laimėjimu.

Pirmosios kartos zondas, paleidęs kapsulę su mėginiais, galiausiai įskriejo į Žemės atmosferą ir sudegė.

Šiuo metu planuojama, kad paleidęs savo kapsulę į Žemę „Hayabusa 2“ tęs kosminę kelionę ir gali būti panaudotas „kitam asteroidui tirti“, anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė JAXA atstovas Keiichi Murakami.

„Komanda dar tik pradėjo aiškintis, ką būtų galima nuveikti (susigrąžinus kapsulę)“, tad kol kas jokių konkrečių planų dar nėra, aiškino Y. Tsuda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.