Istorinis skrydis: Marse pirmąkart sėkmingai pakilo ir nusileido sraigtasparnis

„Tai nutiko. Šiandien mūsų Marso sraigtasparnis įrodė, kad valdomas skrydis pakylant nuo kitos planetos paviršiaus yra įmanomas. Kad ši galimybė taptų realybe, prireikė šiek tiek išradingumo, atkaklumo ir dvasios“, – toks tekstas pasirodė pirmadienio popietę NASA „Twitter“ paskyroje.

 Marso sraigtasparnio vaizdas iš jo paties perspektyvos, per pirmąjį skrydį. Tai yra jo šešėlis ant Marso paviršiaus.<br> NASA nuotr.
 Marso sraigtasparnio vaizdas iš jo paties perspektyvos, per pirmąjį skrydį. Tai yra jo šešėlis ant Marso paviršiaus.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-19 16:17, atnaujinta 2021-04-19 16:19

„Ingenuity“ šiandien dokumentavo savo istorinį pakilimą. Štai Marso sraigtasparnio vaizdas iš jo paties perspektyvos, per pirmąjį skrydį. Tai yra jo šešėlis ant Marso paviršiaus“, – rašoma NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (angl. NASA Jet Prepulsion Lab, NASA JPL) paskyroje.

Internautai taip pat juokauja, kad mažasis sraigtasparnis beveik dvigubai pagerino pirmojo žmonių – brolių Wrightų – valdomo lėktuvo skrydžio rekordą: brolių skrydis benzininio variklio sukamais propeleriais varomu lėktuvu truko 12 sekundžių, „Ingenuity“ skrydis Raudonojoje planetoje – 39 sekundes.

1,8 kg sveriantis ir daugmaž nosinių dėžutės dydžio „Ingenuity“ pakilo 22 val. 34 min. Marso laiku (10 val. 34 min Lietuvos laiku), keliamas dviejų vienas virš kito esančių rotorių menčių, besisukančių 2500 kartų per minutę greičiu – kas yra daug greičiau, nei reikalinga skrydžiui Žemėje (čia pakanka apie 500 aps/min). Toks didelis apsisukimų greitis reikalingas dėl to, kad Marso atmosfera yra labai reta.

Prieš nusileisdamas žemyn, sraigtasparnis dar apie 30 sekundžių pakybojo ore – ir užbaigė visiškai autonominį 39,1 sekundės trukmės skrydį, pranešė NASA.

Sraigtasparnis į Raudonąją planetą atvyko vasario 18 dieną, įmontuotas į NASA marsaeigio „Perseverance“ apatinę dalį. Jis iš „Perseverance“ ant Marso paviršiaus buvo nuleistas praėjus mėnesiui, balandžio 4 d.

Iš viso numatomi dar keturi bandomieji „Ingenuity“ skrydžiai.

Pagrindinė šio sraigtasparnio misija yra išbandyti ir pademonstruoti skrydžio Marse galimybes. NASA pranešė, kad dabar inžinieriai imsis pirmojo skrydžio duomenų analizės, kad nustatytų kitų keturių skrydžių parametrus. Antrasis skrydžio bandymas numatytas balandžio 22 d. Atliekant šiuos bandymus, „Ingenuity“ pakils vis aukščiau ir vis toliau keliaus per savo skrydžių zoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.