Jurbarke atidengiamas paminklas, kokio pasaulyje dar nebuvo

Tarptautinėmis pastangomis liepos 19-ąją Jurbarke bus iškilmingai atidengtas Sinagogų aikštės memorialas. Tai – vienas ambicingiausių istorinių projektų Lietuvoje – unikalus paminklas šimtmečius drauge gyvenusioms žydų ir lietuvių bendruomenėms.

 Paminklas.<br> Rengėjų nuotr.
 Paminklas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 2:02 PM

„Treji metai – laikas, kurį truko idėjos realizavimas, kuriant memorialą. Nuostabus kūrinys, įamžinantis miesto istoriją ir čia gyvenusius žmones bei jurbarkiečius, kurie karo metais gelbėjo žydus“ – sako Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius, dėkodamas daugybei geradarių, prisidėjusių prie paminklo sukūrimo.

Sinagogų aikštės memorialas – tai analogų pasaulyje neturintis tarptautinis projektas, suvienijęs Jurbarko žydų bendruomenės palikuonis iš Izraelio, JAV, Pietų Afrikos, Jungtinės Karalystės, Rusijos bei Kanados ir filantropus iš Lietuvos, Vokietijos ir Izraelio.

Šią aikštę ir vietą memorialui statyti išrinko Jurbarko savivaldybė, patariant Izraelio valstybės  ambasadoriui Amirui Maimonui. Jurbarke šaknų turinčios, Izraelyje gyvenančios Zundelovičių šeimos savivaldybė paprašė įprasminti miesto žydų bendruomenės atminimą. Paminklą sukūrė žinomas skulptorius Dovydas Zundelovičius, architektė Anna Zundelovič bei meno direktorius Grigorijus Zundelovičius. 

„Norėjome priminti, kad bendruomenė – pirmiausia žmonės su jų istorijomis ir prisiminimais. Pabrėžti, kad visos šios istorijos ir sudaro šios vietos istoriją. Tai kainavo beprotiškai daug pastangų, laiko ir lėšų, kurių didžiąją dalį skyrė geri žmonės“, – sako Dovydas Zundelovičius, drauge su šeima dalyvausiantis paminklo atidarymo ceremonijoje. 

Sinagogų aikštės memorialas įamžins daugybės žydų kartų gyvenimą Jurbarke ir tragišką bendruomenės likimą. Jame bus atspindėta kadaise viena gražiausių Europoje medinė Jurbarko sinagoga, Jurbarke gyvenusių žydų pavardės, profesijos, jurbarkiečiai, karo metais gelbėję žydus. Memorialas buvo kuriamas privačiomis lėšomis, iš dalies finansuojant Geros valios fondui.

Paminklas atspindi penkis simbolius: Nemuno upę, hebrajų abėcėlę, bendruomenę, šventą Jeruzalės miestą ir maldos namus – vieną gražiausių Europoje buvusių Jurbarko sinagogą. 

UPĖ:

Gyvenimo upė, užmaršties upė, laiko ir atminties upė, Nemunas. Upės įvaizdis yra kiekviename skulptūros elemente, banguojančiuose akmens paviršiuose, kaligrafinėje raštų kompozicijoje, subtiliame ir ramiame akmenų išdėstyme aikštėje.

ABĖCĖLĖ:

22 bazalto luitai iškyla virš granito plokščių kaip švyturėliai upėje. Ant jų – žydų abėcėlės raidės, simbolizuojančios kalbą, kultūrą ir švietimą. Šventuosiuose raštuose sakoma „Pradžioje buvo Žodis“.

KEHILA (BENDRUOMENĖ):

Granitinės upės bangose – tūkstančių žydų šeimų pavardžių, gyvenusių čia per amžius ir formavusių šią unikalią ir svarbią bendruomenę. Pavardžių upėje – mažos vardų srovelės, vardų tų, kuriuos yra kam prisiminti.

JERUZALĖ:

Aikštę kertanti įžambinė ašis – juodo granito juosta, nukreipta į Jeruzalę, žydams ir krikščioniams,  litvakams ir lietuviams Šventąjį miestą. Juosta palaipsniui iškyla virš akmenų,  joje iškalti vardai. Šviesuolių vardai, karo metais gelbėjusių žydus Jurbarke ir jo apylinkėse. Tų, kurie nepabūgo, rizikuodami savo ir savo šeimų gyvybe gelbėjo kaimynus, o kartais visiškai nepažįstamus žmones. Trečdalio gyventojų sunaikinimas – viso miesto tragedija, dėl to šie žmonės yra tikri didvyriai, nusipelnę įamžinimo.

MALDOS NAMAI:

Centrinis Sinagogų aikštės memorialo elementas – pakyla su bazalto stulpų skulptūrine kompozicija, primenančia sunaikintą medinę sinagogą – Jurbarko žydų bendruomenės kultūrinio ir dvasinio gyvenimo širdį.

Vienas stulpas Sinagogos kompozicijoje stovi atokiau. Jis žymi sinagogos šulinį, buvusį kitoje gatvės pusėje. Šulinys pažymėtas QR kodų, kuris leis prisijungti prie skaitmeninės memorialo dalies, iš kurios bus galima pasisemti žinių apie Jurbarko žydų istoriją.

Žodžiai iš maldų „Avinu Malkeinu“ ir „Tėve mūsų“ – tai tylus priminimas balsų, kadaise skambėjusių čia drauge.

Šventės programa:

12 val. Sinagogų aikštės memorialo atidarymo šventės ceremonija (Kaunog. 64) 

14.30 val. Klaipėdos choro „Aukuras“ koncertas (Jurbarko krašto muziejaus Parodų ir koncertų salė, Vydūno g. 21A). 

15.30 val. Projekto „Sinagogų aikštės memorialas“ retroperspektyva V. Grybo memorialiniame muziejuje (Vydūno g. 31). Dalyvauja projekto autoriai. 

16.30 val. Susitikimas su Sinagogų aikštės memorialo kūrėjais Jurbarko raj. savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Vilniaus g. 4).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.