Kauno rajone įamžinamas čia gyvenusių džiazo žvaigždės L.Armstrongo įtėvių atminimas

Čekiškėje ir Vilkijoje labiau atsivers žydų kultūros paveldas – Kauno žydų religinė bendruomenė, prisidedant Kauno rajono savivaldybei, šiemet pradės gaivinti Čekiškės sinagogą, o Vilkijoje atsiras atminimo ženklų čia gyvenusiems Leibai ir Tilei Karnovskiams, džiazo žvaigždės Louiso Armstrongo įtėviams.

Čekiškės sinagoga.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Čekiškės sinagoga.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Čekiškės sinagogos aron hakodešas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Čekiškės sinagogos aron hakodešas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Izraelio ambasadorius A.Maimonas ir Kauno rajono meras V.Makūnas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Izraelio ambasadorius A.Maimonas ir Kauno rajono meras V.Makūnas.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 12:03 PM, atnaujinta Mar 7, 2019, 4:05 PM

Apie planus labiau atverti pakaunės žydų kultūros paveldą antradienį kalbėjo naujai kadencijai išrinktas Kauno rajono meras Valerijus Makūnas bei jo pasveikinti atvykęs Izraelio nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai Amiras Maimonas.

Vilkija yra vieta, kur gyveno viena gausiausių pakaunės žydų bendruomenių. V.Makūnas pasakojo apie Kauno rajono savivaldybės sumanymą įamžinti L. ir T.Karnovskių atminimą. Šią sutuoktinių porą likimas XIX a. pabaigoje nubloškė į Ameriką. Karnovskiai į istoriją pateko todėl, kad priglaudė ir užaugino benamį berniuką L.Armstrongą, vėliau tapusį ryškiausia džiazo žvaigžde.

Kauno rajono savivaldybė Vilkijos parke ketina įrengti nedidelį amfiteatrą su atminimo ženklais Karnovskiams.

Litvakai yra Čekiškės istorijos neatskiriama dalis, įvairiais istorijos laikotarpiais jie sudarė iki 77 proc. miestelio gyventojų. Kauno žydų religinė bendruomenė pasiryžusi atgaivinti XIX a. statytą Čekiškės sinagogą.

Šios bendruomenės projektų vadovė Kristina Mačiulaitytė patvirtino, kad sinagogoje pašalinta avarinės situacijos grėsmė, o projekto įgyvendinimo trukmė priklausys nuo finansavimo.

„Darbus galėtume pradėti jau gegužę“, – sakė K.Mačiulaitytė.

Ypač daug darbų laukia sinagogos viduje: reikia restauruoti aron hakodešą, sienų tapybą, užrašus, kurių yra labai daug. Kauno žydų religinė bendruomenė atnaujintoje sinagogoje ketina įrengti muziejų, kuriame bus galima ir pasimelsti.

„Svarbiausias mano tikslas yra dvišalių santykių stiprinimas visose srityse, kita užduotis – atkreipti dėmesį į būtinybę išsaugoti žydų kultūros paveldą“, – kalbėjo ambasadorius.

Tai buvo ne pirmas A.Maimono vizitas Kauno rajone. Pernai ambasadorius dalyvavo memorialo nužudytiems Vandžiogalos žydams atidengimo ceremonijoje. Jis pasidžiaugė, kad tokiuose renginiuose dalyvauja moksleiviai, nes jie turi suprasti, kad žydų tragedija yra Lietuvos istorijos dalis.

„Į istoriją stengiamės žiūrėti XXI amžiaus žmogaus akimis. Tame žvilgsnyje turi būti daug supratimo, išminties ir tolerancijos. Todėl savivaldybė skatina pilietines iniciatyvas ir darbus, padedančius geriau pažinti mūsų krašto litvakų istoriją bei kultūrą.

Vilkija, Čekiškė, Vandžiogala – neabejoju, kad šis turistinis maršrutas padės geriau atskleisti mūsų krašto litvakų istoriją ir kultūrą“, – sakė V.Makūnas ir patvirtino, kad Kauno rajono savivaldybė yra pasirengusi paremti Čekiškės sinagogos atgaivinimo darbus.

ELTA primena, kad pernai Kauno rajono savivaldybės pastangomis buvo išleista knyga „Žydai Pakaunėje“, kurią sudarė Inga Stepukonienė. Šią knygą meras antradienį padovanojo ambasadoriui A.Maimonui, o šis merui V.Makūnui įteikė neseniai į lietuvių kalbą išverstą žymaus litvako Abrahamo B.Yehoshua romaną „Ponas Manis“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.