Valdovų rūmų muziejus išlieka populiariausiu Vilniuje – lankytojai plūsta į išskirtines parodas

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai išlieka pirmaujančiu muziejumi Lietuvos sostinėje: per penkis pirmus šių metų mėnesius čia apsilankė beveik 200 tūkst. žmonių.

Valdovų rūmų muziejus – populiariausias Vilniuje.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Valdovų rūmų muziejus – populiariausias Vilniuje.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Europos tapybos šedevrų paroda iš Lvivo.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Europos tapybos šedevrų paroda iš Lvivo.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Apdovanojamas Valdovų rūmų muziejaus vadovas Vydas Dolinskas.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Apdovanojamas Valdovų rūmų muziejaus vadovas Vydas Dolinskas.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Europos paveldo deimantu vadinamas Žygimanto Augusto gobelenų rinkinys.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Europos paveldo deimantu vadinamas Žygimanto Augusto gobelenų rinkinys.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Apdovanojamas Parodų ir leidybos skyriaus vedėjas Marijus Uzorka.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Apdovanojamas Parodų ir leidybos skyriaus vedėjas Marijus Uzorka.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Nemokamą sekmadienį eilė į muziejų driekiasi ir lauke.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Nemokamą sekmadienį eilė į muziejų driekiasi ir lauke.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Ukrainiečių apdovanojimas muziejininkams.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Ukrainiečių apdovanojimas muziejininkams.<br>Valdovų rūmų / V.Abramausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Valdovų rūmų muziejaus inf.

2023-06-08 08:39

Valdovų rūmų muziejaus vadovo Vydo Dolinsko teigimu, padidėjusį lankytojų srautą lemia išskirtinės laikinosios parodos: „Kiek nuogąstavome, ar po pandemijos sugrįš žmonių įprotis lankytis kultūros įstaigose – ir koncertų salėse, ir muziejuose buvo pastebimas šioks toks tuštėjimo metas. Vėliau prisidėjo nerimas dėl karo Ukrainoje, Lietuvos saugumo, išaugusių energetikos kainų.

Tačiau džiaugiamės, kad, pavyzdžiui, neseniai pasibaigusioje tarptautinėje parodoje „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“ apsilankė beveik 42 tūkst. žmonių, muziejaus gidai pakvietė į 124 ekskursijas, o specialiai parodai parengtuose kūrybiniuose užsiėmimuose dalyvavo beveik ketvirtis tūkstančio mėgstančiųjų piešti, – kai žmonės pastebi ir įvertina dalykus, į kuriuos mes, muziejininkai, sudedame savo žinias, laiką ir širdį, visada džiugu.

Šiomis dienomis matome nenutrūkstamai tekančią lankytojų upę vienoje brangiausių Lietuvos muziejininkystės istorijoje parodų „Žygimanto Augusto gobelenai Vilniuje“. Tai irgi džiugina, tačiau pastebime ir tendenciją, kad organizuotų užsienio turistų grupių dar beveik nėra.“

Europos paveldo deimantu vadinamą Žygimanto Augusto gobelenų rinkinį per pirmąjį mėnesį pamatė jau beveik 20 tūkst. žmonių. Iš Krokuvos Vavelio karališkosios pilies atvežta XVI a. audinių kolekcija, į Vilnių sugrįžusi bemaž po 400 metų, atskleidžia europinę Renesanso kultūrą, primena paskutiniojo Gediminaičių-Jogailaičių dinastijos valdovo – Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto – reprezentacijos tradicijas bei mūsų valstybės ir jos sostinės klestėjimo epochą. Ši išskirtinė paroda veiks iki liepos 16 dienos.

Lvivo muziejininkai dėkoja už pagalbą gelbėjant meno kūrinius

Praėjusių metų pradžioje dėl maskolių invazijos į Ukrainą grėsmės, dar iki barbariško Rusijos įsiveržimo į šalį, didžiausias Ukrainos meno muziejus – Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija (18 padalinių turinti kultūros institucija) Valdovų rūmų muziejui patikėjo Ukrainos pasididžiavimu vadinamą dailės rinkinį – vėlyvojo Baroko skulptūras.

Prasidėjus karui, Valdovų rūmų muziejaus rūpesčiu paroda buvo pervežta ir eksponuota Latvijoje, Rundalės pilyje, o šį pavasarį gražiausios didžiojo meistro Johano Georgo Pinzelio (Johann Georg Pinsel) skulptūros pristatytos Krokuvos Vavelio karališkosios pilies lankytojams. Šį pavasarį Valdovų rūmų muziejuje buvo galima susipažinti su iš tos pačios Lvivo galerijos atvežtais XV–XX a. tapybos šedevrais.

Visos Ukrainos asociacija „Šalis“ („Kraina“) aukščiausią apdovanojimą – ordiną „Vienybė ir valia“ – skyrė Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų generaliniam direktoriui dr. Vydui Dolinskui, o šio muziejaus Parodų ir leidybos skyriaus vedėją Marijų Uzorką pagerbė medaliu „Už kilnų poelgį“.

Apdovanojimų nuostatuose teigiama, jog jie skiriami „už drąsą, patriotizmą, visuomeninį aktyvumą ir aukštą profesionalumą, parodytą kovoje už Ukrainos vienybę ir nepriklausomybę“. Valdovų rūmų muziejaus darbuotojai ir visas muziejus aukštai įvertintas už Ukrainos nacionalinių vertybių pergabenimą, saugojimą, propagavimą ir atliktus papildomus tyrimus, išleistas knygas ir kt. Šiuos svarbius apdovanojimus viešėdamas Vilniuje įteikė Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos direktorius Tarasas Vozniakas (Taras Voznyak).

„Prasidėjus karui, vertingiausius kūrinius perdavėme kolegoms Lietuvoje ir Lenkijoje, kad mūsų muziejiniai artefaktai būtų saugūs, išvengtų Rusijos antpuolių, – sakė T. Vozniakas. – Nuo pat karo pradžios sulaukėme neįtikėtinos kolegų iš Valdovų rūmų muziejaus pagalbos, dėmesio, padėdavo net paprasti nuoširdūs pokalbiai telefonu, ką jau kalbėti apie materialią paramą, prieglobstį mūsų vertingiausiems eksponatams. Esame dėkingi Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų darbuotojams.“

Padėkos už pagalbą Ukrainos muziejams apdovanojimas Vilniuje įteiktas ir Krokuvos Vavelio karališkosios pilies direktoriui prof. Andžejui Betlejui (Andrzej Betlej), kiek vėliau Lenkijoje – Poznanės nacionalinio muziejaus vadovui dr. Tomašui Lenckiui (Tomasz Łęcki).

Valdovų rūmų muziejuje prieš savaitę pasibaigus Europos tapybos šedevrų parodai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos, šiuos kūrinius šiemet dar bus galima išvysti praplėstoje parodoje, rengiamoje Varšuvos karališkojoje pilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.