Kanų kino festivalis pažėrė staigmenų ir aistringų pareiškimų

71-ojo Kanų kino festivalio Didžiosios konkursinės programos žiuri verdiktas šeštadienio vakarą sudrebino Festivalio rūmus: pagrindinis apdovanojimas nelauktai skirtas japono Hirokazu Koreedos juostai „Parduotuvės vagišiai“ („Shoplifters“). Filmas pasakoja apie porą, išgelbstinčią du apleistus vaikus ir pirmą kartą jų gyvenime parodančią jiems meilę, nors ir rengia juos vagių gyvenimui.

 Japono H.Koreedos triumfas buvo netikėtas.<br> Reuters nuotr.
 Japono H.Koreedos triumfas buvo netikėtas.<br> Reuters nuotr.
  „Grand Prix“ laimėtojas S.Lee.<br> Reuters nuotr.
  „Grand Prix“ laimėtojas S.Lee.<br> Reuters nuotr.
M.Fonte pripažintas geriausiu aktoriumi.<br> Reuters nuotr.
M.Fonte pripažintas geriausiu aktoriumi.<br> Reuters nuotr.
Geriausios aktorės titulas atiteko kazachei S.Jeslijamovai<br> AFP nuotr.
Geriausios aktorės titulas atiteko kazachei S.Jeslijamovai<br> AFP nuotr.
 Iraniečio J.Panahi prizą atsiėmė dukra, nes režisieriui neleidžiama išvykti iš tėvynės.<br> Reuters nuotr.
 Iraniečio J.Panahi prizą atsiėmė dukra, nes režisieriui neleidžiama išvykti iš tėvynės.<br> Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 20, 2018, 2:18 AM, atnaujinta May 21, 2018, 8:12 AM

Antruoju pagal svarbą  „Grand Prix“ įvertinta po 20 metų į Kanus grįžusio amerikiečių režisieriaus Spike‘o Lee komedija su politiniu prieskoniu „Juodaodis iš Kuklusklano“ („BlacKkKlansman“).

Juosta pasakoja apie juodaodį policininką, sugebėjusį infiltruotis į baltųjų viršenybės šalininkų Kukluksklano (Ku Klux Klan) grupuotę. Tai rasizmą kritikuojantis filmas, tikrus 8-ojo dešimtmečio įvykius susiejantis su Donaldo Trumpo eros baltųjų nacionalizmu.

Trečias pagal svarbą Žiuri prizas atiteko libaniečių aktorei ir režisierė Nadine Labaki, vienai iš trijų konkursinėje programoje dalyvavusių režisierių moterų, už juostą „Capernaum“ apie pačius skurdžiausius Beiruto gyventojus, kurioje nusifilmavo 13-metis sirų pabėgėlių berniukas.

Geriausio režisieriaus titulą pelnė lenkas Pawelas Pawlikowskis už tragišką meilės istoriją geležinės uždangos fone „Šaltasis karas“ („Zimna wojna“).

P.Pawlikowskis, kuris 2015 metais už filmą „Ida“ gavo filmo užsienio kalba „Oskarą“, sukėlė skandalą savo tėvynėje, kai Kanuose naujienų agentūrai AFP pasakė, kad jo filmą nacionalistų vyriausybė įtraukė į „juoduosius“ sąrašus. Varšuva jo pareiškimą paneigė.

Režisierius sakė, kad gautas apdovanojimas yra „reta gera naujiena“ jo šaliai.

Geriausio aktoriaus prizas įteiktas italui Marcello Fonte, suvaidinusiam nuo kokaino pamišusį provincijos miestelio šunų kirpyklos savininką tautiečio režisieriaus Matteo Garrone‘s kriminalinėje dramoje „Šunžmogis“. 

Geriausios aktorės titulas atiteko kazachei Samal Jeslijamovai už jaunos bedarbės imigrantės, Maskvoje paliekančios savo kūdikį, vaidmenį  žemiečio Sergejaus Dvorcevojaus juostoje „Ayka“.

Geriausio scenarijaus apdovanojimu buvo pagerbti Irano režisieriaus Jafaro Panahi, kuriam Teheranas neleido atvykti į festivalį, „Trys veidai“ („Se Rokh“) ir italų režisierės Alice Rohrwacher „Laimingas kaip Lazaras“ ((„Lazzaro Felice“).

„Auksinės kameros“ apdovanojimas, skiriamas už geriausią pirmą filmą, atiteko belgų dramai apie translytę baleriną „Girl“. Anksčiau ši juosta gavo neoficialų prizą „ Queer Palm“, skiriamą filmams LGBT tema, ir geriausio aktoriaus apdovanojimą Victorui Polsteriui ne pagrindinėje festivalio programoje „Un Certain Regard“.

Prancūzų ir šveicarų legenda Jeanas-Lucas Godard'as taip pat gavo specialų prizą už „Vaizdų knygą“ („Le Livre d'image“) apie svarbius mūsų laikų klausimus: karą, migraciją ir planetos išlikimą.

Įsimintinos akimirkos

Tačiau labiausiai įsiminusi vakaro akimirka buvo italų aktorės Asios Argento aistringa kalba. Ji pareiškė, kad 1997 metais būtent Kanų kino festivalyje ją, anuomet 21 metų moterį, išžagino H. Weinsteinas, užpuolęs savo viešbučio kambaryje.

„Šis festivalis buvo jo medžioklės plotas“, – tvirtino A.Argento, pažadėdama kovoti už teisingumą kitoms aukoms. „Net šįvakar tarp jūsų sėdi tokių, kuriuos vis dar reikia patraukti atsakomybėn už elgesį su moterimis. Mes žinome, kas jūs, ir nebeleisime jums išsisukti“, – kalbėjo aktorė, sulaukusi auditorijos pritarimo šūksnių.

Prieš pat A.Argento užlipant ant scenos, Paryžiaus policija pranešė pradėjusi kriminalinį tyrimą prieš vieną garsiausių prancūzų režisierių, „Penktojo elemento“ ( „Le Cinquieme Element“) kūrėją Lucą Bessoną, įtariamą vienos aktorės išžaginimu.

Šiemetinis festivalis įsimins ir dėl kitų su moterų padėtimi susijusių akimirkų.

Holivudo žvaigždės, tarp jų vertinimo komisijos pirmininkė Cate Blanchett, Kristen Stewart, Helen Mirren ir Salma Hayek, režisierės Ava DuVernay ir Patty Jenkins prisidėjo prie protesto ant raudonojo kilimo, kurio metu reikalavo lygių galimybių moterims ir „saugios darbo vietos“.

Po dviejų dienų festivalio organizatoriai pasirašė pažadą iki 2020 metų labiau atsižvelgti į įvairovę sudarant programas.

Nors bilietai į danų režisieriaus Larso von Triero juostos apie maniaką žudiką „The House That Jack Built“ premjerą buvo tarp geidžiamiausių, žiūrovai būriais ėjo iš filmo, kurį vadino mizoginiška smurto orgija.

Abi filmo žvaigždės moterys, Uma Thurman ir Riley Keough, nepasirodė ant raudonojo kilimo, kur K.Stewart kitą vakarą surengė savo pačios protestą ir nusispyrusi aukštakulnius Kanų festivalio laiptais lipo basa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.