Lietuvos festivaliai buriasi: žada daugiau pridėtinės vertės miestams ir žiūrovams

Viena didžiausių Lietuvoje kultūros sektoriaus asociacijų, Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija, į Vilniaus rotušėjė vykusį forumą sukvietė Lietuvos festivalių vadovus ir lyderius. Daugiau nei šimtas dalyvių vieningai sutarė: festivaliai turi ne tik kultūrinę, bet ir ekonominę bei socialinę svarbą.

Pirmojo festivalių forumo dalyviai prie Vilniaus rotušės.<br>M.Aleksos nuotr.
Pirmojo festivalių forumo dalyviai prie Vilniaus rotušės.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2018, 1:10 PM

Pasak Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos direktorės Romos Survilienės, viena  pagrindinių asociacijos veiklos sričių yra nacionalinė tinklaveika siekiant konsoliduoti kūrybos sektoriaus organizacijas, stiprinti jų veiklos efektyvumą ir dialogą su politikais, todėl idėja surengti Lietuvos festivalių forumą buvo svarbi, bet kėlė nemažai iššūkių.

Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė, Europos festivalių asociacijos tarybos narė Rūta Prusevičienė pabrėžė, kad festivaliai turi būti matomi ir įtraukti į politinį dialogą, nes festivaliai kuria ne tik kultūrinę, bet ir ženklią ekonominę bei socialinę vertę.

Forumo svečias Janas Ove Hafstadas, Švedijos festivalių asociacijos vadovas, pristatė Švedijos ir Suomijos festivalių asociacijų veiklų spektrą, kalbėjo apie festivalių bendradarbiavimo galimybes ir iššūkius.

Forumo diskusijose buvo aptartos nacionalinės ir tarptautinės tinklaveikos iniciatyvos, festivalių komunikacijos ir viešinimo, rėmimo ir finansavimo klausimai, festivalių socialinio ir ekonominio poveikio vertinimo aktualumas. Diskusijos grupėse padėjo išryškinti bendras Lietuvos festivalių industrijai problemas ir bendradarbiavimo poreikius.

Lietuvoje organizuojama daug aukšto meninio lygio ir pripažinimo sulaukusių kultūros festivalių, tačiau jų ekonominis ir socialinis poveikis miestui ir valstybei nėra išsamiau tyrinėtas, nėra vertinimo metodikos, festivalių organizatoriams dar trūksta kompetencijų paramos telkimui, mažai keičiamasi informacija, todėl aiškus bendros informacijos platformos poreikis. Sutarta, kad festivalių vadovų bendradarbiavimas būtų svarbus konstruktyviam dialogui su politikais valstybės ir savivaldos institucijose plėtoti.

Į pirmąjį festivalių forumą susirinko per šimtą dalyvių – kultūros festivalių vadovų, meno vadovų ir koordinatorių, kurie atstovavo 65 Lietuvos festivaliuams, tarp kurių – Vilniaus festivalis, „Kino pavasaris“, Kristupo vasaros festivalis, „Mados infekcija“, „Naujasis Baltijos šokis“, „Vilnius Jazz“, „Vilnius Mama Jazz“, „Loftas Fest“, „Mėnuo Juodaragis“, Bistrampolio festivalis, „Bliuzo naktys“, „Galapagai“, „Visagino Country“, Pažaislio muzikos festivalis, Rusnės festivalis, Japonijos kultūros festivalis „Now Japan“, Kintų muzikos festivalis, Žagarės vyšnių festivalis ir daugelis kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.