Kristupo vasaros festivalis kviečia atrasti sau artimas muzikines kryptis

24-asis Kristupo vasaros festivalis liepos-rugpjūčio mėnesiais pakvies į daugiau nei 40 susitikimų su įdomiausiais pasaulio muzikais pamėgtose ir naujose koncertų vietose.

 DUO ROSZKOWSKI  iš Lenkijos susies baroko kūrinius ir šiuolaikines technologijas.<br> Rengėjų nuotr.
 DUO ROSZKOWSKI  iš Lenkijos susies baroko kūrinius ir šiuolaikines technologijas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-25 09:55

Vienas pirmųjų atvėręs Vilniaus architektūrą koncertais kiemuose, aikštėse, bažnyčiose, kur iki tol kojos nebuvo įkėlę jokie menai, festivalis šiemet kvies naujai pažinti renginių erdves.

Kokias paslaptis saugo Šv. Kotrynos bažnyčia, kodėl Vingis vadinamas seniausia Vilniaus giria, kur dingo telkšojęs ežeras? Apie tai ir dar daugiau ekskursijų metu papasakos „Gatvės gyvos“ įkūrėjas, svetingiausias Vilniaus miesto gidas (2016) – Albertas Kazlauskas.

Išskirtiniai atlikėjai ir siurprizai

„Festivalyje koncertuos „Latin Grammy“ laureatai – grupė „Son Del Nene“ iš Kubos. Autentiško „son cubano“ atlikėjai rimtai nusiteikę neleisti publikai sėdėti koncerto metu. Tad klausytojus raginame apsiauti patogią avalynę.

O pirmasis Lenkijos atlikėjas Wlodekas Pawlikas, pelnęs Grammy statulėlę už savo albumą „Night in Calisia“, džiugins ne tik įspūdingu koncertu, bet yra paruošęs ir siurprizą“, – atskleidė festivalio meno vadovė Jurgita Murauskienė.

Net du lagaminus instrumentų į festivalį atsiveš išskirtinis „Deutsche Grammophon“ artistas, fenomenalus trimitininkas Pacho Floresas. Viename koncerte grodamas dešimčia trimitų, atlikėjas pademonstruos skirtingą jų skambesį ir visas instrumentų galimybes.

Į Vilnių grįš „gypsy jazz“ karaliumi tituluojamas gitaristas Joscho Stephanas, pasaulio publiką stebinantis kvapą gniaužiančia technika ir įspūdingu grojimo greičiu. Šįkart J.Stephanas virtuozišką pasirodymą surengs naujoje festivalio erdvėje – industrinėje miesto dalyje įsikūrusiame VGTU LinkMenų fabrike.

Džiazo pasaulio žvaigždė, trimitininkas, prodiuseris Byronas Wallenas, žinomas ne tik muzikos, bet ir fantastinių kūrinių mėgėjams, yra vienas iš kultinio serialo „Sostų karai“ garso takelio kūrėjų.

Festivalyje B.Wallenas pasirodys drauge su kviestine projekto žvaigžde – viena geriausių Didžiosios Britanijos dainininkių, „Mercury“ prizo nominante, multiinstrumentininke Eska Mtungwazi.

Dėmesys lietuvybei

Minint Lietuvos šimtmetį, didelį dėmesį Kristupo vasaros festivalis skirs lietuvybės puoselėjimui. Festivalyje pasirodymus surengs jaunosios kartos šalies atlikėjai, kurių muzikinėje veikloje aiškiai atsispindi pagarba lietuvių kalbai, tautos vertybėms ir tradicijoms.

„Grupė „Okata“ moderniai atlieka lietuvių liaudies dainas, sujungdama elektroninę muziką ir bytbokso ritmus, o roko grupės „Basi“ visų dainų tekstai yra tik lietuviški. Abu kolektyvai savaip puoselėja lietuviškumą“, – kalbėjo Kristupo vasaros festivalio meno vadovė.

Gražiausias lietuviškas šimtmečio dainas pristatys atlikėja Jomantė Šležaitė ir pianistas Vaidrius Smilinskas. Koncerto „10 Lietuvų“ programoje skambės per dešimt dešimtmečių (1918-2018) pagal lietuvių poetų tekstus parašytos lietuvių kompozitorių dainos.

Pažinimo stovyklos mažiesiems

Kristupo vasaros festivalis nepamiršo ir mažųjų klausytojų, kuriuos vasaros atostogų metu drauge su organizacija „Gatvės gyvos“ vaikams kvies tyrinėti pasaulyje pripažintas ir į UNESCO sąrašus įtrauktas Lietuvos paveldo vertybes.

Stovyklos „Paveldo lobių ieškotojas“ dalyviai užsiims kūrybinėmis ir žaismingomis veiklomis, tarp jų – lietuviškų sutartinių, kurios dėl savo unikalumo yra įtrauktos į UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, mokymasis.

Kristupo vasaros festivalyje vyks tradicinis ciklas „Sakralinės muzikos valandos“, kuriame koncertuos Popiežiaus vargonininkas, pirmąją solinę programą pristatys gitaristas Chrisas Ruebensas, fado atlikėja, portugalė Viviane nustebins Edith Piaf repertuaru.

Ir tai dar ne visi šių metų festivalio renginiai. Netrukus prasidėsiantis Kristupo vasaros festivalis kviečia klausytojus atrasti savo muzikines kryptis, o kas tai bus – muzikos stilius, atlikėjų geografija, renginio vieta ar apylinkės – nuspręskite patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.