Kalėdiniai vakarai Valdovų rūmuose stebins spalvomis ir kontrastais

Paskutinę metų savaitę Kalėdos įžengs ir į LDK valdovų rūmus. Penkis vakarus Didžiojoje renesansinėje menėje skambės įvairių žanrų muzika, atliekama pripažintų artistų ir kolektyvų.

 S.Petreikis.<br> R.Šeškaičio nuotr.
 S.Petreikis.<br> R.Šeškaičio nuotr.
 A.Krikščiūnaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A.Krikščiūnaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Rubackytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „Mettis“ kvartetas.<br> Organizatorių nuotr.
 „Mettis“ kvartetas.<br> Organizatorių nuotr.
 „Canto Fiorito“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Canto Fiorito“.<br> Organizatorių nuotr.
 „Cappella Temporale“. <br> Organizatorių nuotr.
 „Cappella Temporale“. <br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 3:43 PM

Šventę pradės giesmės

Gruodžio 27-ąją, 19 val. šventinį ciklą tradiciškai pradės Kalėdų giesmės. Šiemet jomis džiugins dvylikos tarptautinių konkursų laureatas Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (meno vadovas ir dirigentas Remigijus Adomaitis).

Mažieji šiauliškiai kasmet surengia dešimtis koncertų, yra sulaukę pripažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir prestižinėse Europos, JAV, Kinijos, kitų šalių salėse. Šiais metais kolektyvas pelnė „Grand Prix“ ir absoliučiai geriausio vardą 5-ajame Lietuvos vaikų ir jaunimo festivalyje-konkurse „Mes Lietuvos vaikai“.

Kiekvienas susitikimas su „Dagilėliu“ – tikra muzikos šventė ir atgaiva sielai. Be to, vakare solo dainuos Nacionalinės premijos laureatė Asta Krikščiūnaitė.

Išpuoselėto šios dainininkės balso atspalvių paletė – nuo švelnios lyrikos iki gilaus dramatizmo – leidžia jai atlikti įvairiausių žanrų muziką: operas, oratorijas, didelės apimties kūrinius su simfoniniais orkestrais, kamerinę muziką, šiuolaikinių kompozitorių opusus.

Šiame vakare publikos laukia nepaprastai įvairi programa – nuo baroko pradininko G. Caccini iki šiuolaikinių autorių O. Gjeilo, J.Rutterio ir kitų kūrinių. Koncertą papuoš Čiurlionio kvarteto (Jonas Tankevičius – I smuikas, Darius Dikšaitis – II smuikas, Gediminas Dačinskas – altas, Glebas Pyšniakas – violončelė) atliekama muzika.

Keliaus pasaulio medžio šakomis

Antrąjį ciklo vakarą – gruodžio 28 d., 19 val. – Valdovų rūmų Didžiąją renesansinę menę užlies multiinstrumentininko Sauliaus Petreikio autorinės kompozicijos ir improvizacijos. Atlikėjas pakvies į muzikinę kelionę mitinio pasaulio medžio šakomis virkdydamas armėnišką duduką, grieždamas indiška, kiniška ir airiška fleitomis, lumzdeliu.

Visi S.Petreikio instrumentai – tarsi didingo medžio, šaknimis aprėpiančio viso pasaulio tautas, šakos, o muzika – stilių ir epochų, nuo archajiško folkloro iki šiuolaikinio „world“ su džiazo elementais, mišinys.

Seniai svajojęs surengti koncertą Valdovų rūmuose S.Petreikis šia ypatinga proga muzikuos su styginių kvartetu ir renesansinių vargonėlių viruozu Rimvydu Mitkumi. „Pasakosime muzikines amžių istorijas apie mūsų kraštą, draugystę ir gyvenimo meilę“, – žadėjo atlikėjas.

Susitiks poezija ir drama

Senajai muzikai cikle šiemet atstovaus Tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“: Renata Dubinskaitė (mecosopranas), Rodrigo Calveyra (išilginės fleitos; ansamblio meno vadovas), Juanas Manuelis Quintana (viola da gamba) ir Davide'as Pozzi (klavesinas). Gruodžio 29 d., 19 val. Renesansinėje menėje skambės jo parengta programa „Virtuozai iš Magdeburgo: Händelis ir Telemannas“.

Magdeburgo kunigaikštystė padovanojo pasauliui du garsius vėlyvojo baroko kompozitorius. Georgas Friederichas Händelis buvo vienas įtakingiausių savo epochos muzikos kūrėjų, dramaturgijos genijus. Jį išgarsino operos, oratorijos, himnai ir koncertai.

Georgas Friederichas Händelis laikomas bene produktyviausiu visų laikų kompozitoriumi, bet XIX amžiuje buvo beveik pamirštas. Vienu metu šis kūrėjas dirbo net penkių garsiausių Hamburgo bažnyčių muzikos vadovu, tad nenuostabu, jog sukūrė daugiau kaip 1 000 sakralinių kantatų.

„Canto Fiorito“ pristatys ryškiausius šių dviejų genijų kūrinius balsui, išilginėms fleitoms, violai da gamba bei klavesinui. Koncerte susipins poezija ir drama, švelnumas ir kančia, trapumas ir stiprybė.

Pianistė pratęs tradiciją

Gruodžio 30-osios vakare Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje tradiciškai karaliaus fortepijonas ir jo virtuozė, viena labiausiai tituluotų Lietuvos atlikėjų Mūza Rubackytė, šį kartą – su vyriška palyda.

Lietuvos kultūros ambasadore vadinama artistė šiuo pasirodymu tarsi užbaigs valstybės šimtmečiui skirtą koncertų maratoną – pakvies drauge pamuzikuoti šios misijos partnerius, lydėjusius ją Prancūzijoje. Tai – styginių kvartetas „Mettis“ (Kostas Tumosa – I smuikas, Bernardas Petrauskas – II smuikas, Karolis Rudokas – altas, Rokas Vaitkevičius – violončelė).

Prieš septynerius metus susikūrusiam kvartetui jau teko koncertuoti ir su tokiais pasaulinio lygio muzikantais kaip Miguelis da Silva (altas), „Quartetto di Cremona“ (Italija), pasirodyti „Wigmore Hall“ (Londonas, Anglija), „Auditorium“ (Bordo, Prancūzija), „Salle Pasteur“ (Monpeljė, Prancūzija) koncertų salėse.

Šįkart vakare prie jų prisijungs altininkas Tomas Petrikis. Skambės Josepho Haydno, Wolfgango Amadeuso Mozarto, Ludwigo van Beethoveno kūriniai.

Talismanas - „Metų laikai“

Naujųjų išvakarėse, gruodžio 31-ąją, Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje įvyks net du koncertai – 17 ir 20 val. Abukart grieš specialiai šia proga kasmet susiburiantis kamerinis orkestras „Cappella Temporale“. Jis sutraukia šventėms į namus iš užsienio sugrįžtančius lietuvius muzikus.

Antrasis šio Naujųjų vakaro Valdovų rūmuose talismanas – Antonio Vivaldi ciklo „Metų laikai“ vienas koncertų. Su orkestru jį atliks trylikametis smuiko vunderkindas iš Latvijos Daniilas Bulajevas.

Jaunasis atlikėjas nuo mažens stebina savo talentu muzikos pasaulį. Būdamas penkerių jis debiutavo su kameriniu orkestru Rygoje, septynerių jau grojo su simfoniniu orkestru Rusijoje, o dar po metų surengė savo pirmąjį solinį rečitalį prestižinėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos koncertų salėje.

Daniilas jau yra koncertavęs ir su Gidono Kremerio vadovaujamu orkestru „Kremerata Baltica“, su Latvijos nacionaliniu bei Latvijos nacionalinės operos, Liepojos simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu ir kitais orkestrais.

Koncertą skaidriu sopranu papuoš ir latvė Gunta Gelgotė. Jau septynerius metus Lietuvoje gyvenanti solistė sukūrė vaidmenų Latvijos nacionalinėje operoje ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Vilniuje. Ji kviečiama pasirodyti su Latvijos nacionaliniu simfoniniu, „Sinfonietta Riga“, Šlėzvigo-Holšteino festivalio, Estijos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu orkestrais.

Menininkai pakvies klausytojus į nuostabių melodijų, muzikinių pokštų ir staigmenų kupiną muzikinę kelionę.

Šventinių koncertų ciklas Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje rengiamas nuo gruodžio 27 iki 31 dienos. Bilietų kaina – 8-30 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.